Paște fără carne? Da, se poate! Rețete vegane delicioase pentru masa de sărbătoare
Paște fără carne? Da, se poate! Rețete vegane delicioase pentru masa de sărbătoare
10 Apr, 2025 11:57
ZIUA de Constanta
481
Marime text

.jpg)
.jpg)
Tot mai mulți români aleg să renunțe la produsele de origine animală, chiar și de Paște. Indiferent de motive, meniul vegan câștigă teren în bucătăriile de sărbătoare.
Un înlocuitor savuros pentru drobul tradițional de miel se face din linte fiartă, ciuperci sotate cu ceapă, usturoi și verdeață proaspătă. Se adaugă pesmet, condimente și puțină făină de năut pentru consistență, apoi se coace în tavă. Gustul e surprinzător de apropiat de varianta clasică, iar textura e perfectă pentru servit cu muștar.
Vă prezentăm în rândurile de mai jos, pas cu pas niște reșete vegane delicioase pentru masa de Paște:
1. Drob vegan de linte și ciuperci
Ingrediente:
• 200 g linte verde sau maro
• 300 g ciuperci champignon
• 2 cepe
• 3 căței de usturoi
• 1 legătură ceapă verde
• 1 legătură mărar + 1 legătură pătrunjel
• 3 linguri pesmet
• 2 linguri făină de năut (sau altă făină)
• sare, piper, cimbru, boia
Mod de preparare:
Fierbe lintea până devine moale. Călește ceapa și usturoiul, adaugă ciupercile tocate mărunt. Amestecă totul cu lintea, verdețurile, pesmetul și făina. Condimentează și pune în tavă tapetată. Coace 40-45 min la 180°C. Lasă la răcit ca să se taie bine.
2. „Friptură” vegană de tofu/gluten cu legume la cuptor
Ingrediente:
• 300 g tofu ferm (sau 250 g seitan)
• 3 cartofi
• 3 morcovi
• 1 ceapă roșie
• 3 linguri sos de soia
• 1 linguriță boia afumată
• usturoi, rozmarin, cimbru, sare, piper
• 2 linguri ulei de măsline
Mod de preparare:
Marinează tofu în sos de soia, ulei și condimente cel puțin 1 oră. Taie legumele și așază-le în tavă, alături de tofu. Coace totul 40-45 min la 190°C, până devin rumene.
3. Cozonac vegan cu nucă și cacao
Ingrediente pentru aluat:
• 500 g făină
• 250 ml lapte vegetal (soia, migdale)
• 100 g zahăr
• 70 ml ulei
• 25 g drojdie proaspătă
• coajă rasă de lămâie + vanilie
Pentru umplutură:
• 150 g nucă măcinată
• 3 linguri cacao
• 100 ml lapte vegetal
• 3-4 linguri zahăr
• stafide + esență de rom
Mod de preparare:
Se face maia din drojdie, zahăr și lapte cald. Se amestecă toate ingredientele pentru aluat, se frământă și se lasă la dospit 1-2 ore. Umplutura se amestecă și se întinde pe aluat. Se rulează, se pune în formă și se coace 40-45 min la 180°C.
Citește și:
Cum se calculează data Paștilor? La ce date vom celebra marea sărbătoare în următorii ani
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii