Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
09:47 25 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patriarhia Română și Institutul Elie Wiesel, controversă în jurul canonizării preotului Ilie Lăcătușu

ro

15 Jul, 2024 14:01 1062 Marime text
  • La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a transmis că „nu comentează în niciun fel declarațiile“ directorului Institutului Elie Wiesel. 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, pe 11-12 iulie 2024, canonizarea pentru 16 sfinţi români, printre care și canonizarea preotului Ilie Lăcătușu, cu titulatura: Sfântul Preot Mărturisitor Ilie Lăcătușu, cu cinstire în ziua de 22 iulie.
 
Neclaritățile din jurul lui Ilie Lăcătușu vin în urma declarațiilor lui Alexandru Florian, directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Acesta a declarat pentru ZIUA de Constanța:
 

„Ilie Lăcătușu a fost șef de cuib în perioada statului național legionar. Mai apoi, între 1942-1943 a slujit în Transnistria, la Odessa și o localitate din județul Râbnița. În acei ani, în toamna anului 1941, la Odessa a fost un pogrom cu peste 20 de mii de victime, județul Râbnița fiind un loc de deportare. Tot în oraș a funcționat un lagăr. Nu știm că ar fi reacționat cu empatie față de soarta evreilor deportați în Transnistria.

Aș spune că nu greșesc dacă afirm că a slujit, cel puțin, cu indiferență față de cei din apropierea lui, mai exact zecile de mii de evrei români și ucraineni pentru care Transnistria a fost locul execuției”, a declarat Alexandru Florian, pentru ZIUA de Constanța.

 
La solicitarea cotidianului ZIUA de Constanța, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a transmis că „nu comentează în niciun fel declarațiile“ directorului Institutului Elie Wiesel.
 

 „Doamne ajuta! Nu comentez în niciun fel declarațiile. Tot ceea ce am de spus este că noile canonizari constituie un motiv de mare bucurie duhovniceasca și nădăjduim ca acestea să fie un bun prilej de întărire morală și spirituală pentru toți credincioșii Bisericii Ortodoxe“, a declarat pentru ZIUA de Constanța preotul Adrian Agachi, purtătorul de cuvânt BOR.

 
Alte detalii despre biografia preotului Ilie Lăcătuș aflăm din lucrarea lui Cicerone Ionițoiu, „Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi. Dicţionar“, disponiblă în varianta digitală pe procesulcomunismului.ro. Ilie Lăcătușu, originar din satul Buicești, comuna Butoiești, din Mehedinți, a fost preot paroh. A fost arestat la 15 august 1952 și condamnat la închisoare administrativă.
 
Detenția a fost executată în lagărele de muncă silnică de la Canal și, după închiderea lucrărilor, a continuat lagărul de la Onești. Eliberarea a avut loc în mai 1954, însă a fost rearestat în 1959, fiind condamnat la muncă silnică, cu detenția în lagărul de la Periprava.
 
În cele din urmă a fost grațiat la 6 mai 1964, în baza ordinului M.A.I. nr. 502/1964, dar dus cu domiciliul obligatoriu în comuna Bolintin, din Ilfov. La sfârșitul anului 1964 i s-a îngăduit să slujească în satul Gărdești, comuna Necșești, din Teleorman, iar în 1970 a fost transferat în satul Cucuruzu, comuna Rusuceni, din Giurgiu.



Sursă foto: basilica.ro, procesulcomunismului.ro
 
Citește și:

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea pentru 16 sfinţi români
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii