Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:16 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pe ce cheltuim banii? Cea mai mică sumă a unei gospodării este pentru educație

ro

07 Oct, 2020 00:00 1820 Marime text
 
  • Institutul Național de Statistică a prezentat un raport cu veniturile și cheltuielile unei gospodării
  • Peste 80% din venituri se duc pe cele necesare lună de lună
  • Cea mai mică investiție a unei persoane este în educație, doar 0,2%
  • Mâcarea și băuturile ocupă primele poziții
Conform unei analize a Institutului Național de Statistică, în trimestrul II 2020, veniturile totale ale populaţiei, medii lunare pe o gospodărie au fost de 5.077 lei, iar cheltuielile totale au fost, în medie de 4.163 lei lunar pe o gospodărie.
Veniturile totale per membru de familie a fost, în medie, de 1.973 lei, în timp ce cheltuielile au fost de 1.618 de lei pe persoană. Aceasta reprezintă 82% din totalul veniturilor. 
Veniturile bănești au fost de 4.593 lei lunar pe gospodărie, iar veniturile în natură de 384 lei lunar pe gospodărie. Salariile și celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri – 67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor.
La formarea veniturilor totale au contribuit, de asemenea, veniturile din prestații sociale (19%), veniturile din agricultură (1,9%), veniturile din activități neagricole independente (1,8%), cele din proprietate și vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1%) precum și veniturile în natură (7,6%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,6%). 

Cheltuieli

Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii și transferurile către administrația publică și privată și către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor, precum și acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor și păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.). 
Cheltuielile pentru investiții, destinare pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, achiziția de terenuri și echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale populației – 0,7%.

Ce cumpărăm?

Conform clasificării standard pe destinații a cheltuielilor de consum, produsele alimentare și băuturile nealcoolice au deținut, în medie, 37,7% din consum. Este urmat de categoria locuință, apă, electricitate, gaze și combustibili – 15,2%. Băuturile alcoolice și tutun ocupă locul 3 - 9,2%, apoi pe 4 este categoria informații și comunicații – 6,8%, pe 5 – mobilier, dotarea și întreținerea locuinței – 6,3%, transport – 6,1%, îmbrăcăminte și încălțăminte – 5,9%, recreere, sport, cultură – 5,1%, îngrijire personală – 5,1%, sănătate – 1,2%, asigurări și servicii financiare – 0,7%, hoteluri, cafenele și restaurante – 0,5% și educație – 0,2%. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii