Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:53 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pelicani creți echipați cu transmițătoare GPS-GSM în Rezervația Biosferei Delta Dunării (FOTO)

ro

03 Jul, 2024 15:52 734 Marime text


La finalul lunii mai 2024, echipa de ornitologi a Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (INCDDD), Societății Ornitologice Române și a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a echipat cu succes 7 pelicani creți cu transmițătoare GPS – GSM.

Aceasta este o acțiune sinergică a proiectelor LIFE Danube Free Sky și Pelican Way of LIFE.

Un total de 8 exemplare juvenile de pelican creț au fost capturate și marcate cu inele color (roșu-alb) care prezintă coduri unice de identificare la nivel internațional și se pot fotografia și citi de la distanță. Dintre acestea, 7 exemplare capabile de zbor au fost echipate cu transmițătoare GPS – GSM de tip patagial, care se montează pe aripa păsării și sunt alimentate cu baterie solară, transmit reprezentanții ARBDD. 


Aceste dispozitive furnizează zilnic, la intervale prestabilite, un volum mare de date precise despre locurile frecventate și activitatea păsărilor, oferindu-ne o perspectivă mult mai detaliată asupra deplasărilor indivizilor și a potențialelor amenințări.

Informațiile obținute ajută specialiștii să înțeleagă mai bine comportamentul și necesitățile acestei specii făcând posibilă elaborarea măsurilor de conservare eficiente și specifice pentru protejarea pelicanului creț.

Cu o anvergură de 310 -345 cm, pelicanul creț este una dintre cele mai mari păsări zburătoare din lume și este catalogată ca specie „Vulnerabilă” potrivit Listei Roșii a speciilor de păsări din România și „Aproape amenințată” la nivel mondial.

Potrivit sursei citate, pelicani creți marcați în cadrul acestor proiecte se află în diverse locații din Rezervația Biosferei Delta Dunării, în Ucraina (la nord de Odesa) și în Bulgaria (la vest de Varna).


Acțiunea de echipare a exemplarelor tinere de pelican creț cu transmițătoare PGS-GSM reprezintă un efort comun al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării și al Societății Ornitologice Române de a conserva pe termen lung această specie.

Activitatea pelicanilor creți monitorizați este vizibilă pentru public pe aplicația gratuită Animal Tracker, disponibilă în magazinele de aplicații atât pentru sistemele Android, cat si pentru iOS.


foto: Facebook/ ARBDD 


Citește și:

ARBDDCulorile apusului de iunie, un tablou viu în Delta Dunării (VIDEO)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii