Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:31 20 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pensia nu se mai poate cumula cu alte venituri

ro

26 Nov, 2009 01:27 1430 Marime text
Casa Judeţeană de Pensii Constanţa (CJP) reaminteşte locuitorilor judeţului că, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 19/2000, cei care beneficiază de pensii anticipate sau anticipate parţial nu mai pot cumula acest venit cu un altul obţinut din activităţi profesionale.

În această categorie intră activităţile desfăşurate pe bază de contract individual de muncă sau ca funcţionari publici, activităţi în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti pe durata mandatului, precum şi ca membri cooperatori într-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti.

În aceeaşi situaţie se află şi persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj.

Potrivit directorului coordonator al CJP Constanţa, Adiana Maria Rusu, interdicţia de a cumula pensia cu veniturile din activităţi profesionale se aplică şi beneficiarilor de pensii de invaliditate gradele I şi II.

Totuşi, pensionarii de invaliditate gradul III au dreptul, conform legii, să desfăşoare activităţi profesionale timp de cel mult patru ore pe zi.

Şi beneficiarii pensiilor de urmaş au dreptul să realizeze venituri suplimentare, dar condiţia impusă de legiuitor în acest caz este ca nivelul brut al acestor venituri să nu depăşească, lunar, o pătrime din salariul mediu brut pe economie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii