Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:24 08 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pensiile militare Proiect pentru modificarea Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat. Ce adăugiri i se aduc actului normativ

ro

18 Dec, 2017 06:26 29245 Marime text
Ministerul Apărării Naționale a postat pe pagina sa de internet dedicată Transparenței decizionale, spre dezbatere publică, un proiect de lege privind Legea pentru completarea art. 114 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi pentru modificarea art. 55 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat.

Iată cum arată, în proiect, actul normativ:

Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. I. – La articolul 114 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare, după litera j) se introduce o nouă literă, litera j1), cu următorul cuprins:
„ j1) copiii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special în activitate sau în rezervă, mobilizaţi sau concentraţi în unităţi militare, decedaţi ca urmare a unor acţiuni specifice, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului sau a unor misiuni şi operaţii în afara teritoriului român, cărora li s-a deschis dreptul la pensie de urmaş în sistemul public de pensii, optează pentru o altă pensie, potrivit art. 55 alin. (3) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.”
Art. II. – La articolul 55 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 556 din 27 iulie 2015, cu modificările şi completările ulterioare, după alineatul (3) se introduce  un nou alineat, alin. (4) cu următorul cuprins:
„ (4) De o pensie de urmaş egală cu baza de calcul prevăzută la art. 28 pot beneficia şi urmaşii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special, aflaţi în situaţiile prevăzute la alin. (1), cărora li s-a deschis dreptul la pensie de urmaş în sistemul public de pensii.”
 
Descrierea situației actuale

Actualul cadru normativ în materie de pensionare, respectiv Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare şi Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, nu reglementează dreptul la opţiune pentru pensia militară de urmaş în favoarea copiilor ai căror susţinători aveau calitatea de soldaţi şi gradaţi profesionişti în activitate sau în rezervă, mobilizaţi sau concentraţi în unităţi militare, decedaţi ca urmare a unor acţiuni specifice, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului sau a unor misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în perioada în care erau asiguraţi, în sistemul public de pensii (ce era guvernat la vremea respectivă de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale). Această din urmă lege a fost abrogată odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
      Cu alte cuvinte, Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare nu instituie în favoarea categoriei urmaşilor mai sus menţionaţi, posibilitatea de a opta pentru dreptul la pensie militară de urmaş, iar Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, nu recunoaşte posibilitatea acestora de a solicita suspendarea plăţii pensiei din sistemul public pentru a putea beneficia de plata dreptului de pensie militară de urmaş, potrivit Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
       Necesitatea modificării art. 55 din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare derivă nu doar din considerentul manifestării recunoştinţei faţă de loialitatea, sacrificiile şi privaţiunile suferite de soldaţii şi gradaţii profesionişti şi familiile acestora, pe timpul carierei, ci şi ca urmare a unei obligaţii legale de a nu crea situaţii discriminatorii între persoanele menţionate şi cele ale căror susţinători, la data decesului,  s-au aflat în situaţiile prevăzute de art. 47 şi de art. 55 alin. (1) din Legea nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare şi care sunt astfel îndreptăţite la obţinerea unei pensii de urmaş din sistemul pensiilor militare de stat.

 
Schimbări preconizate
Adoptarea acestui act normativ determină eliminarea discriminărilor existente faţă de copiii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special în activitate sau în rezervă, mobilizaţi sau concentraţi în unităţi militare, decedaţi ca urmare a unor acţiuni specifice, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului sau a unor misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, ale căror drepturi la pensie de urmaş sunt deschise în sistemul public de pensii, creându-se posibilitatea ca această categorie de persoane să fie îndreptăţită să obţină o pensie de urmaş în sistemul pensiilor militare de stat.
    Completarea art. 114 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, asigură corelarea cu prevederile art. 55 din Legea privind pensiile militare de stat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii