Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:27 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pentru ca au vrut dreptate, trebuie sa plateasca 30 de milioane!

ro

10 Jan, 2005 00:00 815 Marime text

Pensionari obligati sa traiasca in frig si sa se judece la nesfarsit

# Patru familii au fost obligate sa supravietuiasca fara caldura timp de doua ierni, dupa ce avocata Monica Alexandrescu (proprietara unui cabinet situat la parterul blocului) a refuzat accesul in apartamentul sau unor muncitori care trebuiau sa remedieze deficientele la instalatia termica a imobilului in cauza * Vicepresedintele asociatiei de locatari, Constantin Negoita, a batut la usa mai multor institutii, dar totul a fost in zadar, negasindu-se nici o rezolvare la problema celor patru familii * Singura solutie a fost judecata, dar reclamantii au fost purtati luni intregi pe holurile instantelor constantene, fara sa reuseasca rezolvarea problemei * Dupa aproape un an de la demararea procesului, situatia este departe de a fi rezolvata * Avand in vedere ca reparatia s-a executat, atat cererea principala, cat si cererea reconventionala au ramas fara obiect, cererea de chemare in judecata a fost respinsa, asociatia fiind obligata sa achite cheltuielile de judecata

In urma cu aproximativ un an, cotidianul "Ziua de Constanta" a publicat un articol in care era prezentat cazul a patru familii care, desi locuiau intr-un bloc din centrul orasului, sufereau de frig din cauza unei defectiuni survenite la instalatia de incalzire a imobilului. Problema incepuse pe data de 2 noiembrie 2003, cand, dupa cateva zile de efectuari de probe, instalatia blocului B2 situat pe Aleea Malinului, zona Spitalului Judetean, a fost data in folosinta, dar transmiterea agentului termic la cinci dintre apartamente nu a fost posibila din cauza unor defectiuni pe retea. Remedierea defectiunilor nu ar fi presupus foarte mult timp sau foarte multi bani, fiind nevoie doar de decopertarea pardoselii apartamentului situat la parter. Dar aici lucrurile s-au complicat pentru ca, in apartamentul situat la parter functiona biroul de avocatura Monica Alexandrescu. Aceasta a refuzat accesul muncitorilor in apartamentul sau, proprietate personala, declarand ca o astfel de activitate i-ar paraliza activitatea timp de cateva zile, poate chiar saptamani si a propus o alta cale de rezolvare, o interventie exterioara pe sub birou. Insa aceasta din urma nu a fost acceptata de asociatia de locatari din cauza costurilor foarte ridicate. In momentul in care reprezentantii asociatiei au vazut ca prin vorba buna nu o pot convinge pe avocata sa-si dea acordul, au inceput sa bata pe la usile institutiilor si autoritatilor constantene. Au mers peste tot incercand sa obtina dreptul de a face reparatia, vicepresedintele asociatiei, Constantin Negoita, declarand ca demersurile le-au fost ingreunate de faptul ca avocata este o persoana foarte influenta si are prieteni sus-pusi. Asadar, toate actiunile in acest sens au fost zadarnice. Toata iarna locatarii celor patru apartamente situate deasupra biroului au inghetat de frig, unii reusind sa treaca geroasele luni noiembrie si decembrie folosind resouri si calorifere electrice. Insa cea mai grava situatie s-a inregistrat intr-un apartament situat la etajul patru al blocului, unde locuia o familie de varstnici, cu varste de peste 80 de ani si o situatie financiara precara. Acestia nu si-au permis folosirea aparatelor electrice, frigul din casa agravand starea precara de sanatate a batranei, paralizata de mai bine de sase ani.

Proces dupa proces, nici un rezultat

Epuizand toate caile de atac pe plan local, fara nici un rezultat si in conditiile in care avocata nu dadea semne ca ar dori sa isi schimbe atitudinea, asociatia de locatari a depus la sfarsitul lunii ianuarie 2004 o cerere de chemare in judecata. Termenul fixat pentru prima infatisare a fost 01 martie 2004, contestat ulterior, a fost stabilit pe 10 februarie, acelasi an. Sedinta s-a desfasurat in biroul presedintelui si numai cu presedintele asociatiei si avocata acuzata. Procesul a suferit mai multe amanari, dupa care a fost stramutat de Curtea Suprema Bucuresti la Judecatoria Slobozia, judetul Ialomita. Solicitarea stramutarii procesului de la Constanta a venit, dupa cum sustine Constantin Negoita, in urma neacceptarii incheierii unui contract de aparare a asociatiei de catre nici unul dintre avocatii contactati. Dupa ce Curtea Suprema de Justitie a aprobat stramutarea procesului, vicepresedintele asociatiei de locatari sustine ca sperau intr-o judecata dreapta, prin stingerea conflictului in cel mult doua sedinte. Potrivit declaratiilor acestuia, inculpata a venit de fiecare data cu fel de fel de propuneri incercand sa tergiverseze judecata, timp in care, pe plan local, Asociatia sa fie obligata la reparatia avariei prin aplicarea solutiei prezentata de avocata. La o a cincea infatisare, in iulie 2004, s-a depus raportul de expertiza, dar avocata inculpata lipsind, procesul a fost din nou amanat. In urma expertizei, dupa alte indelungi discutii si scandaluri, lucrarea de remediere a defectiunilor inregistrate la instalatia termica a fost executata, prin inlocuirea coloanelor de energie termica, lucrare care de altfel a durat aproximativ doua zile si nu a presupus un foarte mare deranj. Acesta a reprezentat de altfel si motivul pentru care, la sedinta din 6 septembrie 2004, instantele judecatoresti au hotarat respingerea cererii de chemare in judecata formulata de asociatia de locatari, cererea principala si cererea reconventionala ramanand fara obiect. In afara acestui lucru, mai grav este faptul ca cererea asociatiei ca inculpata sa fie obligata la plata cheltuielilor de judecata care se ridica la suma de 28.709.666 de lei, a fost si ea respinsa. In cele 15 zile de la comunicarea hotararii, reprezentantii asociatiei au facut un nou apel, la care, din pacate, nu s-au putut prezenta. A urmat apoi un recurs la apel la care se asteapta inca raspuns. Este aproape incredibil, cum problema aceea minora, de punere de acord asupra unor lucrari de reparatii, a degenerat intr-un asemenea conflict. Un an intreg de procese, fara nici un rezultat si culmea ironiei, tot asociatia de locatari trebuie sa plateasca cheltuielile de judecata. Au incercat sa obtina dreptate, dar mai mult au fost nedreptatiti.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii