Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:15 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pentru modernizare, RAJDP Constanţa ar fi cheltuit nelegal 3,5 milioane de lei Constantin Ancuţa este noul director al Hergheliei Mangalia (documente)

ro

24 Aug, 2015 00:00 3947 Marime text

Herghelia Mangalia, cea mai mare din sud-estul Europei, are un nou director. De fapt, este vorba de vechiul şef, Constantin Ancuţa, care, în octombrie 2012, fusese înlocuit de Istvan Antal.
 

„Da, este adevărat, de la 1 august, am revenit în funcţia de şef al Hergheliei Mangalia. Antal Istvan a rămas pe postul de inginer zootehnic în cadrul hergheliei. Este nevoie de experiența și expertiza dânsului în ceea ce privesc activitățile ecvestre pe care dorim să le dezvoltăm“, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Constantin Ancuţa. Reamintim că, în luna octombrie 2012, Istvan Janos Antal fusese numit directorul Hergheliei Mangalia, funcţie de care a ocupat-o până la sfârşitul lunii iunie 2015. De altfel, la aflarea veştii, prietenii de pe Facebook ai lui Constantin Ancuţa s-au grăbit să-l felicite. „Felicitări, acum vor fi şi caii o prioritate! Omul care iubeşte caii se poate numi Om!“, a scris Ionuţ T. „Aveţi nişte lucruri de demonstrat la noul loc de muncă“, a comentat J.H. „Bine aţi revenit!“, a postat Echitaţie Cheia Casa Edelweiss. „Bine aţi revenit şi mult succes“, a scris Maria T.

60 de cai de vânzare

Noul director al Hergheliei Mangalia, Constantin Ancuţa, a anunţat că, la ora actuală, vor fi scoşi la licitaţie 60 de cai din rasa pur sânge arab. Procedurile vor avea loc la Romsilva, prin Direcţia de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor de Rasă. Herghelia Mangalia a fost înfiinţată în anul 1928, având ca principal obiectiv „păstrarea cât mai fidelă a caracteristicilor morfofiziologice ale calului Arab“. În 2002, herghelia a trecut în administrarea Regiei Naţionale a Pădurilor, ca secţie în structura Direcţiei Silvice Constanţa.

Averea şi interesele

Potrivit declaraţiei de avere completate în luna aprilie 2012, Constantin Ancuţa deţinea 0,5 hectare dintr-un teren agricol în Cobadin, precum şi câte 50% din două case de locuit de 1.000 mp, respectiv 885 mp. Din documentul postat pe site-ul Agenţiei Naţionale de Integritate mai aflăm că acesta conduce un automobil Dacia, fabricat în anul 2010. În ceea ce priveşte datoriile, Constantin Ancuţa avea un credit de 30.000 de lei, scadent în anul 2012, şi altul de 15.000 de lei, scadent în 2016. În anul fiscal anterior completării declaraţiei de avere (2011), acesta a câştigat 26.400 de lei de la Romsilva SA, iar soţia sa a obţinut 2.052 de lei de la SC Golden Stil SRL şi 2.808 lei - pensia de handicap. Din arendă, bugetul familiei a fost suplimentat cu suma de 4.742 de lei. În declaraţia de interese, completată în aprilie 2012, Constantin Ancuţa precizează că este asociat unic al societăţii Golden Stil SRL.
 
Aşa cum arată Registrul Comerţului, consultat pe data de 23 august 2015, societatea a fost înfiinţată în anul 2006 şi are sediul social în comuna Cobadin. Capitalul social subscris este de 200 de lei, integral vărsat, compus din 20 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociat unic şi administrator este Constantin Ancuţa, născut pe 28.09.1964, în satul Giuleşti, Vâlcea. Societatea se ocupă de „baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor“.

Ce leagă Herghelia Mangalia de CJC şi RAJDP Constanţa 

Curtea de Conturi a reuşit, în 2014, după trei ani de interdicţii, să pătrundă în gestiunea Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa. Între 5 mai şi 15 iulie 2014, auditorii Curţii de Conturi au efectuat verificări asupra modului de gestionare şi de utilizare a mijloacelor materiale şi băneşti, precum şi asupra asigurării integrităţii patrimoniului public şi privat pentru perioada 2011 - 2013. Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli privind cheltuirea banilor publici, constatările fiind publicate într-un raport, pe site-ul instituţiei. Potrivit acestuia, la capitolul „Calitatea gestiunii economico-financiare“, auditorii au constatat „angajarea de cheltuieli pentru executarea de către RAJDP Constanţa a unor lucrări de natura investiţiilor privind «modernizare şi reabilitare complex Herghelia Mangalia, judeţul Constanţa», lucrări finanţate din bugetul UATJ Constanţa pentru un obiectiv care nu aparţine domeniului public al judeţului, acesta fiind, în fapt, un bun aflat în proprietatea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva“. Valoarea estimată a abaterii: 3.508.000 de lei. În urma verificărilor efectuate, „s-a constatat că RAJDP a realizat, în anul 2013, lucrări de modernizare şi reabilitare a complexului Herghelia Mangalia, judeţul Constanţa, în scopul exploatării turistice, judeţul Constanţa, cod lucrare LRB 018004, în valoare totală de 3.508.311,10 lei, constând în lucrări de proiectare, lucrări de construcţii montaj şi dotări. RAJDP Constanţa a precizat că a efectuat lucrările în baza actelor adiţionale nr. 42, nr. 45 şi nr. 47 la contractul nr. 736/2004 încheiat cu Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), în condiţiile în care obiectivul supus modernizării şi reabilitării nu face parte din domeniul public sau privat al judeţului dat în administrarea regiei, el fiind în proprietatea Romsilva“, se arată în raportul de control încheiat de auditorii Curţii de Conturi.
 
„Din analiza hotărârilor Consiliului Judeţean Constanţa pe anul 2013 şi în urma datelor puse la dispoziţie de către RAJDP Constanţa, s-a constatat că, prin HCJ nr. 153/22.05.2013 privind aprobarea Protocolului de colaborare între Judeţul Constanţa şi Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, părţile s-au angajat «să desfăşoare în comun, conform competenţelor legale ale fiecăreia, activităţi de promovare şi punere în aplicare a unor proiecte ce vizează amenajarea obiectivului Herghelia Mangalia, în scopul exploatării turistice la cele mai înalte standarde, care să asigure introducerea acestuia atât în circuitul turistic ecvestru naţional, cât şi în circuitul turistic ecvestru internaţional»“. De asemenea, în motivarea proiectului de hotărâre privind aprobarea Protocolului, se precizează că: „Judeţul Constanţa va identifica măsurile necesare promovării şi punerii în aplicare a proiectelor de investiţii pentru reabilitarea şi punerea în valoare a obiectivului Herghelia Mangalia, includerii obiectivului în cadrul programelor şi proiectelor derulate de Consiliul Judeţean Constanţa ce privesc dezvoltarea turismului din judeţul Constanţa, includerii obiectivului Herghelia Mangalia în cadrul circuitului turistic din judeţul Constanţa. Judeţul Constanţa va aloca resursele financiare necesare realizării obiectivelor protocolului. Cuantumul resurselor financiare va fi stabilit ulterior prin hotărâre/hotărâri ale Consiliului Judeţean Constanţa“, se mai precizează în raportul Curţii de Conturi.
 
În ceea ce priveşte partea de contribuţie a Romsilva, auditorii Curţii de Conturi notează: „Se motivează că aceasta «va pune la dispoziţia Judeţului baza materială formată din bunuri imobile (hipodrom, clădiri, terenuri) aparţinând obiectivului Herghelia Mangalia în vederea executării lucrărilor de amenajare, modernizare, reabilitare“. Precizăm că hergheliile de stat din România sunt administrate, începând cu anul 2002, de către Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, prin Direcţia de Creştere, Exploatare şi Ameliorare a Cabalinelor de Rasă. În prezent, sistemul de creştere este structurat pe un număr de 12 herghelii, printre care şi cea de la Mangalia.

În încheiere, auditorii arată în documentul întocmit că „valoarea estimativă a erorii/abaterii constatate este de 3.508.311 lei şi reprezintă cheltuieli nelegale efectuate de RAJDP Constanţa din fonduri publice alocate de CJC pentru lucrări de modernizare şi reabilitare a unui obiectiv care aparţine domeniului public al statului şi pentru care nu s-a operat niciun transfer de proprietate, aşa cum este reglementat de Legea nr. 213/1998. Consecinţele economico-financiare, sociale etc. ale erorii/abaterii de la legalitate şi regularitate constau în efectuarea unor lucrări la bunuri care nu sunt în proprietatea sau în administrarea regiei. Efectuarea cheltuielilor în cauză generează un impact semnificativ în bugetul judeţului Constanţa, contribuind la creşterea gradului de îndatorare al CJC“.

În ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa, puteţi vizualiza sinteza raportului Curţii de Conturi şi Protocolul de colaborare dintre CJC şi Herghelia Mangalia.

Citeşte şi

File din raportul Curţii de Conturi: Cum a „poftit“ Consiliul Judeţean RAJDP-ul să facă investiţii la Herghelia Mangalia (documente)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii