Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:24 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Percheziții domiciliare la o grupare infracțională constituită pe criterii familiale. Cum acționau membrii (FOTO+VIDEO)

ro

02 Mar, 2023 12:28 4755 Marime text
La data de 2 martie 2023, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane – Biroul de Combatere de Ființe Umane, împreună cu un procuror D.I.I.C.O.T. – S.C., desfășoară o acțiune, în județele Călărași, Ilfov și în municipiul București pentru destructurarea unei grupări infracționale organizate, specializată în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism, spălare de bani, producere de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă și deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a peste 1 kg. tutun de fumat.

 Pentru prinderea celor în cauză, indisponibilizarea bunurilor folosite la săvârșirea infracțiunilor și a profitului infracțional, precum și pentru identificarea de alte mijloace de probă, sunt efectuate 38 de percheziții domiciliare la adresele acestora.
 
Membrii grupării organizate ar fi întreprins, de-a lungul timpului, activități ilicite pentru satisfacerea nevoilor personale și dobândirea de bunuri materiale, deranjând în repetate rânduri climatul de ordine și siguranță publică caracteristic societății contemporane, manifestând un comportament violent.
 
Specificul organizării pe criterii familiale îi conferă acestuia un grad și mai mare de amenințare la adresa ordinii și liniștii publice.
 
Organizarea activităților infracționale se desfășoară în plan extern, o parte a grupului infracțional acționând încă din anul 2017 în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor, membrii grupului recrutând din medii defavorizate tinere prin metoda „Loverboy” și prin promisiunea oferirii unor oportunități de câștiguri substanțiale, pe care le-ar fi obligat să practice prostituția în țări din Vestul sau Nordul Europei, respectiv Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca și Irlanda, țări unde are loc exploatarea efectivă a acestora.
 
În plan intern, o altă parte a grupului infracțional organizat, de tip familial, și-a concentrat activitatea, pe lângă recrutarea de tinere care sunt furnizate în scopul exploatării în străinătate, pe maximizarea profitului prin desfășurarea unei alte activități ilegale, respectiv producerea, deținerea și comercializarea de produse accizabile în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă, respectiv tutun firicel de fumat.
 
Modul de operare al acestei grupări este unul clasic, gruparea fiind organizată pe diferite paliere infracționale, conducerea activităților ilicite fiind realizată de un lider.
 
Membrii grupării aveau roluri bine determinate în activitatea infracțională, unii recrutând tinerele, alții transportându-le la diferiți clienți acasă sau la hotelurile indicate de aceștia, alții administrând site-urile web de anunțuri de publicitate și administrând sumele de bani obținute de la clienți.

 
Cei în cauză ar fi folosit în activitatea infracțională diferite site-uri de anunțuri de publicitate din mediul online, facilitându-se astfel legătura între clienții doritori de servicii sexuale și victime.
 
În ceea ce privește infracțiunile prevăzute de Codul Fiscal, în perioada 2020 - 2022, o persoană bănuită ar fi comercializat aproximativ 2.500 kg. de tutun de fumat vrac către terțe persoane de pe teritoriul național, în urma cărora i-ar fi fost remiși prin ramburs 300.000 de lei, în urma efectuării 1.500 de livrări prin intermediul unui serviciu de curierat.
 
În urma perchezițiilor au fost descoperite aproximativ 200 kg. de tutun mărunțit.
 
În cursul anului 2020, o altă persoană bănuită ar fi primit ramburs de la o firmă de curierat aproximativ 400.000 de lei rezultând faptul că această sumă reprezintă rambursările efectuate de firma de curierat ca urmare a livrării către clienții din țară a coletelor cu tutun de fumat comercializate.
 

Alte două persoane au fost depistate la o locație ce nu este autorizată drept antrepozit fiscal, folosind un dispozitiv artizanal pentru producerea de tutun mărunțit.
 
Astfel, în urma depistării, au fost descoperite aproximativ 350 kg. de tutun firicel de fumat și 6.000 kg de frunză de tutun.
 
De asemenea, la percheziții, au fost descoperite cantități importante de tutun.
 
Astfel, gruparea infracțională organizată ar fi prejudiciat statul cu aproximativ 40.000.000 de lei.
 
Până în prezent, 32 de persoane bănuite au fost depistate și vor fi conduse la audieri, activitățile fiind în derulare.
 
Acțiunea este efectuată cu sprijinul serviciilor centrale ale Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și ale Brigăzii de Combaterea Criminalității Organizate București, cu suportul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
 
Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii