Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:11 04 04 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pericol major! România nu are suficiente adăposturi în caz de război. Raportul Curții de Conturi

ro

03 Apr, 2025 14:19 345 Marime text

Sursa foto: Primăria ConstanțaCurtea de Conturi recomandă autorităților responsabile să elaboreze o Concepție națională privind adăpostirea populației în caz de conflict armat, ca parte a pregătirilor realizate în timp de pace. Potrivit instituției, actualul Sistem național de adăpostire din România nu oferă protecție suficientă populației în astfel de situații.
 

De asemenea, se subliniază necesitatea de a organiza și actualiza evidența adăposturilor de protecție civilă și a celor simple, precum și realizarea unei analize a fondului existent pentru stabilirea criteriilor de reabilitare a acestora.
 

Recomandările au fost formulate în urma unui audit de performanță desfășurat anul trecut, analizând perioada 2021-2023. Evaluarea a vizat eficiența managementului adăpostirii, funcționalitatea adăposturilor și suficiența acestora pentru protejarea populației în caz de conflict armat. Datele au fost colectate de la entități ale administrației publice centrale, locale și din mediul universitar.
 

Auditul a constatat că reglementările privind adăpostirea populației sunt insuficiente, iar legislația trebuie actualizată. Nu există o definiție clară a riscului de conflict armat în raport cu adăpostirea populației și nici o autoritate principală desemnată pentru această activitate.
 

În prezent, numărul exact al adăposturilor de protecție civilă și al celor simple rămâne necunoscut, deoarece multe autorități locale nu au efectuat inventarierea acestora. Regulamentele privind adăpostirea și dotarea adăposturilor civile sunt învechite, datând din anii ’70. Lipsa unor situații de conflict armat pe teritoriul României a făcut ca aceste adăposturi să fie neutilizate în scopul inițial, multe dintre ele devenind insalubre, impracticabile sau transformate în depozite.
 

Capacitatea actuală de adăpostire a populației în caz de atac aerian este de 3,21% (611.922 persoane) în adăposturi special construite, iar dacă sunt incluse și alte spații subterane, procentul ajunge la 5,19% (989.507 persoane), raportat la o populație rezidentă de 19.053.815 persoane. Din totalul de 5.072 de adăposturi de protecție civilă, 50,14% sunt neoperaționale, iar 73% au fost construite înainte de 1990.
 

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) este instituția responsabilă pentru verificarea respectării normelor și instrucțiunilor privind adăposturile de protecție civilă. Acesta supraveghează atât fondul existent, cât și construcția noilor adăposturi, pe baza avizelor și autorizațiilor emise.
 

Raportul de audit relevă că aplicarea amenzilor pentru deficiențele constatate nu este suficient de eficientă pentru a determina respectarea legislației de către dezvoltatorii imobiliari. Aceștia nu solicită întotdeauna autorizarea finală a construcției adăposturilor de protecție civilă, deși acestea sunt prevăzute în documentația tehnică inițială.
 

Raportul complet, intitulat „Adăposturile de protecție civilă între realitate și necesitate”, este disponibil pe site-ul Curții de Conturi: www.curteadeconturi.ro.


Citește și 

Constanța se pregătește cu adăposturi civile! Șase dintre ele vor fi reabilitate în perioada următoare (FOTO)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii