Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:50 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Persoanele cu grad de handicap accentuat și grav, în afară de cele cu handicap locomotor, ar putea solicita la domiciliu reevaluarea periodică (DOCUMENTE)

ro

14 Dec, 2021 00:00 3469 Marime text
  • Reevaluarea periodică a persoanelor cu grad de handicap accentuat și grav ar putea fi realizată la domiciliul acestora.
  • În această săptămână, propunerea legislativă privind colmpletarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap va fi discutată în Parlament.
  • În secțiunea DOCUMENT puteți consulta Adresa inițiatorului, Expunerea de motive, Adresa Senatului, Avizul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale, Avizul Comisiei juridică, de disciplină şi imunităţi, Avizul legislativ, Raportul Comisiei pentru muncă şi protecţie socială, Comisiei pentru sănătate şi familie 
O propunere legislativă privind colmpletarea Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se află pe ordinea de zi a Comisiei Juridice, de disciplină și imunități, conform cdep.ro.
 
Aceasta este pusă în discuție în data de 14.12.2021.
 
Propunerea legislativă a fost înaintată către Biroul Permanent al camerei Deputaților încă din anul 2017 și a fost semnată de căte Claudiu Răcuci, deputat PNL.
 
Expunerea de motive
 

„Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea persoanelor cu handicap a creat un cadru legal destul de adecvat pentru protecţia şi sprijinul persoanelor aflate în dificultate şi în risc real de excluziune socială.
 
Chiar dacă în decursul timpului legea a suferit numeroase modificări şi completări, aceasta a menținut unele prevederi care nu sunt în spiritul protecției şi promovării drepturilor persoanelor cu handicap accentuat şi grav.
 
De pildă, chiar dacă legea distinge între mai multe tipuri de handicap, în funcţie de complexitatea acestora şi de afectarea persoanelor după cum urmează uşor, mediu, accentuat și grav", legea nu prevede, în mod corespunzător, un tratament de protecție a persoanelor încadrate in grad de handicap accentuat şi grav, atunci când vine vorba despre reevaluările periodice.
 
Este drept că la art. 87, legea stipulează faptul că persoanele cu handicap a căror afectiune a generat deficienţe funcționale și/sau structural-anatomice intr-un stadiu ireversibil si care nu pot urma programe de recuperare. Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice. ".
 


Cu toate acestea, legiuitorul a pierdut din vedere faptul că persoanele cu handicap accentuat şi grav se pot deplasa cu greutate sau nu se pot deplasa la reevaluările periodice, tocmai pentru că suferă de un handicap accentuat sau grav! Art. 87 intră în contradicţiei chiar cu prevederile art. 6 unde se stipulează clar că „evaluare și reevaluare prin examinarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile de către membrii comisiei de evaluare, la un interval de 2 ani." Ori, acest articol a fost interpretat doar în sensul că prin persoane nedeplasabile se înţeleg persoanele cu handicap locomotor, excluzându-se persoanele cu alte tipuri de handicap grav sau accentuat care intră tot în categoria „nedeplasabilt: handicap psihic, handicap de vedere ... etc.
 
A nu se uita că, în imposibilitatea deplasării persoanei cu handicap accentuat sau grav, aceasta poate pierde drepturile conferite prin aceeaşi lege. Mai mult, trebuie adăugat faptul că, din punct de vedere birocratic, comisiile de evaluare sunt suprasolicitate cu mii de dosare de handicap, în cea mai mare parte uşor si mediu, ceea ce obligă persoanele cu cu handicap accentuat sau grav să aştepte si zile intregi la cozile formate la comisiile de evaluare.“

 
Așadar, propunerea legislativă constă în completarea articolului 87 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, astfel ca și persoanele cu grad de handicap accentuat și grav, în afară de cele care suferă de un handicap locomotor, să poată beneficia de reevaluarea periodică la domiciliul acestora.

În anul 2017, Senatul a respins această propunere legislativă.
 
Avizul Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale
 

„În şedinţa din 05 decembrie 2017, membrii comisiei au examinat inițiativa legislativă, în conformitate cu prevederile art.61 din Regulamentul Camerei Deputaților și, în urma dezbaterilor, au hotărât, cu majoritate de voturi, să îi acorde aviz negativ.“

 

Avizul Comisiei juridică, de disciplină şi imunităţi
 

„În urma dezbaterilor, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a hotărât, cu unanimitate de voturi, avizarea favorabilă a acestei propunerii legislative.“

 
Avizul Consiliului legislativ
 
Consiliul legislativ avizează favorabil propunerea legislativă, cu următoarele observații și propuneri:
 

„1. Propunerea legislativă vizează completarea art.87 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în vederea stabilirii unui tratament corespunzător pentru persoanele încadrate în grad de handicap accentuat și grav.
 
Prin conținutul său normativ, propunerea legislativă face parte din categoria legilor organice, fiind incidente prevederile art.73 alin.(3) lit.p) din Constituția României, republicată, iar în aplicarea art.75 alin.(1) din Legea fundamentală prima Cameră sesizată este Senatul.
 
2. La partea introductivă a articolului unic, având în vedere că intervenția legislativă privește doar art.87, pentru concordanță cu normele de tehnică legislativă prevăzute de Legea nr. 24/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare, propunem ca aceasta să cuprindă referirea la amendamentul dorit.
 
Prin urmare, pct1 se va elimina, iar partea introductivă a articolului unic va deveni parte dispozitivă, cu următoarea redactare:

„Articol unic. - După alineatul (1') al articolului 87 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.1 din 3 ianuarie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou alineat, alin.(1), cu următorul cuprins:”.
 
În continuare se va reda noul text încadrat între ghilimele.“

 
Conform RAPORTULUI COMUN asupra propunerii legislative pentru completarea art.87 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, Comisia pentru muncă şi protecţie socială și Comisia pentru sănătate şi familie, „în urma finalizării dezbaterilor, cele două Comisii propun Plenului Camerei Deputaţilor adoptarea propunerii legislative pentru completarea art.87 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap cu amendamente“.
 
O decizie finală va fi luată în cadrul ședinței Comisiei Juridice, de disciplină și imunități, marți, 14.12.2021, conform cdep.ro.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursă foto: Pixabay
 
Citește și:
 
DRDP Constanța anunță
Începând de luni se derulează activitatea de emitere și eliberare permise trecere pod pentru persoane cu handicap grav sau accentuat

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii