Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:27 21 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personalități culturale și mari scriitori, viitori sfinți. Anunțul Sfântului Sinod

ro

21 Jul, 2024 14:36 251 Marime text
foto: basilica.ro
Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului a spus că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a canonizat la cea mai recentă ședință doar clerici, însă urmează și alte categorii de persoane.


„Mulți sunt sfinți, nu-i putem trece în calendar pe toți”

„Mulți sunt sfinți, nu-i putem trece în calendar pe toți”, a spus ierarhul, „Cei trecuți în calendar sunt în fruntea cetelor de sfinți”, a lămurit Preasfinția Sa.

„Va veni și momentul și vremea când Sfântul Sinod se va apleca și asupra unor personalități culturale, a unor oameni de cultură, mari scriitori de geniu și mărturisitori în temnițele comuniste, unii care chiar au murit, iar alții au mărturisit, cum este părintele Nicolae de la Rohia, Nicolae Steinhardt, și vor fi pe altă listă și ei trecuți, câțiva, în rândul Sfinților, ca să avem din toate categoriile”.

„De data aceasta, au fost trecuți numai clerici: duhovnici, preoți de mir și profesori. Trebuie să fie trecuți în rândul Sfinților și intelectuali creștini, mari mărturisitori și câteva femei, pentru că au fost și femei puternice mărturisitoare și mult pătimitoare în temnițele comuniste și sigur în această listă vor fi și câteva femei mari creștine ale neamului nostru și mame ale neamului nostru românesc”, a spus PS Iustin.

Sfinții sunt mult mai mulți decât cei care apar în calendare. Canonizarea reprezintă doar un act de recunoaștere oficială a sfințeniei unor persoane, în urma unor cercetări amănunțite, pe baza dovezilor și mărturiilor existente, a evlaviei populare și a multor altor aspecte. În urma canonizării, sfinții se bucură de cinstire, fiind oferiți de Biserică drept modele și mijlocitori către Dumnezeu.


Sursa: stiripesurse.ro. 


Citește și:

Programul ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 21-23 iulie 2024
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii