Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 08 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Personalul de pază din școli, instruit de polițiști înainte de începerea anului școlar

ro

08 Sep, 2024 17:54 171 Marime text
Poliția. Foto: ZIUA de ConstanțaMinisterul Afacerilor Interne, prin Poliția Română și celelalte structuri din componența sa, împreună cu partenerii instituționali, a luat măsuri, care să conducă la îmbunătățirea climatului de siguranţă în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar, atât prin activitățile de verificare și operative din teren, cât și prin derularea unei campanii de preverire a faptelor cu violență și a traficului de droguri.

Potrivit Poliției Române, la data de 28 august 2024, a fost aprobat Planul național de combatere a violenței școlare, ce are ca scop asigurarea unui mediu sigur, primitor și de susținere pentru toți membrii comunității școlare (antepreșcolari/preșcolari/elevi, personalul școlii și părinți), implementarea unui sistem complex și unitar de măsuri de prevenire, răspuns și combatere a violenței în unitățile de învățământ preuniversitar din România.

Pentru creşterea gradului de siguranţă şcolară, în anul școlar 2023 - 2024, la nivel național, structurile Poliției Române au organizat și desfășurat 78.322 de activități cu caracter de informare și prevenție, adresate către aproape 2 milioane de beneficiari, în cadrul orelor de curs, la care au fost abordate tematici de natură juridică.

Dintre acestea, 17.910 au fost desfășurate privind prevenirea infracțiunilor comise cu violență, 11.290 privind fenomenul bullying/ cyberbullying, 13.127 privind prevenirea consumului de substanțe interzise, 6.436 pe linia prevenirii portului fără drept de obiecte periculoase, 3.406 cu referire la prevenirea traficului de persoane, 2.516 despre infracțiunile contra patrimoniului și 7.023 privind respectarea regimului rutier.

De asemenea, în cadrul acelorași activități cu caracter de informare și prevenție, au fost desășurate 6.123 despre răspunderea penală a minorilor, 1.755 privind prevenirea criminalității informatice, 1.169 pentru prevenirea disparițiilor voluntare, 619 privind prevenirea discriminării și a infracțiunilor motivate de ură și 3.449 pentru prevenirea victimizării minorilor.

Premergător debutului anului școlar 2024-2025, polițiștii au verificat modul în care este asigurată protecția unităților de învățământ preuniversitar și au efectuat instruirea personalului de pază cu privire la modul de intervenție în diferite situații, fiind efectuate 8.462 de controale pe linia sistemelor de securitate private în unitățile de învățământ.

Totodată, au fost efectuate 8.389 de verificări privind amplasarea corespunzătoare a mijloacelor de semnalizare rutieră aflate în zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitar, inventariate 3.246 de autovehicule, special destinate transportului de elevi, și instruiți 3.035 de conducători auto, care asigură transportul școlar.

A fost actualizată situația unităților de învățământ preuniversitar, referitoare la siguranța școlară și au fost organizate întâlniri interinstituționale, la nivel național, cu reprezentanți din cadrul structurilor de siguranța școlară, de cercetare și prevenire a criminalității, ai Agenției Naționale Antidrog cât și ai Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane, în care au fost stabilite concepte comune de intervenții pentru anul școlar 2024-2025.

Specialiștii din cadrul structurilor menționate anterior au realizat întâlniri de lucru cu reprezentanții inspectoratelor școlare, la nivel național, fiind prezentate proiectele aflate în derulare, metodele de lucru în vederea aplicării procedurilor comune aflate în vigoare, problemele constatate și soluțiile identificate pentru remedierea acestora.

De asemenea, au fost dispuse măsuri pentru adaptarea dispozitivelor de menținere a ordinii și siguranței publice, pentru asigurarea unei acoperiri echilibrate, precum și de organizare a activităților specifice în domeniul rutier, în zona unităților de învățământ preunivesitar, pe timpul afluirii și defluirii, la și de la cursuri, a elevilor și/sau a părinților/însoțitorilor.

La nivelul Poliției Române, cu sprijinul Corpului Național al Polițiștilor, a fost inițiată Campania „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, pentru creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, care va fi implementată pe parcursul anului școlar 2024-2025.

Campania are ca scop creșterea gradului de conștientizare de către părinți, cadre didactice, elevi, precum și la nivel de societate, cu privire la necesitatea asigurării unui climat optim de siguranță în mediul școlar, prin prevenirea victimizării minorilor, prevenirea și combaterea delicvenței juvenile și/sau infracționalității în mediul școlar și a traficului de droguri.

Această campanie are 3 direcții de acțiune, respectiv:

 1.      Creșterea gradului de conștientizare a elevilor în ceea ce privește importanța siguranței în mediul școlar, înțelegerea consecințelor fenomenelor negative asupra dezvoltării psihologice a acestora și asupra climatului educațional;

2.       Informarea populației cu privire la identificarea comportamentelor de risc și situațiile vulnerabile la care pot fi expuși elevii, în vederea reducerii victimizării, precum și în referire la importanța, mecanismul și beneficiile semnalării / sesizării faptelor antisociale săvârșite în unitățile de învățământ, pentru dezvoltarea spiritului civic, în scopul prevenirii și combaterii delicvenței juvenile și / sau infracționalității în mediul școlar;

3.       Informarea elevilor, cadrelor didactice, părinților, precum și a populației generale, cu privire la existența unui canal de informare www.sigurantascolara.ro, în care vor fi prezentate:

- informații și recomandări ale instituțiilor responsabile pentru crearea unui climat de siguranță școlară optim,

- modurile de acțiune, procedurile și legislația incidentă domeniului siguranță școlară,

- campanii / programe / proiecte de prevenire derulate la nivelul unităților de învățământ,

- lecții de informare și prevenire, pe diferite teme și cicluri de învățământ (primar, gimnazial, liceal), precum și datele de contact ale tuturor entităților naționale și locale cu responsabilități în acest domeniu.

Campania este însoțită și de 3 materiale audio – video, precum și de 27.000 de afișe, realizate în scopul informării populației.

Tot prin intermediul domeniului sigurantascolara.ro, vor fi asigurate informări/recomandări pentru elevi și părinți și teme care să asigure pregătirea adecvată, a personalului din unitățile de învățământ preuniversitar în ceea ce privește managementul cazurilor de violență și alte situații corelate, și, de asemenea, pentru promovarea unui comportament social adecvat în rândul elevilor, în scopul prevenirii faptelor de violență, consumului de droguri, delicvenței juvenile, cu acccent pe consțientizarea riscurilor, vulnerabilităților și consecințelor incidente;

Siguranța în unitățile de învățământ presupune o conjugare constantă a eforturilor tuturor celor cu atribuții sau preocupări în acest domeniu: părinți, cadre didactice, autorități locale, precum și a altor parteneri sociali, care pot contribui în mod concret la siguranța în mediu școlar.

Pentru  ca elevii să fie în siguranţă şi să poată începe anul şcolar, poliţiştii recomandă:

Drumul spre şcoală

-        Pentru deplasarea către şi de la şcoală, alege cea mai sigură cale. Evită zonele izolate sau locurile puţin circulate;

-        Atunci când este posibil, mergi însoţit de un prieten, coleg, vecin sau o rudă;

-        Nu sta de vorbă cu străinii şi nu accepta să îi însoţeşti indiferent de cadourile pe care ţi le promit. În spatele atitudinii binevoitoare a unui necunoscut, se pot ascunde intenţii periculoase;

-        Dacă eşti în pericol, cere sprijinul celor din jur.

La şcoală

-        Discută cu profesorii sau cu părinţii şi solicită sprijinul acestora ori de câte ori eşti ameninţat ori şicanat de colegi;

-        Atunci când eşti martor la un conflict, alertează imediat personalul de securitate sau cadrele didactice;

-        În cazul în care în jurul şcolii se află persoane care lovesc sau ameninţă elevii, sesizează imediat unul dintre profesori şi Poliţia.

Siguranţa rutieră

-        Traversează strada pe marcajul pietonal, prin dreptul indicatoarelor „trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai pe culoarea verde a acestora;

-        Nu te juca pe partea carosabilă a drumurilor publice ori în imediata apropiere a acesteia;

-        Aşteaptă sosirea autobuzului, troleibuzului sau tramvaiului pe trotuar sau în locurile cu această destinaţie. 

Citește și: 

Descinderi în Constanța și Năvodari! Vizate, societăți care produc și comercializează ambalaje din carton (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii