Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:26 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pescuitul maritim, reglementat. Iată ce condiții trebuie îndeplinite, conform Ministerului Muncii!

ro

16 Sep, 2019 00:00 1784 Marime text

Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a publicat în transparenţă decizională un proiect de lege privind munca în domeniul pescuitului maritim.
Prezentul proiect de lege contribuie la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă, precum şi la protejarea sănătăţii şi securităţii lucrătorilor din sectorul pescuitului maritim, care este un sector predominant transfrontalier.

Prevederile proiectului de act normativ se aplică:
a)     tuturor pescarilor care lucrează în orice calitate, în baza unui contract de muncă, pe toate navele de pescuit implicate în activităţi de pescuit comercial;
b)    tuturor celorlalţi pescari care sunt prezenţi pe aceeaşi navă cu pescarii menţionaţi anterior, pentru a asigura integral protecţia sănătăţii şi securităţii.

În acest sens, proiectul de act normativ cuprinde reglementări referitoare la:
⦁    vârsta minimă necesară pentru a lucra la bordul unui vas de pescuit, care este de 16 ani, cu condiţia ca tânărul să nu aibă obligaţia de a urma o formă de învăţământ obligatoriu de zi
⦁    examinarea medicală; mai precis, un pescar poate să lucreze la bordul unui vas de pescuit numai dacă deţine un certificat medical care atestă că este apt pentru prestarea acelei activităţi;
⦁    condiţiile de serviciu şi dotarea cu echipaj;
⦁    orele de muncă şi orele de repaus, stabilite prin derogare de la prevederile Codului muncii. Astfel, numărul maxim de ore de muncă este de 14 ore în orice perioadă de 24 de ore şi de 72 de ore în orice perioadă de şapte zile; pescarul are dreptul la un repaus de cel puţin 10 ore în orice perioadă de 24 de ore şi de cel puţin 77 de ore în orice perioadă de şapte zile. Orele de repaus pot fi împărţite în cel mult două perioade, dintre care una având durata de cel puţin şase ore, fără ca intervalul dintre două perioade consecutive de repaus să depăşească 14 ore.
⦁    lista echipajului
⦁    contractul de muncă al pescarului, încheiat între acesta şi angajator, ce cuprinde elemente specifice activităţii pescarului.


Totodată, prezentul proiect de act normativ conţine dispoziţii privind repatrierea, securitatea şi sănătatea în muncă şi prevenirea accidentelor, protecţia sănătăţii şi asistenţa medicală, protecţia în cazul unei afecţiuni, al rănirii sau al decesului produs din cauza activităţii profesionale, precum şi spaţiile de locuit de pe nava de pescuit.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii