Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:46 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pesta porcină africană. Care sunt focarele din Constanţa. Metode folosite pentru uciderea porcilor

ro

06 Aug, 2018 00:00 6672 Marime text

Pesta porcină africană este cel mai controversat subiect al momentului în România, această boală fiind una dintre cele mai agresive în zona de sud-est a ţării, implicit şi din judeţul Constanţa.
 
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a activat un comandament la Bucureşti, prin care dirijează acţiunile din ţară. Mai multe focare de infecţii sunt şi în Constanţa, până în prezent fiind ucise peste 60.000 de suine. Metodele sunt diverse şi autorizate.
 
Pesta porcină africană este o boală infecţioasă virală, specifică porcinelor, foarte contagioasă, caracterizată prin: febră, tulburări generale grave şi leziuni de septicemie.
 
Boala este deosebit de gravă din punctul de vedere al difuzibilităţii şi mortalităţii, cât şi al faptului că nu există mijloace specifice de profilaxie şi combatere. Poate afecta porci de toate vârstele, porci domestici şi porci mistreţi, indiferent de rasă sau de vârstă.
 
Sursele de infecţie sunt reprezentate de porcii domestici şi mistreţii bolnavi sau trecuţi prin boală care rămân purtători şi eliminatori de virus timp de peste 400 de zile.
 
Primul semn al bolii este hipertermia (40,4 grade C - 42 grade C) care persistă timp de 3-5 zile, roşeaţa sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi a pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, vomă, diaree (uneori cu sânge). În aceste cazuri, moartea survine rapid.

Focare de infecţii în Constanţa 

ANSVSA a identificat mai multe focare de infecţie în judeţul Constanţa, după ce pesta s-a răspândit dinspre judeţul Tulcea. Pe 5 iulie, a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la un porc dintr-o gospodărie din localitatea Istria, judeţul Constanţa. Au fost stabilite, la data respectivă, două zone de restricţii sanitar-veterinare, în jurul gospodăriei afectate, respectiv o zonă de protecţie - localitatea Istria, cu o rază de 3 km, şi o zonă de supraveghere cu o rază de 10 km - localităţile Nuntaşi, Traian, Tariverde, Mihai Viteazu şi Sinoe.
 
În data de 12 iulie 2018, a fost confirmată prezenţa virusului la porcii din două gospodării din localităţile Vadu şi Cheia, judeţul Constanţa. Au fost stabilite zonele de restricţii sanitar-veterinare, în jurul gospodăriilor afectate, respectiv două zone de protecţie - localităţile Vadu şi Corbu, cu o rază de 3 km fiecare şi două de supraveghere cu rază de câte 10 km - localităţile Corbu, Săcele, Traian, precum şi Grădina, Casian, Gura Dobrogei, Târguşor, Mireasa, Pantelimon, Pantelimon de Jos.
 
În data de 26 iulie 2018, a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii din patru gospodării din localităţile Vadu Oii, Ciobanu şi Gârliciu, judeţul Constanţa. Totodată, au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele bolnave şi găsite moarte (8 capete).


 
În data de 29 iulie 2018, a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Dulceşti, judeţul Constanţa. La nivelul judeţului Constanţa a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde a fost adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea bolii şi adoptarea zonelor de restricţii.

Sfaturi de protecţie a porcilor de PPA 

Pentru a proteja porcii de această boală, se recomandă crescătorilor de porcine să ţină cont de următoarele sfaturi:
 
- nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii, cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică;
- creşteţi porcii doar în spaţii îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
- nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii, sau resturi de carne;
- nu scoateţi scroafele sau vierii din exploataţie, în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
- nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
- nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.


- identificaţi de urgenţă, prin crotaliere, toţi porcii din gospodărie pentru a putea fi despăgubiţi în caz de apariţie a bolii.

Porcii sunt ucişi la foc automat! 

Având în vedere că profilaxia specifică nu este posibilă (inexistenţa unui vaccin, din cauza particularităţii biologiei virale), măsurile aplicate în cazul acestei boli se orientează spre instruirea tuturor factorilor cheie implicaţi în industria suinelor: a crescătorilor de animale din sectorul comercial sau non-comercial, a medicilor veterinari de liberă practică concesionari, a administraţiei centrale şi locale cu rol în controlul bolilor, a vânătorilor şi pădurarilor şi a publicului general, privind pericolul pe care îl reprezintă boala, în vederea notificării cât mai timpurii a oricăror suspiciuni de boală care pot fi atribuite PPA şi a aplicării măsurilor specifice de control.
 
În cazul apariţiei şi diagnosticării bolii, se aplică măsurile din Planul de Contingenţă al României pentru Pesta Porcină Africană şi din Manualul Operaţional pentru Pesta Porcină Africană.
 
Proprietarii de animale care bănuiesc că un porc este bolnav de pestă porcină africană trebuie să anunţe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, medicul veterinar oficial sau Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul Constanţa. Toate animalele suspecte se vor ucide şi neutraliza, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii ai căror porci sunt identificaţi în Sistemul Naţional de Înregistrare şi Identificare a Animalelor vor fi despăgubiţi de către stat, la preţul de piaţă al animalelor.

Cum sunt ucişi porcii infectaţi cu PPA 

Uciderea animalelor dintr-un focar de PPA trebuie să aibă loc în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului 1.099 din 2009 privind protecţia animalelor în momentul uciderii.
 
Pentru uciderea porcilor din focarul de pestă porcină africană, se pot utiliza mai multe metode, dintre care metode mecanice, electrice, prin gazare sau prin injecţie letală. Înaintea uciderii animalelor, se formează o echipă cu următoarea componenţă: un coordonator - de principiu, acesta trebuie să fie medic veterinar şi trebuie să aibă pregătire în domeniul bunăstării animalelor, tehnicieni sau persoane instruite (în realizarea propriu-zisă a operaţiunii de ucidere - numărul acestora este ales în funcţie de numărul de animale care trebuie să fie ucise, muncitori - instruiţi ad-hoc şi care cunosc date practice privind ferma şi animalele din fermă. Ei pot avea responsabilităţi privind dirijarea animalelor, contenţia acestora, transportul cadavrelor. Numărul acestora se stabileşte, de asemenea, în funcţie de numărul de animale care trebuie să fie ucise.
 
Una dintre metodele folosite este uciderea cu pistolul cu glonţ captiv. Nu produce moartea imediată a animalului, de aceea trebuie să fie urmată de uciderea animalului prin spinalizare. Prin spinalizare se înţelege operaţiunea de introducere prin orificiul rezultat în urma împuşcăturii a unei tije flexibile care va fi acţionată manual pentru distrugerea masei cerebrale şi a măduvei spinării. Această metodă se foloseşte pentru porcinele adulte. Operatorul trebuie să fie bine instruit pentru a realiza asomarea, deoarece pistolul trebuie să fie poziţionat într-un punct situat la aproximativ 2 cm deasupra nivelului ochilor, pe mijloc, cu vârful ţevii îndreptat spre coadă.
 
O altă metodă folosită este electrocutarea cu aparatul portabil, în mod special când este utilizat aparatul cu electrozii de tip cleşte. Braţele cleştelui sunt conectate printr-un cordon electric la un dispozitiv care furnizează curent cu parametri corespunzători. Uciderea animalelor prin electrocutare are loc în două etape: într-o primă fază, persoana care realizează uciderea va plasa electrozii de o parte şi de alta a capului animalului pentru cel puţin 4 secunde. Aceştia vor fi plasaţi la baza urechilor, în spatele acestora, între urechi şi ochi; în faza a doua, persoana care realizează uciderea va îndepărta electrozii, un îngrijitor va întoarce animalul pe spate, va apuca picioarele din faţă şi le va trage spre cap, permiţând aplicarea electrozilor de o parte şi de alta a cutii toracice, pentru cel puţin 3 secunde.
 
Injecţia letală se foloseşte cu precădere în cazul populaţiei suină tânără. Substanţele preferate pentru această metodă sunt anestezicele din categoria barbituricelor sau produsul T61.
 
Autoritatea veterinară centrală poate autoriza şi uciderea cu pistolul cu glonţ liber sau puşca. Armele de foc trebuie folosite doar de personal calificat care posedă permis de portarmă.
 
Uciderea porcinelor din exploataţiile comerciale de mari dimensiuni se realizează prin gazare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Nicolai Victor 06 Aug, 2018 08:11 Biosecuritatea este baza preventiei: http://www.apivetsrl.ro/cumpara/reguli-de-biosecuritate-si-preventie-a-infectarii-cu-virusul-pestei-7356114