Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:42 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 25.000 de poliţişti, jandarmi şi pompieri vor fi la datorie zilnic, în weekend (VIDEO)

ro

30 Dec, 2021 12:29 1818 Marime text


Se apropie Revelionul







Aproximativ 25.000 de poliţişti, jandarmi, pompieri şi poliţişti de frontieră vor fi la datorie zilnic, în perioada Revelionului, pentru asigurarea măsurilor de protecţie şi siguranţă a cetăţenilor.
 

"Aproximativ 25.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) vor acţiona zilnic, pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi contravenţiilor, pentru fluidizarea traficului pe drumurile solicitate în această perioadă, dar şi la trecerea frontierei, precum şi pentru asigurarea unei intervenţii rapide în cazul producerii unor situaţii de urgenţă, inclusiv cele provocate de vremea severă", a declarat, joi, 30 decembrie, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.









Amintim că, peste 25.500 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost la datorie în perioada Crăciunului, pentru a interveni în sprijinul cetăţenilor în cazul producerii unor evenimente nedorite.

Comunicatul de presă pus la dispoziție de MAI 


Astăzi, 30 decembrie, la sediul MAI, începând cu ora 12.00, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne și purtătorii de cuvânt ai Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au susținut o declarație de presă având ca temă măsurile dispuse la nivelul structurilor MAI, în contextul evenimentelor prilejuite de Anul Nou.






Redăm, în continuare, declarația completă:




„La nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni producerea de incidente în ultimele zile ale acestui an și în primele zile ale anului 2022.

Aproximativ 25.000 de angajați ai Ministerului vor acționa, în fiecare zi pentru prevenirea și combaterea contravențiilor și a infracțiunilor, pentru fluidizarea traficului pe drumurile solicitate în această perioadă, dar și la trecerea frontierei, precum și pentru asigurarea unei intervenții rapide în cazul producerii unor situații de urgență, inclusiv cele provocate de vremea severă.

Alături de mine se află purtătorii de cuvânt ai Poliției, Poliției de Frontieră, Jandarmeriei și Inspectoratului General pentru Situații de urgență pentru a vă prezenta în detaliu măsurile dispuse pentru următoarele zile, dar și recomandări utile pentru prevenirea incidentelor de orice fel.

O atenție deosebită va fi acordată menținerii climatului de siguranță publică în Noaptea dintre Ani. Forțele Ministerului Afacerilor Interne vor fi suplimentate pentru a preveni comiterea de fapte ilegale și pentru a putea acționa rapid în sprijinul cetățenilor, iar echipajele SMURD vor fi pregătite să intervină pentru acordarea primului-ajutor medical.

Potrivit estimărilor de la acest moment, de Revelion, vor fi organizate aproximativ 60 evenimente publice la care ar putea participa peste 120.000 persoane. Cele mai semnificative evenimente vor fi organizate în București (15.000 persoane), Craiova, Piatra Neamț și Ploiești (câte 10.000 persoane).

Atragem din nou atenția asupra pericolului pe care îl pot reprezenta articolele pirotehnice. Utilizarea acestora poate provoca vătămarea corporală a persoanei care le folosește sau a celor din jur. Pentru a preveni producerea unor accidente grave, este mai bine ca articolele pirotehnice să fie utilizate în mediu securizat de personal specializat.

În cadrul acțiunii ”Foc de artificii”, prin care începând cu 22 noiembrie au fost efectuate controale în întreaga țara pentru a se verifica legalitatea operațiunilor comerciale cu articole pirotehnice, efectivele MAI au indisponibilizat, în vederea confiscării, peste 85 de mii de kilograme de articole pirotehnice în valoare de peste 3 milioane de lei.

Au fost constituite 677 de dosare penale, în cadrul cărora s-au constatat aproape 800 de infracțiuni, și s-au aplicat aproximativ 230 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 200 de mii de lei.

Având în vedere că mulți cetățeni vor alege să petreacă aceste zile departe de domiciliu, Poliția Rutieră va lua măsuri pentru a asigura fluidizarea traficului și evitarea blocajelor pe cele mai intens circulate drumuri în astfel de perioade.

În fiecare zi, vor acționa în medie 1.500 de polițiști rutieri, mobilizarea maximă fiind astăzi, vineri și duminică când ne așteptăm la valori mari de trafic.

Pe sectoarele de drum cu risc crescut de accidente, echipajele rutiere vor acționa cu 280 de aparate de radar.


De asemenea, elicoptere ale Inspectoratului General de Aviație vor monitoriza drumurile din aer pentru a putea comunica polițiștilor rutieri zonele unde este nevoie de intervenție pentru fluidizarea traficului sau prevenirea unor accidente.

În total, pentru următoarele zile, 14 aeronave ale Inspectoratului General de Aviație sunt pregătite să execute, în special misiuni SMURD și misiuni în sprijinul celorlalte structuri ale Ministerului.

Aeronavele IGAv pot desfășura inclusiv misiuni de căutare, salvare și evacuare din zona muntoasă având în vedere că mulți cetățeni vor petrece aceste zile la munte. De asemenea, jandarmii montani vor putea interveni în sprijinul celor care întâmpină probleme.

Aproximativ 5.000 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență vor fi mobilizați în fiecare zi pentru a putea acționa în cazul unor situații de urgență, inclusiv cele produse de fenomenele hidro-meteorologice.

Chiar dacă în mod tradițional, astfel de perioade sunt petrecute în mijlocul rudelor și al prietenilor, recomandăm în continuare cetățenilor să respecte măsurile de protecție sanitară pentru a nu se expune riscului de a se îmbolnăvi cu COVID-19 sau de a îmbolnăvi pe cei din jur.




IGPR

Poliția Română este la datorie pentru ca trecerea dintre ani să se desfășoare în siguranță.




Peste 9.000 de polițiști vor acționa, în medie, zilnic, în perioada Anului Nou, în sistem integrat, împreună cu celelalte instituții ale statului cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice.




Cei peste 9.000 de polițiști se vor afla în teren şi vor acționa cu peste 4.000 de autospeciale.




Dintre aceștia, aproximativ 5.300 de polițiști sunt de la structurile de ordine publică, aproape 1.500 sunt polițiști de la rutieră, restul fiind de la celelalte structuri: transporturi, investigaţii criminale, investigarea criminalităţii economice, luptători de la acțiuni speciale şi poliţişti de la arme, explozivi şi substanţe periculoase.




De asemenea, recomandăm tuturor să respecte normele de conviețuire socială, să păstreze liniștea și ordinea publică, echipe de polițiști fiind pregătite să intervină la orice caz în care legea este încălcată.




Totodată, activitățile de prevenire a răspândirii și limitare a infectării cu noul coronavirus vor fi desfășurate împreună cu partenerii instituționali, acționându-se pentru verificarea respectării măsurilor de protecție sanitară, protejarea sănătății cetățenilor și pentru evitarea desfășurării de activități ce ar putea duce la creșterea numărului de infectări.




Poliţiştii de la rutieră vor acționa, pe principalele drumuri naționale și autostrăzi, pentru asigurarea fluenței traficului și prevenirea accidentelor.




Dacă alegeți să petreceți trecerea dintre ani în altă locație, circulaţi cu viteză adaptată condiţiilor din trafic şi nu uitaţi de politeţea rutieră! Pentru un plus de siguranţă în mers, măriţi distanţa dintre vehicule!




Viteza excesivă și cea neadaptată la condițiile de drum sau trafic reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere în România!




Anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.




Este interzisă conducerea vehiculelor sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive, astfel că recomadăm utilizarea mijloacelor de transport în comun și a vehiculelor în regim taxi sau de închiriere.




Le recomandăm pietonilor să traverseze drumul numai după ce sunt siguri că o pot face în siguranță. Este recomandat să evite folosirea părții carosabile, mai ales după lăsarea întunericului și în condiții de vizibilitate redusă!




Atunci când vă însoțesc copii, nu îi lăsați nesupravegheați și învățați-i că pot să plece doar cu permisiunea dumneavoastră!




În caz de nevoie sau dacă ați asistat ori aveți cunoștință despre comiterea unei fapte antisociale, apelați la cel mai apropiat poliţist, ori sunaţi la 112 - Apelul Unic de Urgenţă!







IGJR

În perioada următoare, vom desfășura activități suplimentare pentru prevenirea incidentelor și a faptelor ilegale, în special în zonele aglomerate și la manifestările publice.

Mâine și în toată această perioadă, peste 7.000 de jandarmi vor fi prezenți în dispozitivele de pază ale Jandarmeriei, dar și pe stradă pentru a avea grijă ca toate spectacolele programate să aibă loc în spațiul public, cu ocazia Revelionului, să se desfășoare fără incidente și în deplină siguranță.




Facem apel la toți cei care vor participa la aceste manifestări să nu consume băuturi alcoolice în spațiul public, să acorde o atenție deosebită copiilor, să se delimitez de orice situație conflictuală sau de persoanele care provoacă violențe și să solicite sprijinul jandarmilor aflați în apropiere, dacă observă orice încălcare a legii.




Unele dintre manifestările tradiționale de Anul Nou sunt cele din comuna Ruginoasa din județul Iași și localitatea Oituz, din județul Bacău. Susținem păstrarea obiceiurilor tradiționale, dar nu vom permite manifestări care să pună în pericol siguranța participanților. Peste 100 de jandarmi vor fi prezenți pentru a se asigura că nu va exista contact violent între participanți și pentru ca nimeni să nu fie rănit. Forțele de ordine vor avea grijă ca pe timpul manifestărilor să nu fie folosite elemente care ar putea să producă accidentări ale participanților. Facem apel la toți cei care aleg să participe la acest eveniment tradițional să respecte recomandările forțelor de ordine.




Mânie va fi o seară în care o parte dintre restricții sunt suspendate. Cu toate acestea, cei care sunt în carantină sau izolare trebuie să rămână în case, iar în spațiul public aglomerat trebuie să purtăm în continuare mască de protecție.




De asemenea, vom fi prezenți în stațiunile montane pentru siguranța turiștilor. Peste 300 de jandarmi montani se vor afla permanent pe traseele şi în stațiunile turistice, echipați și pregătiți să intervină pentru salvarea persoanelor aflate în dificultate, dar şi în cazul constatării unor abateri de la normele legale.




Persoanelor care vor alege să își petreacă timpul în stațiunile turistice montane le recomandăm să aibă un echipament adecvat, să se informeze asupra stării vremii, itinerariului, a condiţiilor climatice locale, să aibă asupra lor un telefon cu bateria încărcată și să aleagă doar traseele montane deschise pe timp de iarnă.




Prin măsurile pe care le-am luat, suntem pregătiți să intervenim în cel mai scurt timp în sprijinul cetățenilor, indiferent că se află într-o situație de urgență sau într-o situație de risc.




IGPF

Pentru perioada următoare, în special după Sărbătoarea Anului Nou, ne aşteptăm ca valorile de trafic prin punctele de frontieră să crească pe sensul de ieşire din România.




Drept urmare, la nivelul instituţiei au fost dispuse măsuri de adaptare atât a misiunilor, cât şi a resurselor umane şi materiale, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ al persoanelor care tranzitează graniţa.




De la începutul lunii decembrie până la data de 30 decembrie, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări, au efectuat formalitățile de control aproximativ 2,9 milioane persoane, cetățeni români și străini, cu peste 900 de mii de mijloace de transport.




Dintre acestea, pe sensul de intrare au fost aproximativ 1,6 milioane persoane, iar pe cel de ieşire peste 1,3 milioane de cetăţeni români si străini.




Pentru perioada următoare, este suplimentat numărul personalului planificat la controlul documentelor.




La nivelul întregii ţări, aproximativ 4.000 de poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.




Vor fi asigurate cu personal arterele de control pe sensul de ieşire din ţară, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei.







Nu în ultimul rând, vreau să precizez că reprezentanţii Poliției de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine, alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune de fluidizare.




În continuare, recomandăm cetăţenilor români şi străini care tranzitează frontiera națională în această perioadă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internațional. Reamintim că, la graniţa cu Ungaria sunt operaţionale 12 puncte de trecere a frontierei.




De asemenea, participanţii la trafic pot consulta aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră - www.politiadefrontiera.ro, în care sunt actualizaţi, în timp real, timpii de aşteptare la controlul de frontieră în funcţie de valorile de trafic prin punctele de trecere.




As dori să închei, cu precizarea că, Poliția de Frontieră a întărit dispozitivul de supraveghere al frontierei de stat și acționează în sistem integrat cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona de competenţă.




IGSU

A început numărătoarea inversă până la noaptea dintre ani, iar noi, pompierii, avem două recomandări pentru voi:




❗ NU permiteți copiilor jocul cu petarde și artificii!




❗ NU neglijați respectarea măsurilor pentru limitarea răspândirii noului tip de coronavirus!




În afara acestor măsuri pe care trebuie să le respectăm fiecare dintre noi, vă informăm că, în perioada imediat următoare, aproape 5.000 de pompieri vor asigura, zilnic, misiunile de prevenire și intervenție în situații de urgență, la nivel național.




Răspunsul la solicitările cetățenilor va fi gestionat cu peste 3.600 de mijloace tehnice, dintre care aproape 800 echipaje de stingere, 41 de șenilate, 32 autofreze, 133 mașini de descarcerare, 323 ambulanțe SMURD tip B2, 39 unităţi de terapie intensivă mobilă (dintre care 7 specializate în tratament neonatologic), precum şi 42 de autospeciale pentru transport personal şi victime multiple.




În domeniul preventiv, potrivit acțiunilor cuprinse în Planul de măsuri pentru sezonul rece, încă de la sfârșitul lunii noiembrie, inspectorii de prevenire derulează controale la unitățile de turism și de agrement, spații comerciale, lăcașuri de cult și ansambluri mănăstirești, construcții și alte amenajări similare ori, după caz, în zonele unde se vor organiza evenimente legate de datini și obiceiuri specifice sezonului rece.




Astfel, în perioada 25 noiembrie – 26 decembrie a.c., pentru depistarea şi înlăturarea potenţialelor cauze de incendiu, pompierii au executat, la nivel național, 2.722 controale de prevenire. În urma acestor verificări, pentru nerespectarea normelor de securitate la incendiu, inspectorii de prevenire au aplicat 948 de amenzi, în cuantum de peste 2,7 milioane lei.




Totodată, pe durata acțiunilor de prevenire, desfășurate la categoriile de obiective menționate anterior, prioritară este și verificarea respectării măsurilor pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.




Pe lângă aceste măsuri dispuse de autorități, sunt și cele pe care le puteți lua fiecare dintre voi. Fiți aliații noștri, gândiți-vă la ce vi se poate întâmpla vouă sau celor din apropierea voastră atunci când folosiți aceste petarde și artificii. NU alegeți să vă riscați sănătatea pentru câteva secunde de distracție.




Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, este important să conștientizați pericolul utilizării necorespunzătoare a acestor obiecte. Nu au fost puține situațiile când pompierii și echipajele medicale au acționat pentru stingerea incendiilor sau pentru acordarea asistenței medicale de urgență persoanelor rănite în urma utilizării mijloacelor pirotehnice.




Un caz recent s-a produs în data de 22 decembrie, în localitatea Oltina, județul Constanța, acolo unde folosirea petardelor a rănit un copil de opt ani, după ce obiectul i-a explodat în mână. La locul solicitării a fost găsit un copil conștient şi stabil care avea mai multe plăgi şi arsuri la nivelul palmei şi degetelor. Acesta a fost preluat de un elicopter SMURD şi a fost transportat la Spitalul Județean Constanţa.




Pentru prevenirea incidentelor ce pot fi generate de folosirea necorespunzătoare, nu utilizați artificiile în încăperi și spații închise, balcoane, holuri de bloc și pe terase. De asemenea, materialele pirotehnice nu trebuie aruncate în foc sau depozitate în vecinătatea surselor de încălzire.




Dacă respectați aceste reguli simple, veți intra în siguranță în noul an! ”












 



Sursa captura-video: Facebook/ Ministerul Afacerilor Interne, Romania  
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii