Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:18 20 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 250 de autovehicule furate descoperite la frontieră în primele nouă luni din 2024! Două mașini de lux depistate recent în Portul Constanța

ro

20 Oct, 2024 15:09 189 Marime text
Mașină . foto: Poliția de FrontierăÎn primele nouă luni din anul 2024, în urma misiunilor desfăşurate în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă, poliţiştii de frontieră au descoperit 251 autovehicule aflate în atenţia autorităţilor: 204 autoturisme, 15 camioane, 21 microbuze, 5 remorci, 5 motociclete și 1 autocar. Numărul mijloacelor de transport  semnalate ca suspecte a fi furate este în creștere cu 46% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior (172 autovehicule).

Potrivit Poliției de Frontieră, cele mai multe autovehicule au fost descoperite la frontiera cu Ungaria, la Punctul de Trecere a Frontierei Petea - judeţul Satu Mare şi la Punctul de Trecere a Frontierei Borş - judeţul Bihor. Cazuri semnificative s-au înregistrat şi la frontiera cu Bulgaria, în Punctele de Trecere a Frontierei Giurgiu şi Calafat, precum şi la graniţa cu R. Moldova, unde Punctul de Frontieră Albiţa - judeţul Vaslui are cele mai multe astfel de cazuri.

Principalele țări de unde provin persoanele implicate sunt Bulgaria, Croația, Germania, Grecia și Italia.

„În urma analizei, s-a constatat că principalele ţări de unde proveneau autovehicule căutate de autorităţi sunt România, Germania, Italia, Marea Britanie, Franta, Belgia și Spania, iar cele mai multe maşini depistate sunt din categoria autoturismelor de lux şi din clasa de mijloc.

În toate situaţiile, conform legislaţiei, pe numele celor implicaţi au fost întocmite dosare penale, iar autovehiculele în cauză au fost indisponibilizate la sediile structurilor teritoriale ale Politiei de Frontieră, până la finalizarea cauzelor.

În majoritatea cazurilor, cei care se aflau la volanul maşinilor respective au declarat, pe timpul verificărilor, că nu ştiau că autoturismele se află în atenţia autorităţilor, ei fiind doar „cumpărători de bună credinţă”. Totodată, parte dintre aceștia au motivat că au primit o sumă de bani pentru a transporta maşina în România şi nu cunoşteau că aceasta se află în atenţia autorităţilor“ - au mai precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.


Pentru identificarea şi indisponibilizarea autoturismelor reclamate ca fiind furate în străinătate, sub supravegherea directă a unităţilor de parchet competente, poliţiştii de frontieră au colaborat cu structurile similare din statele membre UE, realizând un schimb operativ de date şi informaţii, prin intermediul Punctelor şi Centrelor de Contact de la frontieră.

CAZURI SEMNIFICATIVE:

Printre cele mai recente cazuri se numără două autoturisme din clasa de lux, evaluate la aproximativ 360.000 euro amândouă, descoperite de poliţiştii de frontieră români în Portul Constanța.

Acestea au fost depistate de poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Constanța Sud, în incinta unui operator portuar.

Una dintre mașini, înmatriculată în Suedia, a fost descoperită în data de 10 octombrie a.c. și era condusă de un cetățean georgian în vârstă de 50 de ani. Cea de-a doua, descoperită pe 17 septembrie a.c., era înmatriculată în Germania, iar la volanul ei se afla un cetățean ucrainean în vârstă de 26 de ani.

Autovehiculele au fost indisponibilizate la sediul instituției pentru continuarea cercetărilor.

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obți nute din surse publice deschise. 

Citește și: 

Autoturism de lux, căutat de către autoritățile din Suedia, descoperit în Portul Constanța de polițiștii de frontieră (FOTO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii