Peste 5000 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend. O situație deosebită s-a produs în județul Constanța
Peste 5000 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend. O situație deosebită s-a produs înPeste 5.300 de intervenții ale pompierilor salvatori, în acest weekend
În acest sfârșit de săptămână (29-31.07.2022), la nivel național, salvatorii au gestionat 5.304 intervenții în situații de urgență. Majoritatea dintre acestea au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în 4.128 de cazuri.
Echipajele operative au intervenit pentru stingerea a 388 de incendii, precum și în alte 759 de intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocare persoane sau animale, distrugere muniție neexplodată, inundații etc.
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină la 29 de accidente rutiere, pentru extragerea persoanelor dintre fiarele contorsionate ale autoturismelor. În urma acestor evenimente, trei persoane și-au pierdut viața.
De asemenea, în ultimele trei zile, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 42 de persoane aflate în dificultate.
În perioada de referință, au fost transmise 136 de mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, dintre care 39 de mesaje privind prezența animalelor sălbatice, 65 de mesaje privind avertizări de producere a fenomenelor hidrometeorologice periculoase, 31 mesaje privind avertizări meteorologice imediate și 1 mesaj prinvind producerea unui incendiu.
Dintre cele mai relevante misiuni, amintim:
-O intervenție a salvatorilor hunedoreni a avut loc sâmbătă, pe raza localității Cristur, unde echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă. Ajunși la locul solicitării, pompierii au constatat că arderea se manifesta violent, cu degajări masive de fum la imobil. Pe timpul intervenției, salvatorii au acordat asistență medicală de urgență la fața locului pentru trei victime, două dintre acestea fiind transportate la spital pentru investigații medicale de specialitate. Incendiul a fost lichidat fără a fi înregistrate și alte victime.
-Un eveniment rutier grav a avut loc sâmbătă seara, în județul Teleorman, unde echipajele de descarcerare și prim ajutor au intervenit pe raza localității Orbeasca de Jos, la un autoturism ce a lovit un cap de pod și s-a răsturnat. În urma accidentului rutier au rezultat cinci victime, dintre care un minor în stop-cardiorespirator. Salvatorii au aplicat manevre de resuscitare, la care victima a răspuns pozitiv, ulterior fiind transportată, cu elicopterul SMURD, la o unitate spitalicească din Capitală. Pentru celelalte patru victime s-au acordat măsuri de prim ajutor la locul impactului, ulterior fiind transportate la spital.
Pe parcursul zilelor de sâmbătă și duminică, la nivel național, echipajele operative au intervenit în 24 județe (AR, BC, BH, BV, CT, CS, CJ, DB, GJ, HR, HD, IL, MH, MM, MS, NT, OT, PH, SJ, SM, TL, TM, VL și VN) pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea.
Cu eforturi susținute, pompierii militari au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 2 case, 34 curți și 14 subsoluri/beciuri. Totodată, colegii noștri au acționat pentru degajarea a 73 de copaci rupți de vântul puternic și 9 stâlpi prăbușiți pe carosabil. În urma acestor evenimente, 4 autoturisme au fost avariate.
O situație deosebită s-a produs în județul Constanța, duminică, atunci când echipajele operative au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o casă lovită de un fulger. Salvatorii au acționat cu promptitudine și au lichidat incendiul fără a fi înregistrate victime. , precizează IGSU.
Monitorizarea permanentă a situației din teren și măsurile întreprinse pentru gestionarea promptă a solicitărilor primite din partea cetățenilor au făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime.
Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii rămân mobilizați în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin operaționalizarea unor tabere mobile în localități din zona de frontieră, transport persoane și ajutoare materiale.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro, transmite IGSU.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp