Peste 5000 de străini au solicitat acordarea unei forme de protecție internațională în România
Peste 5000 de străini au solicitat acordarea unei forme de protecție internațională în România
04 Dec, 2020 11:29
ZIUA de Constanta
1555
Marime text
- Numărul cererilor de azil a înregistrat o creștere semnificativă chiar și în această perioadă de pandemie generată de coronavirus.
- De la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, peste 5000 de cetățeni străini au solicitat acordarea unei forme de protecției internațională din partea statului român, informează Inspectoratul General pentru Imigrări.
- Pentru 470 de persoane a fost recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecție subsidiară, 1195 au fost respinși, iar ceilalți au cererile în diverse stadii de analiză.
Astfel, de la începutul anului și până la sfârșitul lunii noiembrie, la nivelul centrelor, au fost depuse 5082 de cereri de azil, cu 155% mai mult față de perioada similară a anului trecut. Numărul cererilor de azil înregistrate este cel mai mare, depășind totalul de 4820 de solicitări din anul 2017 când a fost înregistrat recordul în materie.
Pentru 470 de persoane a fost recunoscut statutul de refugiat sau a fost acordată protecție subsidiară, 1195 au fost respinși, iar ceilalți au cererile în diverse stadii de analiză.
Cei mai mulți solicitanți de azil provin din Afganistan, Siria și Irak, iar cele mai multe cereri au fost depuse la centrele din Timișoara și București.
În cadrul procedurii de determinare a unei forme de protecție, a fost asigurat accesul neîngrădit la procedura de azil și a fost respectat principul nereturnării, iar toți solicitanții de azil și persoanele care au primit protecție internațională au beneficiat de documente de identitate și, după caz, de documente de călătorie.
De asemenea, în funcție de nevoile specifice, aceștia au beneficiat de cazare în centrele specializate ale Inspectoratului General pentru Imigrări și au participat la sesiuni de informare și consiliere.
Totodată, pe linia activităților desfășurate în operațiuni de relocare intra UE și extra UE au fost puse în aplicare angajamentele asumate de către statul român, fiind realizat transferul pentru 39 de persoane, aflate în nevoie de protecție internațională, din Malta și Turcia.
Asigurarea accesului neîngrădit la procedura de azil și procesarea în mod eficient în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, precum și integrarea persoanelor beneficiare a unei forme de protecție sunt acțiunile noastre prioritare, măsuri care contribuie la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, a transmis Inspectoratul General pentru Imigrări.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii