Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:14 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Petreceți în străinătate minivacanța de Sfânta Maria? Recomandări din partea Poliției de Frontieră pentru tranzitarea frontierei

ro

16 Aug, 2024 13:14 1069 Marime text
Sursa foto: Poliția de FrontierăSuntem în plin sezon estival când marea majoritate a cetățenilor români stabiliți în străinătate se întorc în țară şi, totodată, în minivacanței de Sfânta Maria, prilej pentru mulți români de a călători în afara granițelor ţării. Având la bază experienţa săptămânilor trecute, când media valorilor de trafic în timpul unei zile de weekend a depăşit jumătate de milion de persoane la nivel național, polițiștii de frontieră se aștepteaptă și de această dată la o creștere semnificativă a traficului în punctele de frontieră, în special la graniţa cu Ungaria și Bulgaria.

În acest context, la nivelul tuturor structurilor teritoriale ale Poliției de Frontieră Române au fost suplimentate arterele de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere și, de asemenea, a personalului planificat pentru controlul documentelor.

Astfel, zilnic, aproximativ 3.800 poliţişti de frontieră desfăşoară în această perioadă activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

„Precizăm că punctele de prim ajutor instalate în punctele de trecere a frontierei Nădlac II Giurgiu de către autorităţile locale, la solicitarea Poliţiei de Frontieră, rămân operaţionale în perioada weekend-urilor. Voluntari şi paramedici sunt pregătiţi să acorde ajutor de specialitate în cele două puncte, în caz de nevoie.

Reamintim faptul că autoritatile din Bulgaria efectuează lucrări de reparații pentru partea bulgară a Podul Prieteniei dintre Ruse și Giurgiu, lucrări ce se desfășoară zilnic și care vor dura aproximativ doi ani. În perioada reparațiilor, circulația se va desfășura alternativ, pe o singură bandă, în sistem semaforizat.

De asemenea, conform estimărilor, cele mai mari valori de trafic se vor înregistra în punctele Nădlac II și Borş de la granița cu Ungaria, respectiv Giurgiu şi Vama Veche de la granița cu Bulgaria. Recomandăm călătorilor utilizarea tuturor punctelor de frontieră deschise traficului internaţional de la frontiera de vest şi sud. La frontiera româno-ungară  sunt operaţionale 12 puncte de trecere a frontierei în regim internaţional pentru persoane, autoturisme şi camioane, iar la granița cu Bulgaria sunt operaţionale 11 puncte de trecere cu specific rutier“ - au mai precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.


Pentru a contribui la scurtarea timpului de control şi implicit la fluidizarea traficului, avem o serie de recomandări utile pentru participanţii la traficul transfrontalier:
• verificarea valabilităţii documentului de călătorie cu care se intenţionează tranzitarea frontierei;
• deţinerea documentelor necesare pentru călătoria minorilor; reamintim că pentru călătoriile efectuate de pe aeroporturi în spațiul Schengen, minorilor le sunt necesare aceleași documente ca și în punctele de frontieră terestre; informaţii suplimentare privind documentele necesare minorilor care călătoresc în afara graniţelor ţării sunt disponibile pe pagina de internet a instituției noastre – www.politiadefrontiera.ro.
• conducătorii mijloacelor de transport să se asigure că au documentele necesare pentru autovehicul: permisul de conducere valabil și corespunzător categoriei din care face parte vehiculul condus, certificatul de înmatriculare și dovada inspecției tehnice periodice;
• pentru bunurile deţinute (altele decât cele de uz personal), să se păstreze documentele de provenienţă şi să se respecte prevederile legislaţiei vamale din România;
• documentarea, în prealabil, cu privire la condiţiile particulare de intrare şi şedere în statele în care se intenționează efectuarea călătoriei; aceste informații se regăsesc pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe;

• având în vedere creşterea considerabilă a traficului în perioada estivală, inclusiv pe aeroporturile internaţionale, recomandăm pasagerilor să se prezinte la aeroport în intervalul de timp indicat de companiile de zbor şi de administraţia aeroporturilor
• și, nu în ultimul rând, recomandăm consultarea  aplicaţiei Trafic On-line, de pe pagina de internet politiadefrontiera.ro, care  prezintă o  estimare a timpului de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp.

„Precizam că, în această perioadă, este folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere ale frontierei si pentru mijloacele de transport marfa, în limita configuraţiei punctelor şi, în funcţie de trafic, sunt suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieşire în/din ţară, astfel încât formalitățile de frontieră să se efectueze cu operativitate. 

Menţionăm că la frontierele interne, formalităţile de frontieră se efectuează în comun cu autorităţile ungare, respectiv bulgare, sens în care Poliția de Frontieră Română a alocat personal pentru acoperirea tuturor liniilor de control în punctele de trecere a frontierei cu Ungaria și Bulgaria, însă numărul de linii care pot fi deschise este limitat de numărul de polițiști repartizaţi de către Poliţia Ungară, respectiv Politia de Frontiera Bulgară. În baza protocoalelor bilaterale, P.F.R. poate deschide doar liniile de control care sunt asigurate cu personal de autoritățile menționate. Aici, timpul pentru efectuarea controlului de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor se păstrează în media de 2-5 minute/camion“ - au mai precizat reprezentanții Poliției de Frontieră.


La frontiera externă (graniţa cu Serbia, R. Moldova şi Ucraina), la timpul necesar efectuării controlului de frontieră se mai adaugă și cei necesari efectuării formalităţilor de către celelalte autorități (Direcția Generală a Vămilor, Autoritatea Sanitar Veterinară, C.N.A.I.R, Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală, Autoritatea Naţională Fitosanitară).

Poliţia de Frontieră recomandă soferilor de camioane sa tranziteze toate punctele de frontieră existente la graniţă deschise tranzitului de marfuri, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, într-un timp foarte scurt.
In acest sens, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat aplicaţia on-line si pentru autovehiculele de mare tonaj care este disponibilă pe pagina de internet www.politiadefrontiera.ro.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii