Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:15 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Piata imobiliara din Mangalia, in cadere libera

ro

17 Jan, 2009 00:20 3891 Marime text

vile_la_preturi_mici.jpgDeşi preţurile apartamentelor sunt echivalente cu cele din 2005, clienţii nu îşi permit credite imobiliare

Piaţa imobiliară din Mangalia pare mai „lovită" ca niciodată de actuala criză economică. Preţurile apartamentelor şi terenurilor au început să scadă vertiginos încă de la finele anului trecut, însă acum se înregistrează recorduri absolute de scădere a costului acestora.

Criza economică a pus stăpânire şi pe ceea ce părea de neclintit, mai ales într-o zonă turistică, cum este cea a sudului litoralului: preţul imobiliarelor. Agenţiile imobiliare din zonă sunt din ce în ce mai rar căutate, clienţii tot mai puţini, fie că e vorba despre vânzători, fie despre cumpărători.
„Nici nouă nu ne vine să credem cât de mult s-au redus tranzacţiile imobiliare în zonă şi nici la ce preţuri ne sunt oferite, spre vânzare, apartamentele şi casele din Mangalia", ne spune expertul imobiliar Alexandra Ivanciuc. „Faţă de luna septembrie a anului trecut, preţurile la terenuri au scăzut cu circa 15%, iar cele la case, apartamente şi vile, cu până la 25%".
Experţii din zonă spun că principala cauză a crizei de pe piaţa imobiliară o constituie criza economică mondială, care a dus, totodată, şi la condiţii bancare aproape imposibile pentru salariatul de rând.
„Chiar astăzi, un client al nostru s-a adresat unei bănci, pentru un credit imobiliar. Clientul are un salariu de circa 3.500 de lei net, dar suma ce i-a fost oferită de către bancă a fost de 20.000 de euro. La preţul acesta ar putea să îşi ia cel mult o garsonieră, într-o zonă nu prea bună. Cât despre un apartament cu două camere, în aceeaşi zonă, de 30.000 de euro, clientul ar fi trebuit să aibă un venit net de cel puţin 4.500 de lei. Nu cred că, la Mangalia, sunt multe familii care ar avea astfel de venituri", concluzionează Alexandra Ivanciuc.

De la 200.000 euro la 85.000 euro

Scăderea drastică a imobiliarelor din sudul litoralului ar fi o mană cerească pentru cei ce deţin sume mari, în valută. Aceştia ar putea profita de moment şi ar putea achiziţiona apartamente sau vile la preţuri asemănătoare cu cele din... 2005!
„Avem la vânzare vile pe care le-am fi dat, anul trecut, cu minimum 200.000 de euro. Azi se cer pe ele 85.000 de euro, preţ mai mult decât modic, pentru că e vorba despre cartiere excelente şi de clădiri noi, solide", ne spune şi Nuşa Cismaş, expert imobiliar din Mangalia. „Mai mult, sunt proprietari care vor să renunţe la locuinţele cumpărate prin credit imobiliar şi oferă, din disperare de cauză, preluarea creditului. Este prima dată, în ultimii patru-cinci ani, când vedem o adevărată prăbuşire a preţurilor. Poate că şi piaţa a fost, cel puţin în ultimii doi ani, umflată artificial, iar costul unui apartament ajunsese aproximativ la fel cu cel al unui imobil similar pe litoralul spaniol sau cel grecesc. Însă, după terminarea actualei crize, ne aşteptăm ca preţurile să rămână cele de acum, adică accesibile pentru cei ce nu au nevoie să se împrumute în bancă".
În general, o garsonieră poate fi cumpărată, la ora actuală, cu preţuri cuprinse între 20.000 şi 30.000 de euro, un apartament de două camere, confort II, cu 35.000 - 50.000 de euro, unul confort I, cu două camere, cu 45.000 - 70.000 de euro, în timp ce imobilele cu trei şi patru camere, confort I, ajung la 65.000 - 100.000 de euro.

Chiriile, în continuă creştere



Terenurile au avut ceva mai puţin de suferit în ceea ce priveşte preţurile. Acestea s-au redus cu maximum 15%, ajungând ca metrul pătrat, în Mangalia, să ajungă la preţuri între 15 euro şi 80 de euro, bani cu care poate fi cumpărat un metru pătrat în preajma mării. Anul trecut, în aceeaşi zonă, un metru pătrat ajungea la 200 de euro.
Terenul agricol ajunge la 1.000 de lei/ha, în zone ceva mai puţin căutate, şi până la 20.000 de lei, în cele „vânate" de cumpărători.
Vestea cea mai proastă este pentru cei ce doresc să închirieze sau să îşi reînnoiască contractele de închiriere. Chiriile, la Mangalia, cresc în continuare. Astfel, un apartament simplu poate fi închiriat cu circa 200 de euro, în timp ce unul la cheie, cu toate utilităţile incluse, ajunge să treacă de 1.000 de euro lunar. În privinţa spaţiilor comerciale, acestea ajung şi la 2.000 de euro/lună, în condiţiile în care, în prezent, un spaţiu simplu, de numai 15 metri pătraţi, este 500 de euro.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii