Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
21:56 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Planetariul Constanța se redeschide cu un sistem de ultimă generație

ro

15 Jun, 2022 17:09 1908 Marime text
Planetariu Constanța. Foto: CMSNPlanetariul din cadrul Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța își redeschide porțile joi, 16 iunie 2022, după o perioadă în care a fost implementat un proiect de modernizare cu fonduri europene. Acesta dispune acum de sisteme de ultimă generație, fiind cel mai performant din sud-estul Europei. 
 
Astfel, vizitatorii vor participa, de joi, 16 iunie 2022, la prezentări interactive ale constelațiilor și obiectelor de pe bolta cerească, „navigând“ prin univers prin intermediul proiecțiilor fulldome (la 360 de grade) ale sistemului laser 4K, de ultimă generație, instalat în Planetariu. De aceea, acum acesta este cel mai performant din sud-estul Europei.

De joi, vor fi susținute cinci demonstrații în fiecare zi, la orele: 9.45, 11.45, 13.45, 15.00 și 16.00. Tariful pentru adulți este de 18 lei, cel pentru însoțitor de 12 lei, iar elevii și studenții plătesc doar 4,5 lei.

Potrivit CMSN, noul Planetariu hibrid 4K va funcționa la un nivel superior, cu două sisteme de proiecție clasice, opto-mecanică și digitală 4K.

„Bugetul proiectului UNIMIS pentru Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța este în valoare de 1.096.575,54 euro, 730.000 de euro fiind doar valoarea celor două proiectoare, unul american și unul japonez, sistemul actual fiind cel mai performant din sud-estul Europei, unul de top mondial. Consiliul Județean Constanța a sprijinit implementarea proiectului UNIMIS și a asigurat, prin alocarea de subvenție, disponibilitatea fondurilor necesare pentru achiziționarea dotărilor din Planetariu.
Colaborarea cu partenerii bulgari, Muzeul de Istorie din Kavarna, a fost foarte bună și le mulțumesc mult și partenerilor români: Academia Navală «Mircea cel  Bătrân» și Colegiul Național «Mircea cel Bătrân»“, a declarat Iulian Călin, directorul general interimar al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.

Prezent la conferința de redeschidere a Planetariului, Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a precizat că această investiție face parte dintr-un program integrat pentru redefinirea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii și că va susține, în continuare, astfel de proiecte, deoarece județul nostru are nevoie de o revitalizare a vieții cultural-educaționale.

„Știința evoluează doar prin eforturile și implicarea tuturor, iar metodele educației trebuie să fie adaptate permanent și să corespundă cerințelor actuale. Planetariul nostru îmbracă, acum, o haină nouă, «hibridă», ce îl face unic în Europa de Sud-Est, ceea ce ne face să fim mândri de această realizare. A trecut de la o variantă opto-mecanică la una digitală, iar în prezent le îmbină cu succes pe ambele și, astfel, constănțenii  se pot bucura de un act cultural de calitate.
Aceste investiții fac parte dintr-un program integrat care va redefini această zonă și va oferi componentele necesare, de la zona de recreere până la zona de documentare științifică. Avem în vedere realizarea unui masterplan care să includă atât zona Delfinariului, cât și pe cea a Acvariului. Voi susține, în continuare, acest domeniu, pentru că județul nostru are nevoie de o revitalizare a vieții cultural-educaționale, iar acest lucru se poate realiza doar prin implementarea unor astfel de proiecte inedite“, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Planetariul Constanța destăinuie şi azi misterele greu de pătruns ale cerului, o lume de dincolo de noi, alcătuită din stele, planete, meteori, galaxii etc., printre care călătoreşti folosindu-te de constelaţii.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii