Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:21 26 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plângere prealabilă trimisă către APM Constanța Greenpeace cere revocarea acordului de mediu pentru Neptun Deep

ro

26 Jul, 2024 08:50 199 Marime text
Greenpeace România a trimis astăzi o plângere prealabilă către Agenției pentru Protecția Mediului Constanța, în care cere revocarea acordului de mediu privind proiectul Neptun Deep. Acest fapt vine ca urmare a deciziei APM Constanța de a elibera acordul de mediu, în ciuda problemelor semnalate de către Greenpeace.


Printre acestea se numără: 
 
  • Lipsa unei evaluări adecvate a impactului pe termen lung asupra apei: Autoritățile române refuză să publice ce substanțe toxice vor fi deversate în Marea Neagră;
     
  • Lipsa unei evaluări adecvate a impactului asupra schimbărilor climatice: Studiul de impact asupra mediului trebuia să detalieze emisiile de gaze cu efect de seră pe tipuri de emisii, nu să le combine într-un calcul total al poluanților. Astfel, din cauza informațiilor incomplete, acordul de mediu a concluzionat că emisiile de gaze cu efect de seră ar fi de mică magnitudine, iar impactul acestora ar fi unul moderat. 
     
  • Lipsa unei analize de risc prin raportarea la starea de război din zonă: Nu a fost luată în considerare problema prezenței minelor marine care, aflate în apropierea proiectului, pot avea efecte dezastruoase. În Marea Neagră au fost descoperite, de la începutul războiului din Ucraina, peste 100 de mine marine.
     
  • Lipsa unei analize din perspectivă geologică: Este necesară o analiză în detaliu a structurii geologice și a activității de exploatare, care să includă riscurile erupțiilor necontrolate de gaze la adâncimi și presiuni mari. Aceste erupții pot genera emisii semnificative de metan, un gaz care contribuie major la schimbările climatice.
     
  • Lipsa unei consultări efective a publicului cu privire la riscurile asociate acestui proiect: Nu s-a realizat o dezbatere efectivă care să presupună aducerea la cunoștința publicului, într-un limbaj accesibil, a avantajelor, dar și a dezavantajelor proiectului pe termen scurt, mediu și lung, astfel încât să se asigure informarea corectă și completă pentru a participa la discuții în deplină cunoștință de cauză.
 
 De asemenea, organizația de mediu a lansat o petiție pentru protejarea Mării Negre și oprirea proiectului Neptun Deep: https://suport.greenpeace.ro/salvammareaneagra 

Citește și:
 
Greenpeace cere demisia ministrului Mediului, Mircea Fechet, după emiterea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii