Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:02 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Planul propus ar putea afecta în mod semnificativ ariile naturale PUZ-ul lacului Tăbăcărie, într-o nouă fază de evaluare a impactului asupra mediului

ro

08 May, 2019 00:00 2908 Marime text
Proiectul propus de ABADL şi care vizează lacul Tăbăcărie a trecut în etapa solicitării avizelor din partea Agenţiei de Mediu Constanţa. „Reamintim că această instituţie, care ar trebui să se ocupe de administrarea directă a apelor (şi atât), a propus, în mod cu totul surprinzător, modificarea PUZ-ului zonei Lac Tabăcărie, în sensul transformării luciului de apă într-un bun generator de venituri, nu se ştie pentru cine şi de ce”, susţin reprezentanţii Asociaţiei „Verde Urban“.
 
Recent, susţin reprezentanţii asociaţiei, „Agenţia de Mediu a emis o decizie iniţială de încadrare ce conţine, în mod încurajator pentru noi, concluzii pe care Verde Urban le-a subliniat la momentul lansării propunerii concrete. Mai exact, se menţionează în această decizie faptul că pe suprafaţa care a generat planul se propun proiecte care intră sub incidenţa Legii nr. 292/2018 (lege privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului), iar planul ridică probleme din punctul de vedere al protecţiei mediului şi prezintă efecte probabile asupra zonei din vecinătatea amplasamentului studiat”.
 
Potrivit Asociaţiei „Verde Urban“, surpriza este însă alta, „întrucât se menţionează în decizie că planul intră sub incidenţa OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, cu modificările şi completările ulterioare - amplasamentul studiat se suprapune integral peste lacul Tăbăcărie, care face parte integrantă din situl Natura 2000, ROSPA 0057 Lacul Siutghiol.
 
În concluzie, se continuă, „în urma analizării memoriului de prezentare, întocmit conform prevederilor din ghidul metodologic privind evaluarea adecvată, a rezultat ca planul propus ar putea afecta în mod semnificativ ariile naturale protejate de interes comunitar”.
 
Aceasta nu înseamnă neapărat că proiectul este respins, ci că acesta va trece într-o nouă fază de evaluare a impactului asupra mediului. Dar ceea ce rezultă cu maximă importanţă este faptul că lacul Tăbăcărie reprezintă o arie naturală protejată ce face parte din sit Natura 2000, sens în care amplasarea de pontoane -terase-restaurant apare ca fiind o iniţiativă nefericită şi menită să pericliteze un ecosistem creat de-a lungul anilor”, au anunţat cei de la „Verde Urban“ pe pagina lor de Facebook.
 
Pe această cale, asociaţia constănţeană invită atât Primăria Constanţa, cât şi Administraţia Bazinală Dobrogea – Litoral „să renunţe la iniţiativele manelistice şi să purceadă, aşa cum ar fi normal, la repararea malurilor căzute ale lacului care au devenit un pericol. Se poate face acest lucru şi fără transformarea acestei zone într-o prelungire a Satului de vacanţă”.
 

Documentaţia Apelor Române, depusă la APM în martie

 
Vă reamintim că Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral a depus în luna martie la Agenţia pentru Protecţia Mediului un memoriu de prezentare pentru elaborarea Planului Urbanistic Zonal - Lac Tăbăcărie. Elaborarea documentaţiei de urbanism avea în vedere valorificarea potenţialului turistic şi de agrement, lucru ce se va realiza prin amenajarea zonei cu dotări specifice agrementului şi alimentaţiei publice, prin construcţii cu caracter provizoriu, astfel încât la sfârşitul contractului de închiriere zona să fie adusă la starea iniţială. Cuveta lacului Tăbăcărie împreună cu Insula Lac Tăbăcărie sunt domenii publice ale statului, aflate în administrarea Administraţiei Naţionale Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. Prin prezenta lucrare se vor face propuneri de organizare şi reglementare a suprafeţei cuvetei de apă a lacului Tăbăcărie şi a insulei aferent lacului, în vederea valorificării potenţialului turistic şi de agrement în zonă. Scopul elaborării documentaţiilor de plan urbanistic zonal - reglementare şi control al activităţilor desfăşurate pe lacul Tăbăcărie. Zona care constituie obiectul PUZ-ului este cea aferentă lacului Tăbăcărie, în suprafaţă de 80,9829 hectare, zonă situată în nordul municipiului. Zona Insulei Lac Tăbăcărie are o suprafaţă de 2.568 mp.

Totodată, la sfârşitul lunii septembrie a anului trecut, Comisia tehnică de urbanism şi amenajarea teritoriului din cadrul Primăriei Constanţa a dat aviz de oportunitate PUZ-ului lacului Tăbăcărie, iniţiat de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral. Proiectantul general al PUZ-ului este societatea Mas-Art Design SRL. Avizul de oportunitate pentru modificarea HCL nr. 415/2003 privind aprobarea PUZ-ului Parc Tăbăcărie, iniţiator Administraţia Bazinală de apă Dobrogea - Litoral, vizează modificarea conceptului propus.

Ce intenţionează ABADL să amenajeze pe malul lacului 



Din documentaţia depusă de ABADL reiese că sunt admise funcţiunile de oglinzi de apă şi canale, precum şi activităţile legate de sporturile nautice. Pe malul lacului se admit circulaţii pietonale amenajate cu locuri de odihnă, relaxare, promenadă şi mobilier urban adecvat, circulaţii de întreţinere a malurilor lacului Tăbăcărie, obiecte decorative, elemente de artă plastică, fântâni, foişoare, mici umbrele, debarcadere, mici nuclee de închiriat echipament nautic, circulaţii pietonale, din care unele doar ocazional carosabile, pentru întreţinerea spaţiilor plantate, mobilier urban, amenajări pentru odihnă, relaxare, locuri de joacă pentru copii. Printre utilizările interzise se numără: orice acţiune care contravine legilor şi normelor în vigoare, localizarea tonetelor şi tarabelor prin decuparea spaţiilor, plantări adiacente circulaţiilor pietonale, deversări de ape uzate în lac, spălatul maşinilor pe malul lacului, pescuitul în lac, scăldatul şi înotul în lac, depozitarea în parc a deşeurilor, a gunoaielor şi a molozului, păşunatul, distrugerea copacilor şi a florilor, accesul mijloacelor de transport în parc, realizarea de foc pe teritoriul parcului, precum şi alte acţiuni care pot cauza prejudicii acestei zone.
 

Primarul Făgădău spune că în PUZ-ul ABADL vor fi inserate şi propunerile municipalităţii  


Edilul-şef Decebal Făgădău afirmă că este încântat de numărul mare de propuneri pe care constănţenii le trimit în legătură cu anunţul de intenţie privind PUZ-ul lacului Tăbăcărie. „Nu este un PUZ elaborat, în afară de un anunţ de intenţie făcut de cei de la Apele Române. Suntem în etapa incipientă a elaborării unui PUZ. Am cerut de anul trecut să rezolve problema cu lacul din punctul de vedere al curăţeniei lacului. Nu sunt în război cu Apele Române. Suntem de aceeaşi parte. Avem un singur stăpân, publicul. Le-am cerut să definitiveze ce este al lor şi ce nu este al lor. Ei au doar luciul de apă şi 5 m de la mal. Eu nu voi aproba PUZ-ul Lac Tăbăcărie până când nu obţin părerea tuturor specialiştilor pentru că, pe lângă iniţiatorul PUZ-ului, sunt specialişti ca Institutul de Cercetare Dezvoltare Marină Grigore Antipa. Până nu voi cere părerea specialiştilor, eu nu voi supune aprobării Consiliului Local, până nu mă lămuresc ce impact are propunerea pe care o face iniţiatorul.
 
Pe măsură ce ai o lege care spune că trebuie să închiriezi ca să obţii venituri, ei au închiriat. Conform contractului, înţeleg că cei care au închiriat doresc să obţină un profit. Dar nu îl vor obţine în orice condiţii şi fără ca eu să ascult opinia constănţenilor. Nu ştiu să spun când va fi finalizat PUZ-ul, în momentul de faţă pentru mine sunt mult mai de interes curăţenia lacului, viabilizarea malurilor lacului Tăbăcărie, şi nu am nicio problemă să stabilim cine ce are de făcut. Voi prezenta la dezbaterile publice ce dorim noi să facem în jurul lacului Tăbăcărie, nu ce doresc cei de la Apele Române”, spunea primarul Constanţei în decembrie 2018.
 
Citeşte şi:

 
PUZ-ul lacului Tăbăcărie stârneşte patimi Decebal Făgădău - „Până nu voi cere părerea specialiştilor, eu nu-l voi supune aprobării Consiliului Local!“
 


PUZ-ul pentru zona lacului Tăbăcărie, pe masa Agenţiei pentru Protecţia Mediului (document)

Primăria Constanţa prelungeşte termenul până la care puteţi trimite propuneri pentru Planul Urbanistic Zonal „Lac Tăbăcărie“ 

PUZ-ul lacului Tăbăcărie, pe masa Comisiei tehnice de urbanism. Actul, elaborat de o firmă din Miercurea Ciuc (document)
 
Constănţeanul supărat „Nu există cineva în acest oraş care să nu-şi fi dat seama că PUZ-ul lacului Tăbăcărie nu este pentru cetăţeni, ci pentru buzunarele unor şmecheri!“ (document)


 
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii