Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:20 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PNL s-a abţinut de la vot Procesul-verbal al şedinţei de Consiliu Local din 2015 în care s-a aprobat PUZ-ul investiţiei de pe bulevardul Lăpuşneanu (galerie foto+document)

ro

14 Mar, 2019 00:00 3519 Marime text
Proprietarii unui bloc din cartierul Tomis Nord au protestat săptămâna trecută împotriva unui proiect imobiliar. Potrivit răspunsului Primăriei Constanţa, cel care realizează investiţia de pe bulevardul  Lăpuşneanu nu a solicitat de la Primărie autorizaţie pentru organizare de şantier. „În mod oficial, avem dovada că nu s-au respectat obligaţiile legale privind modul de organizare a şantierului, iar de mai bine de o săptămână organele competente nu fac nimic în sensul ăsta. Între timp nici noi, nici locatarii nu avem vreun răspuns la sesizările formulate”, au anunţat reprezentanţii Asociaţiei „Verde Urban“.

La protestul de săptămâna au participat şi senatorul Vergil Chiţac, deputatul USR Stelian Ion şi consilierul local municipal Andrei Popescu.
 
Locatarii blocul S6, care au mai protestat şi în 2016, speră ca proiectul imobiliar să fie anulat. Potrivit locatarilor din zonă, proprietarul a procedat în ultimele zile la împrejmuirea terenului, a ridicat stâlpi, iar în urmă cu două nopţi, a adus în zonă utilaje, maşini şi muncitori.
„Cu voie de la Primărie, în Tomis Nord pe b-dul Lăpuşneanu, pe un teren al cărui PUZ, este contestat în instanţă de Prefectura Constanţa şi de Asociaţia „Constanţa Altfel”, constructorul a ras acum două nopţi copacii de pe un întreg spaţiu verde pentru a ridica un bloc. Va trebui să oprim aceste abuzuri specifice Republicii Mazăre”, spune şi deputatul USR Stelian Ion.
 
Între timp, reprezentanţii unei alte asociaţii civice, „Baricada Verde“, au publicat procesul-verbal al şedinţei de Consiliu Local Municipal din aprilie 2015, în cadrul căreia a fost aprobat PUZ-ul investiţiei care urmează să se ridice pe fostul spaţiu verde de pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr.183 B.
 
Reamintim că autorizaţia de construire nr. 986 din data de 17.07.2017, emisă de Primăria Constanţa, presupune: „Construire imobil D+P+4e locuinţe colective“, pentru investiţie realizată pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr. 183B, Constanţa.
 
Terenul cu număr cadastral 225171, în suprafaţă totală de 534 mp, este amplasat în intravilanul municipiului Constanţa, pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu nr .183 B. Vecinătăţile sale sunt: la est - bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, la sud - proprietate privată, la nord - domeniu privat de interes local, la vest - domeniu public de interes local (alee acces parcare şi imobil locuinţe colective S6). Terenul supus studiului este situat la o distanţă de 41,5 ml faţă de imobilul situat la nord, imobil de locuinţe colective T7 (S+P+10), şi de 0,00 ml faţă de terenul domeniu privat de interes local, pe latura de vest, la 18 ml, se află un imobil locuinţe colective S6 (S+P+4) şi la 0,00 ml - teren domeniu public de interes local, la sud, la o distanţă de 0,00 ml faţă de proprietate privată, la est se află trotuarul bulevardului Al. Lăpuşneanu.
 
Terenul are forma poligon neregulat, având o suprafaţă de 534 mp, fiind proprietatea privată a societăţii Cambela Prod SRL, conform contractelor de vânzare-cumpărare nr 1589/18.10.2013. Construcţia nou propusă nu va afecta construcţiile din jur. Funcţiunile imobilului sunt astfel repartizate: la demisol – 20 de locuri parcare (18 locuri de parcare în nouă sisteme de parcare multiparking KLAUS, cu două locuri pe sistem şi două locuri la cota -3,65). Conform certificatului de urbanism nr. 2349/16.07.2015 şi HCJC nr 152/22.05.2013, pe terenul rămas liber de construcţii din jurul imobilului D+P+4etaje se vor amenaja spaţii verzi şi plantate, în limita de proprietate. Suprafaţa totală de spaţii verzi va fi de 180,38 mp, ceea ce reprezintă 33,77% din suprafaţa terenului.


Amplasamentul este mărginit la est de bulevardul Al. Lăpuşneanu,  ce face legătura între zona studiată şi zona administrativă şi comercială a municipiului Constanţa.

Iată procesul-verbal al şedinţei din 30.04 2015:
„Punctul 27 - Proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal - zona delimitată la nord de bulevardul Aurel Vlaicu, la vest de aleea Umbrelor şi aleea Melodiei, la sud de str. Soveja şi la est de bd. Al. Lăpuşneanu, iniţiator SC Agexcom Internaţional SRL - iniţiator: viceprimar Decebal Făgădău (PSD); Vă rog, domnul consilier. Dl. Radu Bogdan Matei (consilier local PNL): La această propunere de hotărâre, grupul liberal o să se abţină, dar nu pentru că am fi observat vreo problemă în documentaţia tehnică sau vreo problemă de legalitate în această propunere de hotărâre, ci pentru că aici avem o problemă de viziune diferită de ceea ce şi-ar dori Partidul Naţional Liberal şi ce propune Primăria în actuala etapă. Cartierul acela e deja o zonă foarte aglomerată şi prin acest proiect se va aglomera din ce în ce mai tare. Ce vreau eu aici să subliniez este că în tot oraşul sunt foarte puţine spaţii verzi şi nu respectăm...nu numai Constituţia României ci şi deciziile Uniunii Europene, care spun că trebuie să avem un număr de mp de spaţiu verde pe locuitor. Deci, repet, abţinerea de la acţiunea de vot este un principiu după care pot fi urmărite direcţiile per total decizii de dezvoltare. Oraşul are nevoie de mai multe spaţii verzi şi de o dezvoltare durabilă, nu are nevoie de aglomerarea această urbană, numai în zonele centrale ale oraşului.

Dl Valentin Ciorbea (consilier local PSD, preşedinte de şedinţă): Da, am reţinut consideraţiile dumneavoastră.
 
Domnu’ viceprimar, aveţi ceva de spus? Nu.
 

D-na Sorina Tuşa (consilier local PNL): Aş avea eu o propunere…

Dl. Valentin Ciorbea Vă rog! D-na Sorina Tuşa… la acest proiect, având în vedere ceea ce ne-a precizat domnul viceprimar în legătură cu punctul 21, în sensul deschiderii spre dezbatere publică. E adevărat că nu sunt înregistrate cereri, ca la ordinea 21,de la oameni care să susţină şi care...să susţină nevoia de spaţiu verde, şi aici se simte nevoia de o pergolă, şi care să se opună punctului nr.27. Dar, având în vedere că n-avem în spatele proiectului un raport al dezbaterii publice....aş solicita retragerea proiectului şi supunerea lui unei dezbateri publice.
 
Dl Valentin Ciorbea: Da. Bun.
D-na Sorina Tuşa: Şi mai am o întrebare...
Dl Valentin Ciorbea: Mulţumesc!
 
D-na Marcela Enache (secretar al municipiului Constanţa): Dacă-mi permiteţi, fac o precizare. Să ştiţi că toate proiectele privind aprobarea PUZ-urilor au la documentaţie, şi Comisia 2 a verificat, aceste şedinţe de publicitate şi de cunoaştere. Deci,...
D-na Sorina Tuşa: Eu nu văd niciun raport în spate, care... Se fac comentarii în sală.
D-na Marcela Enache: O să rugăm să fie anexat şi acest raport...Se fac comentarii în sală.
D-na Sorina Tuşa: Înseamnă că nu am primit tot ce era nevoie... nu am acest raport....
D-na Marcela Enache: De acum încolo, o să scanăm şi aceste rapoarte, dacă le consideraţi necesare. Nu e o problemă asta.
D-na Sorina Tuşa: În regulă. Deci, o să avem şi aceste rapoarte.
Dl Valentin Ciorbea - Domnule viceprimar, vă rog!
Dl. Decebal Făgădău: „Apreciez consecvenţa colegului de Comisie de urbanism, este un punct de vedere pe care dânsul l-a enunţat şi în lucrările comisiei de specialitate. Dumneavoastră, doamna Tuşa, nu vă voi răspunde din politicianism. Puteţi să solicitaţi consultarea proiectului şi altfel, nu doar în şedinţa de consiliu. Dacă eraţi interesată, puteaţi să veniţi la Secretariat sau să depuneţi o solicitare pentru a vi se pune la dispoziţie acest raport ce face parte din documentaţia proiectului ce urmează a fi supus aprobării în Consiliul Local. Se fac comentarii în sală.
Dl Decebal Făgădău: Nu, nu vreau să naştem o polemică. Închei această discuţie. Îmi menţin punctul de vedere: nu-l retrag.
Dl Valentin Ciorbea: Da. Totuşi, s-a făcut o propunere....D-na Sorina Tuşa: O secundă...
Dl Valentin Ciorbea: Păi, nu, aţi făcut o propunere...
D-na Sorina Tuşa: Da, dar vreau...
Dl Valentin Ciorbea: O s-o supun şi pe-a dumneavoastră. Se fac comentarii în sală.
D-na Sorina Tuşa: Vreau să răspund...
Dl Valentin Ciorbea: Poftiţi!
D-na Sorina Tuşa: Domnu’ viceprimar, vă rog să faceţi diferenţa între o solicitare şi o intervenţie cu conotaţii politice. Nu a fost nicio intervenţie politică, am solicitat acel raport. Vă mulţumesc!
Dl Valentin Ciorbea: Da. S-a făcut propunerea de retragere…
Dl Decebal Făgădău: Doar iniţiatorul poate să retragă, nu supuneţi o prostie la vot, supuneţi proiectul la vot!
Dl Valentin Ciorbea: Supun proiectul la vot. Cine este pentru?
D-na Marcela Enache: Împotrivă? Abţineri? Avem 16 voturi pentru şi 6 abţineri. S-au abţinut: Ana Marcu (PNL), Iustin Roman (PNL), Sorina Tuşa (PNL), Stelian Gima (PNL), Tudorel Chesoi - independent şi Radu Matei (PNL). Deci, cu majoritatea consilierilor în funcţie, proiectul a trecut”.
 
Au votat pentru acest PUZ consilierii locali PSD din mandatul 2012-2016: Ali Denis, Valentin Ciorbea, Marioara Cojoc, Mircea Dobre, Daniel Georgescu, Temur Ibram, George Papari, Gabriel Valentin Pârvulescu, Costin Răsăuţeanu, George Vişan, Vasile Chirondojan şi Gabriel Candindatu de la PPDD, Ene Valeriu Iosif şi Vasile Roşu de la UNPR.
 
În secţiunea „Documente” puteţi consulta hotărârea adoptată în anul 2015 de Consiliul LocaL Municipal Constanţa.
 
Citeşte şi:
 
Șantierul de pe bulevardul A. Lăpuşneanu din Constanţa este ilegal? Ce scrie în documentul oficial (document)

 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii