Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:41 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Poliția Română Numărul infracțiunilor de violență domestică în creștere în România

ro

25 Nov, 2023 12:08 986 Marime text
foto: Pexels În primele 10 luni ale acestui an, polițiștii au emis 10.994 de ordine de protecție provizorii, 4.539 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată.

La nivel național, în primele 10 luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 4,85%, față de primele 10 luni ale anului 2022, de la 46.127, la 48.368 de fapte.

Un număr mai mare de infracțiuni din sfera celor de violență domestică arată amploarea fenomenului și necesitatea de a interveni cu toate mijloacele legale pentru diminuarea lui. În același timp, indică faptul că victimele violenței domestice au din ce în ce mai mare încredere să sesizeze Poliția Română, transmite un comunicat din partea Poliției Române. 

Au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2022, pentru loviri sau alte violențe (de la 28.668 la 29.987 de fapte), nerespectarea ordinelor de protecție (de la 2.826 la 3.516 fapte) și amenințare (de la 5.550 la 5.833 de fapte).

De asemenea, au fost înregistrate scăderi ale infracțiunilor de nerespectarea ordinelor de protecție provizorii (de la 720 la 709 fapte) și abandonul de familie (de la 4.662 la 4.226 de fapte).

Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au lovirea sau alte violențe – 62% (26.987 de fapte), amenințarea – 12% (5.833 de fapte), abandonul de familie – 9% (4.226 de fapte), nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecție – 7% (3.516 fapte), nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului – 4% (1.741 de fapte) și nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu – 1% (709 fapte), acestea împreună reprezentând 95% din total.

În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 10.036 de ordine de protecție, 4.539 fiind provenite din ordine de protecție provizorii.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție, au fost sesizate 3.516 infracțiuni, cu 24,55% mai multe față de perioada similară a anului 2022, dintre care 2.286 în mediul urban și 1.230 în mediul rural, a mai punctat sursa citată. 


La nivel național, au fost emise 10.994 de ordine de protecție provizorii, 4.539 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție.

Referitor la nerespectarea ordinului de protecție provizoriu, au fost sesizate 709 infracțiuni, dintre care 369 în mediul urban și 340 în mediul în rural.

În primele 10 luni ale anului 2023, la nivelul D.G.P.M.B. și inspectoratelor de poliție județene Iași, Mureș, Vrancea, unități care au intrat în etapa I a proiectului pilot pentru implementarea S.I.M.E., au fost emise 2.982 de instrumente de protecție pentru victimele violenței domestice, dintre care 1.966 de ordine de protecție provizorii și 1.016 ordine de protecție (emise de instanțele judecătorești).

În 384 de situații, a fost pusă în aplicare măsura „obligarea agresorului de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere”, reprezentând 12,9% din totalul ordinelor de protecție provizorii emise și ordinelor de protecție emise de instanțele judecătorești.


În ceea ce privește infracțiunile constatate, au fost înregistrate în total 335 de infracțiuni, dintre care 15 de distrugere, 253 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție și 67 pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a ordinului de protecție provizoriu.Pentru 25 dintre bănuiții acestor infracțiuni, au fost dispuse măsuri preventive: 16 rețineri, 4 măsuri de arestare preventivă și 5 de control judiciar.

Polițiștii emit ordine de protecție provizorii, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Cu ocazia Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor (25 noiembrie), World Vision România demarează campania “Abuzul lasă semne. Informația vindecă”, în parteneriat cu Poliţia Română şi Alka Group.Campania se va derula pe mai multe platforme de socializare, printr-o serie de clipuri cu specialiști din psihologie, asistență socială, cât și juriști, profesori și polițisti care vor da sfaturi adolescentelor despre cum să prevină abuzurile, dar și printr-un spot.Totodată, pentru al treilea an consecutiv se desfăşoară proiectul „Tinerele din mediul rural, agenţi ai schimbării”

Din totalul de 45.439 de victime ale infracțiunilor de violență domestică din primele nouă luni ale anului, peste 67% sunt femei, iar 14% minori

Anul acesta, 50 de fete din comunități rurale, din județul Iași, vor beneficia de consiliere psihologică, workshop-uri pentru creșterea stimei de sine, mentorat vocațional, cât și sprijin cu meditații pentru absolvirea examenului de Bacalaureat.

Alte date World Vision România arată că:

• 11% dintre tineri spun că au fost în relații de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie;
• 10 % au avut parteneri care țipau la ei;
• 6% au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deși nu voiau;

Lipsa de informaţii în ceea ce priveşte abuzul la nivelul adolescentelor este mare.

De exemplu, una din zece adolescente se simte insuficient sau deloc informată despre cum să se protejeze de potențiale abuzuri sexuale. În plus, un procent similar de tinere crede că insistența unui partener pentru relații sexuale, în ciuda refuzului, constituie un abuz sexual doar în mică măsură sau deloc. Patru din zece dintre elevele chestionate spun că obligarea sau invitarea unui minor să vizioneze imagini pornografice este un abuz sexual doar într-o mică măsură sau nu este deloc.

50 de adolescente de la sate sunt sprijinite să-și dezvolte stima de sine și abilitățile profesionale

În acest context, World Vision România prin proiectul „Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării” lansat împreună cu Alka Group, 50 de eleve de liceu, din 15 comunități rurale, ale județului Iași, vor beneficia, în anul școlar 2023 – 2024, de un pachet de servicii educaționale, dezvoltare personală și de consiliere psihologică. Scopul proiectul este de a le crește stima de sine și de a le proteja de riscul expunerii la situații de violență, cât și de a le susține parcursul școlar și a se dezvolta profesional.


Cele patru domenii de intervenție ale proiectului:

• Dezvoltare personală și interpersonală: include sesiuni axate pe auto-cunoaștere, identificarea resurselor și abilităților personale și dezvoltarea relațiilor interpersonale benefice. Scopul este de a îmbunătăți performanța școlară și de a construi relații sănătoase în școală și în comunitate.

• Combaterea violenței: include sesiuni de informare, prevenție și intervenție împotriva violenței, cu accent pe recunoașterea tipurilor de violență, victime, martori, agresori și soluții de intervenție. Scopul este conștientizarea și reducerea abuzurilor la adresa minorelor.

• Orientare vocațională: Acest segment constă în ateliere de empowerment pe teme ca încrederea în sine, rolul femeii în societate, abilități și talente, public speaking, menite să ajute elevele să ia decizii bune pentru parcursul lor profesional și personal.

• Consiliere psihologică: Aceasta include sesiuni de terapie individuale și de grup în școli, axate pe rezolvarea problemelor specifice elevelor din medii vulnerabile.

• Mentorat 1 la 1 și de grup cu angajați de succes din companii, ONG-uri, cât și din cadrul instituțiilor de stat.

• Meditații: Sesiuni de învățare online, bazate pe un chestionar de analiză a nevoilor, pentru a sprijini elevele la materiile la care au cele mai mari dificultăți în vederea susținerii examenului de Bacalaureat.
 

,,Primul lucru pe care o fată care a fost abuzată trebuie să-l ştie este că nu este niciodată vina victimei. Este important să raporteze abuzul, este important să vorbească cu oamenii apropiaţi, să povestească ce s-a întâmplat. Ruşinea, teama sau vinovăţia nu ar trebui să ne facă să ascundem un abuz. Apoi, o tânără trebuie să stabilească cercul siguranţei sale şi să acceseze această reţea de suport pe care o are la îndemână: părinţi, cadre didactice sau alte persoane care ne pot întinde o mână de ajutor. Împreună cu aceştia, trebuie stabilită strategia pentru a ieşi din relaţia abuzivă. Este important ca în momentul în care se iese din relaţia abuzivă să ne luăm măsuri de protecţie, pentru că de multe ori abuzatorul poate să devină agresiv şi ne poate pune în pericol. Semnele relaţiei abuzive: o relaţie în care nu mă simt respectată, nevoile, sentimentele mele nu sunt importante, sunt jignită, umilită, poreclită, mă simt inferioară, sunt izolată, nu mi se permite să am prieteni, simt că persoana cu care sunt în relaţie vrea să mă deţină cu totul, o relaţie în care doar nevoile celuilalt contează: eu nu însemn nimic ca persoană, însemn ceva în măsura în care îndeplinesc nevoile celuilalt”, a declarat Gabriela Dumitru, psiholog.

 

,,În momentul în care o tânără trece printr-o situaţie de abuz, primul şi cel mai important pas este să semnaleze această situaţie autorităţilor statului, fără să se teamă şi cu inima deschisă că va găsi o rezolvare. Primul pas pe care o fată abuzată îl poate face este să sune la numărul de telefon 119 - linie telefonică deschisă non-stop. Acolo va fi cineva pregătit să le asculte şi să intervină. Apoi, asistenţii sociali ai autorităţilor locale se vor deplasa la domiciliul fetei respective şi vor evalua situaţia împreună cu victima şi cu familia. În funcţie de ce se constată la faţa locului, se va lua o decizie de comun acord. Dacă tinerele se confruntă cu frică, ruşine sau abuz chiar în familie, este foarte important să precizeze acest lucru la telefon”, a declarat Cosmina Simean, director general Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Muncipiului Bucureşti

 

,,În cazul în care o fată este abuzată trebuie să sune la 112 – dacă este într-o situaţie de urgenţă. În plus, trebuie să discute cu un adult de încredere: părinte, cadru didactic, o rudă mai apropiată. Orice faptă raportată la Poliţie este investigată, se strâng dovezi, astfel încât violenţele să se oprească şi autorul să fie pedepsit. Victimelor nu trebuie să le fie ruşine şi teamă, trebuie să se adreseze Poliţiei pentru a primi ajutor”, a declarat inspector principal de poliție Laura VOICU, din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalități al Poliţiei Române.



,,Multe tinere din comunitățile rurale nu recunosc abuzul, astfel responsabilitatea noastră, la nivelul întregii societăți, este să intensificăm eforturile de educare și de sensibilizare. Statisticile arată o urgentă nevoie de redefinire a percepțiilor tinerelor și tinerilor despre abuzuri și de creștere a gradului de conștientizare în rândul acestora. Prin proiectul nostru 'Tinerele din mediul rural, agenți ai schimbării', oferim suport și un mediu sigur adolescentelor din medii vulnerabile, contribuind în același timp la formarea lor ca viitoare persoane adulte, informate, capabile să identifice și să respingă orice formă de violență”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România.



Citește și:

Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii