Poliția Română Proiectul #SiguranțaOnline, la Bucharest Gaming Week
Poliția Română: Proiectul #SiguranțaOnline, la Bucharest Gaming Week
13 Oct, 2023 18:33
ZIUA de Constanta
1045
Marime text
- La standul #SiguranțaOnline, tinerii gameri, alături de părinți, își pot testa reziliența la pericolele de pe internet, prin intermediul unui quiz digital și a unor antrenamente fizice și mentale, alături de gameri.
Proiectul #SiguranțaOnline, o inițiativă a Poliției Române, a Directoratului Național de Securitate Cibernetică și a Asociației Române a Băncilor, alături de parteneri din mediul public și privat, precum Ambasada Elveţiei în România, Swiss WebAcademy sau ATTACK Simulator, va fi prezent în acest weekend, 14 - 15 octombrie 2023, la Bucharest Gaming Week, unde vor fi antrenați tinerii împotriva pericolelor de pe internet, transmite un comunicat din partea Inspectoratului General al Poliției Române.
Siguranțaonline.ro, proiectul național de conștientizare a pericolelor din online, inițiat de Poliția Română, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Asociația Română a Băncilor (ARB) va avea loc în perioada 14 - 15 octombrie 2023, la Bucharest Gaming Week, unde își propune să antreneze nu doar gamerii, ci tinerii în general, pentru a evita cu succes principalele amenințări care îi vizează pe internet și pentru a-și asista și instrui inclusiv alți membri ai familiei lor să navigheze în siguranță în mediul online.
La standul #SiguranțaOnline, tinerii gameri, alături de părinți, își pot testa reziliența la pericolele de pe internet, prin intermediul unui quiz digital și a unor antrenamente fizice și mentale, alături de gameri.
Cei care vor veni la stand în cele două zile menționate vor avea ocazia să intre și în „Liga de siguranță online”, un concurs interactiv de educație financiară, cu ajutorul căruia își vor testa abilitatea de a reacționa corect la amenințările ce îi vizează și vor putea dobândi informații necesare protecției pe internet. Concursul este are diverse premii. Detaliile cu privire la desfășurarea concursului și regulamentul integral pot fi consultate la adresa www.dreptullabanking.ro.
Măsurile de siguranță online pe care le parcurg și le învață tinerii care o să viziteze standul #sigurantaonline sunt să evite să accesezi link-uri primite din surse necunoscute, pe mail sau prin SMS, prin intermediul comunicărilor de pe social media, ori prin intermediul platformelor de tip chat (WhatsApp, Signal, Telegram, etc.) și să nu completeze datele personale sau bancare pe acestea.
De asemenea, tinerii vor învăța să nu dea click atunci când au fost etichetați într-o postare din social media care promite câștiguri mari, cu siguranță este vorba despre o înșelătorie, să fie atenți la mesajele care par să vină din partea băncilor! Băncile nu solicită niciodată date confidențiale cum ar fi datele cardurilor, parole de acces, coduri PIN, nici telefonic, nici prin SMS, nici prin e-mail și nici prin completarea acestora pe website.
Totodată, o altă măsură de siguranță este să citească cu atenție, înainte de a deschide orice mesaj sau un fișier care pare a fi transmis de la banca ta sau de alte persoane/instituții și, dacă au suspiciuni, să contacteze expeditorul, pentru validarea conținutului mesajului primit, pe canal de comunicare diferit.
Aceștia vor învăța să nu furnizeze niciodată altor persoane datele de autentificare la conturi (username, parola, cod suplimentar de autentificare sau cod de back-up), să nu dezvăluie datele de pe cardul personal: nume, număr, data de expirare, CVV2/CVC (numărul de trei cifre de pe spatele cardului) și nici PIN-ul și să nu introducă codul PIN pe site-uri de internet și să nu îl divulge telefonic.
De asemenea, dacă trebuie să primească bani, să dea IBAN-ul (numărul de cont, format din 24 de caractere, litere și cifre), nu datele de pe card, să instalează cele mai recente actualizări ale sistemului de operare și un antivirus, să folosească mereu parole cu un nivel de complexitate ridicat și să se asigure că au mereu copii de rezervă ale datelor personale (fișiere, documente, poze etc.).
La European Cybersecurity Month 2023, în cadrul proiectului #SiguranțaOnline, a fost lansat un experiment de phishing, realizat de patru gameri, pe conturile lor de social media, în cadrul comunității jucătorilor din România. Experimentul a avut 57% rată de succes, pe parcursul a 24 de ore.
Aproape 5.000 de urmăritori au dat click pe un banner care promova un câștig sigur și, dintre aceștia, 60% au fost dispuși să ofere mai multe date personale. Cele mai multe click-uri au fost pe câștigul de bani (50%), unde de altfel apărea informația că trebuie să ofere datele de pe card, apoi 26% voiau discount pentru o tastatură, 13% pentru căști și 11% pentru un mouse.
Proiectul de educație digitală și de securitate cibernetică #SiguranțaOnline este menit să ofere cele mai bune practici de securitate cibernetică, prin accesarea platformei siguranțaonline.ro, pentru a evita ca utilizatorii să devină victime ale fraudelor informatice, ale pornografiei infantile sau ale atacurilor de tip malware.
România se clasează în topul țărilor europene cu cele mai bune și rapide conexiuni de internet potrivit rapoartelor privind Indicele Economiei și Societății Digitale (DESI), dar cu un nivel scăzut al educației digitale.
Proiectul este o inițiativă a Poliției Române, Directoratului Național de Securitate Cibernetică și Asociației Române a Băncilor, alături de parteneri din mediul public și privat, precum Ambasada Elveţiei în România, Swiss WebAcademy sau ATTACK Simulator, a încheiat sursa citată.
Citește și:
IGPR: Percheziții în Argeș pentru trafic de persoane
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii