Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:50 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Polițiștii protestează în fața Poliției din Constanța! Iată ce nemulțumiri au (FOTO+VIDEO)

ro

25 Apr, 2024 14:58 1945 Marime text



Polițiștii constănțeni  protestează în fața Poliției Județului Constanța cu privire la modul cum a fost implementat conceptul de reorganizare.
 
Acțiunea de protest va avea loc în zilele de 25, 26, 29 și 30 aprilie 2024, în intervalul orar 14.00 - 19.00.
 
Reprezentanții polițiștilor arată că în conceptul de reorganizare „nu au fost materializate nevoile reale ale județului Constanța și nu s a ținut cont de realitățile din teren în ceea ce înseamnă Portul Constanța, distanța dintre localități și organizarea birourilor sau formațiunilor care au competență teritorială foarte mare“.


 

„Cel mai important aspect, rămâne lipsa resursei umane, care reprezintă un număr redus de polițiști în teren, ce conduce la timpi de reacție crescuți și de aici sunt afectate nevoile cetățeanului, care se reflectă într-o imagine proastă a instituției. Ati văzut și rezultatul dezastruos al ultimelor încadrări din sursa externa de la aceasta unitate, unde nu Avem nevoie de o poliție sigura, de o poliție profesionista, care sa asigure cetățenilor județului un climat de Ordine și Siguranță Publica eficientă. La solicitarea lucrătorilor din cadrul IPJ Constanța sindicatele SIDEPOL, EUROPOL și DIAMANTUL organizează protestul și asigură măsurile de ordine“, au mai arătat reprezentanții polițiștilor.



 

„Peste 6 luni o să fiu și tătic. În fiecare lună am depus raport de mutare. Nu s-a aprobat“.  

“Am intrat la 22 de ani în sistem cu mari speranțe! Acum am 24 de ani. Sunt din Argeș. Azi am venit din cauza programului de lucru. Noi, la Ordine Publică, suntem foarte puțini. Așa este în toată țara. Este deficit peste tot. Nu suntem destui oameni. Dacă am lucra în 3 schimburi, am munci foarte mult. Vara trecută am muncit și 7 zile la rând. Am avut apoi două zile libere. Peste 6 luni o să fiu și tătic. În fiecare lună am depus raport de mutare. Nu s-a aprobat. Nu-mi mai vine să fac muncă așa cum vreau eu, să prind infractori. Și am prins, chiar și așa, în aceste condiții: bani puțini, restanțe. Am banii de haine de primit din decembrie. Am avut momente când m-am întrebat de ce mai stau. Dar asta mi-am dorit de mic“, a George Popescu, unul dintre polițiști.          

 
Ababei Nicolae, din Poliția Năvodari, vicepreședinte Europol Constanța, spune, printre altele, că polițiștii sunt nemulțumiți legat de modificarea programului de lucru, „program care – în cea mai mare parte a Secțiilor de Poliție de pe raza județului Constanța – este de 12-24 cu 48 liber. Se dorește să se treacă la program 8-16, ceea ce din cauza lipsei de personal nu va fi ceva fezabil. Se vor face multe încălcări de legislație cu privire la la stabilirea programului. Polițiștii vor ajunge să fără timp de recuperare suficient, fără timp liber suficient. De asemenea, cei care fac naveta nu vor putea să ajungă la timp la schimbul 1. Sau nu vor mai avea să plece din schimbul doi“.

Șeful IPJ Constanța, face declarații de ultim moment!
Având în vedere apariția în spațiul public a unor date eronate privind proiectul pilot din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, înțeleg să fac o scurtă declarație de presă: la data de 15 ianuarie, anul curent, a intrat în vigoare noul stat de organizare al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, ca urmare a organizării acestei unități de poliție. 
Această concepție este menită să eficientizeze unitatea noastră de poliție având ca obiective printre altele menținerea ordinii și liniștii publice optimizarea modului de acțiune și intervenția poliției, simplificarea fluxurilor administrative, birocratice și așa mai departe, reducerea deficitului de personal, eliminarea suprapunerilor de competență și reducerea numărului de funcții de conducere, corelativ cu creșterea numărului polițiștilor în stradă.
Șeful IPJ Constanța a subliniat că Poliția Română este instituția responsabilă cu protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, precum și a proprietății private și publice.
Poliția Română este acea instituție a statului care exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice și prevenirea și descoperirea infracțiunilor și care asigură respectarea ordinii și liniștii publice activitatea poliției române se realizează în interesul persoanei, al comunității precum și sprijinul instituțiilor statului.

Pentru motivele expuse mai sus, la reorganizarea IPJ Constanța s-a avut în vedere de asemenea adaptarea acestei structuri și a modului de reacție la tendințele noi de manifestarea fenomenului infracțional.
Modificarea structurală și funcțională a devenit necesară și datorită modului în care se reflectă social activitatea poliției, a așteptărilor populației în legătură cu aceasta, pentru configurarea unui răspuns adecvat la nevoile sau la noile amenințări ce vizează spațiul de siguranță publică.
A derivat în primul rând din nevoia de siguranță publică a cetățeanului și a societății în ansamblul ei.
Aceasta fiind esențială, permanentă și cotidiană iar poliția este cea însărcinată cu menținerea și consolidarea siguranței publice.
Astfel s-a impus crearea unei structuri operaționale la standard de cantitative și calitative care permit analiza profesională a fenomenului infracțional, și a răspunsului instituțional și social la acesta.
 
Astfel, nou structură organizatorică este adaptată noilor realități sociale iar pentru întărirea capacităților de investigare s-a optat atât pentru reconfigurarea structurilor existente cât și pentru înființarea unor noi structuri ca de exemplu, cele specializate în investigarea infracțiunilor de mediu sau căutarea persoanelor dispărute.
Acesta a subliniat importanța noii structuri funcționale, care permite creșterea numărului de polițiști în stradă, dar nu doar într-o prezență formală și pasivă. Acești polițiști sunt plasați în mod proactiv și calificat între cetățeni și fenomenul infracțional, cu scopul de a proteja comunitatea și de a interveni timpuriu împotriva oricărei forme de infracționalitate înainte ca aceasta să se dezvolte în mod organizat și structurat.
În plus, noua formă structural funcțională asigură creșterea numărului de polițiști în segmentul stradal,  dar nu cu o prezență formală și pasivă ci cu o prezență proactivă și calificată, mai aproape de cetățean și comunități plasați între aceștia și fenomenul infracțional pentru a proteja cetățeanul și comunitatea, și a confrunta timpuriu orice formă de infracționalitate înainte de a se dezvolta în forme structurale și organizate.
Deasemenea, a subliniat că, deși au fost provocări în implementarea proiectului, obiectivele instituționale au fost îndeplinite.


Analiza progresului este efectuată în mod constant de conducerea poliției și a Ministerului Afacerilor Interne, cu sprijinul eșaloanelor superioare. El a respins ferm afirmațiile recente despre eșecul proiectului pilot, menționând că acestea sunt false și că proiectul a avut succes.
Deși a fost o perioadă grea, de la începutul anului de când a început de când am pus în aplicare acest proiect vă asigur că obiectivele noastre în plan instituțional au fost atinse.
Fcem analiză de progrese în mod permanent conducerea poliției române și conducerea Ministerului afacerilor interne face același lucru în mod continuu beneficiem de sprijinul și suportul de specialitate de la nivelul eșaloanelor superioare și precizez cu certitudine că apariția în spațiul public în ultima zi a unor date din care rezultă că proiectul pilot este un dezastru este neadevărat.  
În ultima perioadă, IPJ Constanța a înregistrat indicatori pozitivi de performanță, cu lipsa evenimentelor deosebite și reducerea riscului rutier în comparație cu anul precedent. Numărul accidentelor grave și al persoanelor decedate a scăzut semnificativ, în aceeași perioadă comparativ cu anul anterior.
În această perioadă am reușit indicator de performanță pozitivi, nu am înregistrat evenimente deosebite cu moduri de operare deosebite, am identificat autorii în o serie de dosare importante.
 
Vă dau exemplu, riscul rutier a scăzut în această perioadă comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. 
Accidente grave de la 23 în aceeași perioadă anul trecut în acest moment avem cu 6 mai puține. Persoane decedate dacă în prima perioadă a anului trecut au fost un număr de 8 persoane decedate, în acest moment în această perioadă, avem  cu -8 față de aceeași aceeași perioadă a anului trecut. 
 
În video de mai jos vă prezentăm conținutul integral al declarațiilor făcute de acesta, azi, 25 aprilie 2024: 




 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Exclusiv!
Toate cele 5 Secții de Poliție din Constanța au fost desființate și înființate alte 4. Iată competențele teritoriale și noii șefi (FOTO)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii