Pompierii au intervenit în peste 1.700 de situații de urgență, în cursul zilei de ieri. Constanța se menține în topul solicitărilor
Pompierii au intervenit în peste 1.700 de situații de urgență, în cursul zilei de ieri. Constanța se mențineLa nivel național, în ultimele 24 de ore, pompierii au gestionat 1.762 situații de urgență, majoritatea dintre acestea fiind pentru acordarea primului ajutor persoanelor aflate în dificultate.
Astfel, 1.510 persoane au fost asistate medical de către echipajele SMURD, cele mai multe situații fiind înregistrate în zona București-Ilfov (303 cazuri), urmată de județele Cluj (90 cazuri), Constanța (78 cazuri), Timiș (75 cazuri) și Brașov (68 cazuri).
În afara acestor situații, pompierii au intervenit pentru stingerea a 71 de incendii, precum și în cazul altor 204 intervenții în sprijinul comunităților.
Din totalul celor 71 incendii care au avut loc ieri la nivel național, 25 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată), fiind afectate peste 100 ha de teren.
Totodată, echipajele de descarcerare au fost solicitate să intervină în 6 cazuri, pentru extragerea victimelor din autoturismele implicate în accidente rutiere. În urma acestor evenimente, 5 persoane și-au pierdut viața în județele Bacău, Buzău, Hunedoara și Sălaj., transmite IGSU.
De asemenea, în perioada de referință, pe timpul misiunilor desfășurate, pompierii au salvat 11 persoane aflate în dificultate.
Dintre misiunile cele mai solicitante, amintim:
-Un eveniment care a necesitat atenție sporită din partea pompierilor militari brașoveni a avut loc pe parcursul zilei de ieri în municipiul Brașov, unde colegii noștri au intervenit pentru gestionarea unui incendiu izbucnit la un apartament. Salvatorii au acționat pentru localizarea flăcărilor și ventilarea încăperilor inundate de fumul dens. În timpul operațiunilor de stingere, echipajele de intervenție au evacuat 10 persoane din blocul de locuințe. Incendiul a fost lichidat fără a fi înregistrate victime.
-O misiune complexă a avut loc ieri în județul Sălaj, unde echipajele de prim ajutor și descarcerare au acționat pentru gestionarea urmărilor unui accident rutier între două autoturisme, pe DN 1F, între localitățile Zalău și Ciumarna. În urma impactului puternic, două persoane au fost rănite, dintre care una încarcerată, în stop cardio-respirator. Colegii noștri au extras victima dintre fiarele contorsionate ale autoturismului și au aplicat manevrele de resuscitare, însă din nefericire, aceasta și-a pierdut viața. Cea de-a doua persoană a primit îngrijiri medicale la fața locului, dar nu s-a impus transportul acesteia la o unitate spitalicească.
-Concomitent cu misiunile desfășurate, pompierii au acționat și în contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice. Vremea rea a produs efecte la nivelul a 10 localități din județele Vâlcea, Bihor, Galați, Satu Mare, Sibiu, Tulcea și Vaslui unde s-a intervenit pentru evacuarea apei din 2 case, 2 curți și 1 anexă gospodărească. Echipajele de pompieri au acționat pentru degajarea a 9 copaci și 2 stâlpi de electricitate, fiind avariată o casă. De asemenea, traficul rutier a fost temporar blocat pe 1 drum național (DN 24/VS) din cauza apei și a aluviunilor de pe carosabil.
Important de menționat este că efectele generate nu au produs pagube materiale însemnate sau pierderi de vieți omenești., mai precizează sursa citată.
În ultimele 24 de ore au fost transmise 15 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, dintre care 4 mesaje de avertizare privind prezența animalelor sălbatice, în județele Argeș (1), Brașov (1), Neamț (1) și Prahova (1) și 11 mesaje privind avertizările meteorologice periculoase imediate, ce au vizat județele Alba, Arad, Bacău, Caraș-Severin, Galați, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Satu Mare, Tulcea, Vâlcea și Vaslui.
Pentru acoperirea în cele mai bune condiții a misiunilor din dinamică, 339 de pompieri salvatori și 229 de mijloace tehnice se află la granița cu Republica Moldova și Ucraina, pentru gestionarea afluxului de persoane care intră pe teritoriul României.
Evenimentele înregistrate la nivel național rămân în atenția Centrului Operațional Național, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro, informează IGSU.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp