Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:58 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Portarul si femeia de serviciu, purtatori de cuvant ai comisiei de la Scoala 7

ro

17 Jun, 2003 00:00 969 Marime text

Mesaje de dincolo... de poarta

Varianta numarul trei a subiectului a fost extrasa in aceasta dimineata de ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu * Subiectul a constat in trei parti, respectiv un text la prima vedere, redactarea unei cereri si o compunere de 1-2 pagini * Elevii au avut la dispozitie doua ore pentru a rezolva subiectele, examenul incepand la ora 9.30 * Majoritatea elevilor care au sustinut ieri prima proba au declarat ca subiectele au fost foarte usoare * La examenul de capacitate s-au inscris aproximativ 10.500 de elevi, dintre acestia absentand 85 de candidati * Pentru patru candidati, dintre care unul a necesitat ajutorul unui logoped, iar ceilalti erau internati la Clinica de zi din cadrul Centrului de Copii Romano-American, s-au constituit comisii speciale * Presedinta comisiei de examen de la Scoala 7 nu a dorit sa discute cu reprezentantii mass-media locale * In prima faza, am fost anuntati prin portar ca nu avem voie sa intram, dupa care a delegat-o pe femeia de serviciu sa ne anunte ca stam degeaba, fiindca ea tot nu ne primeste

Absolventii claselor a VIII-a au sustinut ieri prima proba a examenului de capacitate, si anume cea la limba si literatura romana. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean Constanta au precizat ca participantii au avut dreptul sa intre in sala de examen pana in momentul deschiderii plicului cu subiecte. De asemenea, acestia au avut asupra lor buletinul de identitate sau certificatul de nastere si legitimatia de concurs. Varianta numarul trei a subiectului a fost extrasa in aceasta dimineata de ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu. Subiectul a constat in trei parti, respectiv un text la prima vedere, redactarea unei cereri si o compunere de 1-2 pagini. Astfel, elevii au avut poezia "La culesul viei" de Ion Pillat, acestia trebuind sa-si demonstreze abilitatile de intelegere a textului, la care s-au adaugat cerinte de rezolvare a unor probleme de limba romana. La a doua parte, candidatii au facut o cerere de inscriere la un cerc de jurnalistica, ei trebuind sa respecte conventiile acestui tip de compunere, normele de ortografie, de punctuatie si de exprimare corecta. La ultimul punct, candidatii au realizat o compunere care a avut ca tema caracterizarea unui personaj, la alegere, pe baza fragmentelor studiate la clasa. Cei mai multi au ales sa caracterizeze personajul principal din "Baltagul". Candidatii primesc 18 puncte pentru redactare si 16 pentru continut, plus alte 10 puncte din oficiu, punctajul maxim fiind 100. Elevii au avut la dispozitie doua ore pentru a rezolva subiectele, examenul incepand la ora 9.30. Majoritatea elevilor care au sustinut ieri prima proba au declarat ca subiectele au fost foarte usoare.

Cazuri deosebite

La examenul de capacitate s-au inscris aproximativ 10.500 de elevi, dintre acestia absentand 85 de candidati. Un elev de la Scoala 15 a absentat ieri pentru ca tatal acestuia a decedat in cursul diminetii. Dumitru Virgil, inspector scolar, a precizat ca acesta isi va sustine proba de romana astazi, dupa ce va fi ales un subiect din cele de rezerva si elevul va face dovada ca absenta sa a fost motivata. La Scoala numarul 12, unde au fost inscrisi 347 de elevi, dintre care doi din seriile anterioare, au existat cazuri in care a fost necesara constituirea unor comisii speciale. Este vorba de o eleva B.A., care a avut nevoie de un profesor logoped, precum si de un alt cadru didactic caruia candidata i-a dictat rezolvarea subiectelor, aceasta avand la dispozitie cu o ora mai mult decat ceilalti participanti. De asemenea, s-a constituit o comisie speciala pentru trei elevi internati la Clinica de zi din cadrul Centrului de Copii Romano-American.

"Pe aicea nu se intra"

La Scoala numarul 7 din Constanta s-au inscris 265 de elevi de la unitatea respectiva, de la Scoala numarul 14 si de la Liceul "George Calinescu". In ciuda faptului ca, initial, reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean au anuntat faptul ca este liber accesul presei inainte de inceperea examenului de capacitate si dupa incheierea acestuia, presedinta comisiei (care nici nu a dorit sa-si decline identitatea) nu a vrut sa discute cu reprezentantii mass-media locale. In prima faza, am fost anuntati prin portar ca nu avem voie sa intram. Desi ne-am declarat dispusi sa asteptam pana cand se va ivi un moment liber, presedinta comisiei nu a dorit sub nici o forma sa colaboreze. Mai mult, in urma insistentelor noastre de a fi primiti, presedinta comisiei si-a delegat din nou un reprezentant, de data aceasta femeia de serviciu, prin care ne-a anuntat ca stam degeaba, fiindca ea tot nu ne primeste. Ne intrebam ce ascunde, de fapt, refuzul presedintei de a intra in scoala si de a discuta cu presa locala?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii