Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:25 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Potrivnicii lui Tusac, la "gazeta de perete"

ro

10 Oct, 2008 20:00 1393 Marime text
1223670196.jpg

Certurile consilierilor PD-L, PNL, PC si PRM cu primarul Mihai Tusac au avut drept rezultat mentinerea societatii URANUS la serviciul de salubrizare al orasului.

Tusac a pierdut batalia, insa nu si lupta... Numele celor care s-au impotrivit eliminarii URANUS-ului au fost afisate la toate asociatiile de proprietari din Mangalia, cu numerele personale de telefon. Adevarata "gazeta de perete", de pe care lipsea doar titlul sugestiv, practicat inainte de '89 - "Asa Nu..." In cursul zilei de ieri, Mangalia a fost impanzita cu afise in care se arata ca, incepand cu 30 septembrie, "persoanele care sunt responsabile problemele cu gunoiul, maturatul strazilor si spatiile verzi din Municipiul Mangalia sunt : Foleanu Paul, Condur Laura, Oleniuc Viorel, Iorga Vasile, Cucoranu Sorin, Andrei Sorin, Anghel Ion, Griguta Ioan si Filip Bogdan. Deoarece acestia au sustinut ca firma URANUS isi face treaba impecabil in Mangalia, va rugam ca de acum inainte sa ii contactati pentru orice problema privind gunoiul, curatenia orasului, spatiile verzi si deratizarea municipiului Mangalia si a statiunilor turistice". Trecand peste greselile de redactare a anuntului (elementare, de clasa I, dar probabil scuzabile din cauza patimii cu care au fost scrise), am dorit sa aflam si opinia "impricinatilor", cei ce vor fi trasi de urechi de cetatenii Mangaliei, dupa cum doreste primaria: "Este foarte simplu. In ultima sedinta ordinara a Consiliului Local nu am fost de acord cu propunerea de reziliere a contractului cu URANUS-ul. Un contract comercial nu poate fi reziliat de consilierii locali fara motiv. Afisele sunt consecinta acelui vot negativ. Vreau sa fiu elegant in declaratii, tocmai de aceea nu voi intra in polemici cu initiatorul acestor afise. Este pacat, insa, ca ni se incalca intimitatea, prin afisarea numerelor de telefon personale, platite din banii proprii si nu de Consiliul Local", ne-a declarat Sorin Andrei, consilier PNL. "Avand in vedere calitatea noastra de alesi locali, este normal sa putem fi contactati de cetatenii orasului. In acelasi timp, insa, mi se pare normal ca si numerele celorlalti consilieri si al primarului sa fie afisate in locuri publice, astfel incat societatea civila sa poata reactiona in momentul in care Mihai Claudiu Tusac nu se simte sa se trezeasca la ore rezonabile si sa respecte programul de lucru in primarie", afirma Paul Foleanu, consilier PD-L. Mult mai laconic si mai drastic in declaratii este Ion Anghel, consilier PRM: "Luna de miere de la Mangalia s-a terminat. Spre marele meu regret, mireasa noastra, domnul primar, nu a fost ".

Ordinele primariei: URANUS sa... ude floricele!

Infierati si pusi la zid de primarie, consilierii locali nu vor mai avea un cuvant de spus decat in sdintele de consiliu. Vina consilierilor aflati in tabara opusa PSD-ului si FD-ului din Mangalia, precum si situatia dezastruoasa in care se afla orasul, la ora actuala, in ceea ce priveste mizeria si gunoiul de pe strazi sunt explicate de conducerea URANUS-ului, firma la fel de non-grata ca acum patru luni. Explicatia este simpla - vrei ca URANUS-ul sa pice de prost si sa fie injurat de toata lumea? Sisteaza-i jumatate din activitate, pune-l sa curete doar o data pe saptamana prin cartierele orasului, nu-i da voie sa stranga mizeriile aruncate aiurea pe spatiul public si... ai gasit solutia a a-l denigra la maximum in fata locuitorilor orasului. "Locuitorii Mangaliei spun ca nu ne facem treaba in ultima vreme. Este total eronat. Noi functionam numai in baza unui grafic stabilit de primarie. In momentul in care primaria decide sa lase gunoiul acolo unde e, iar maturatul stradal sa se efectueze o data pe saptamana, noi nu avem voie sa facem altfel", afirma Camelia Toia, directorul societatii URANUS. Date concludente cu privire la intentia primariei de a stirbi cat mai mult posibil imaginea URANUS-ului: de pe 15 august si pana pe 4 septembrie, "ordinele" de la mai-marii orasului au fost clare - societatea isi restrange activitatea la un sfert. Din 4 septembrie, in ceea ce priveste spatiile verzi, nu se mai face absolut nimic. Iar asta in conditiile in care, la sosirea toamnei, in Mangalia si in statiuni se efectuau unele dintre cele mai ample lucrari de curatenie din timpul anului! Deci, anul acesta, curatenia generala de toamna o sa se faca, probabil, in campania electorala de la generale.

Locuitorii din Colonisti si cei de pe strazile mai mici stau in gunoi si cate o saptamana

Mangaliotii, nemultumiti de mormanele de frunze moarte si de gunoiul strans in cantitati impresionante pe strazile pe care locuiesc, trebuie sa stie ca reziduurile sunt acolo tot din cauza "graficelor" din primarie. Astfel, se matura de trei ori pe saptamana numai pe marile bulevarde si strazi - Constantei, Stefan cel Mare, Rozelor si 1 Decembrie 1918. Strazile mai mici, cum sunt Negru-Voda, Sirenei, Sadoveanu, Petru Maior, TS Saveanu, Aleea Farului, sunt curatate numai... o data pe saptamana! "Stim din experienta pe care o avem de ani de zile. Daca maturi de dimineata o strada, pana seara, gunoiul sta mormane. Ce sa mai zic pana a doua sau a treia zi sau dupa o saptamana", afirma Camelia Toia. O alta zona vitregita este si Cartierul Colonisti, care, desi ocupa mai bine de un sfert din oras, se pare ca nu este in gratiile primariei. Aici, maturatul se face o data pe saptamana. In ceea ce priveste gunoiul dezorganizat, URANUS-ul are ordin clar: "lasati-l exact acolo unde se afla, nu aveti comanda sa il ridicati". Adica, mangalioti, invatati-va sa nu mai aruncati gunoiul aiurea, ca acolo ramane pana la primavara. Restrangerea activitatii a dus si la micsorarea personalului. De la 70 de lucratori, au mai ramas doar 50, dar numarul lor va continua sa scada, in cazul in care URANUS-ului i se vor restrange si mai mult atributiile. Trist. Mangalia, din urbea ce se clasa printre primele din tara, in ceea ce priveste curatenia, a ajuns acum focar de infectie...

Scris de: {autor}M.D.M.{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii