Prăpăd prin judeţul Constanţa, după acţiunile din 2015 ale Corpului de Control al prim-ministrului
Prăpăd prin judeţul Constanţa, după acţiunile din 2015 ale Corpului de Control al prim-ministrului
29 Mar, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
3344
Marime text
În anul 2015, Corpul de Control al prim-ministrului a finalizat acţiuni de control/informare/documentare cu privire la activitatea unor ministere, autorităţi publice centrale, instituţii publice, societăţi şi companii naţionale, societăţi cu capital majoritar sau integral de stat, regii autonome şi autorităţi ale administraţiei publice locale.
Principalele obiective avute în vedere la efectuarea acţiunilor de control au fost verificarea dispoziţiilor sau prevederilor legale şi/sau normelor interne în legătură cu organizarea, funcţionarea şi îndeplinirea atribuţiilor de către conducerea şi personalul entităţilor controlate, constituirea şi utilizarea veniturilor, atribuirea, încheierea, modificarea şi executarea contractelor de achiziţie publică, precum şi elaborarea, iniţierea, avizarea, prezentarea şi adoptarea unor acte normative. Unele dintre sesizările Corpului de Control al prim-ministrului au dus, într-un fel sau altul, şi la Constanţa. Iată care sunt rezultatele acţiunilor de control/informare/documentare finalizate în anul 2015 care au ajuns la instituţiile constănţene!
Reprezentant al Oil Terminal şi al Şantierului Naval 2 Mai SA, în colimator
Magdalena Brădean
Ca urmare a controlului efectuat la entităţile publice care au avut raporturi contractuale (de muncă/mandat) sau de serviciu cu Magdalena Brădean, a fost întocmit raportul de control privind verificările efectuate în legătură cu un angajat al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării din cadrul Ministerului Economiei care a deţinut diverse calităţi în organele de conducere, administrare, control şi execuţie la 13 entităţi publice, înregistrat cu nr. 564/I.L./23.01.2015, constatându-se o posibilă faptă de natură penală. Raportul a fost înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar a fost transmis şi către Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri şi Agenţia Naţională de Integritate.
Magdalena Brădean a fost, printre altele, membru în Consiliul de Administraţie al Şantierului Naval 2 Mai SA din Mangalia, dar şi în CA-ul companiei Oil Terminal. De asemenea, a fost şi reprezentant al statului în Electrica SA, din partea Ministerului Economiei - Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, fiind membru al AGA sau al consiliilor de administraţie ale altor societăţi de stat: Electrica SA, Teletrans SA Bucureşti, Hidroelectrica SA Bucureşti, Conversmin SA Bucureşti, Oil Terminal SA Constanţa, Cuprumin SA Deva, CN CIR SA Bucureşti, Şantierul Naval 2 Mai SA Mangalia, precum şi Formenerg SA.
Staţiunea de Cercetare Pomicolă, la analiză
În urma controlului efectuat la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Constanţa, a fost întocmit raportul de control privind verificările efectuate la acest obiectiv, înregistrat cu nr. 1427/I.L./13.05.2015, constatându-se două posibile fapte de natură penală. Raportul a fost înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, dar a fost transmis şi către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Instituţia Prefectului - Judeţul Constanţa, Academia de Știinţe Agricole şi Silvice, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă, Ministerul Finanţelor Publice şi Curtea de Conturi a României.Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Constanţa a fost înfiinţată în anul 1977, în urma desprinderii laboratorului de pomicultură, care a funcţionat în perioada 1957-1977 în cadrul Staţiunii de Cercetare şi Producţie Viti-vinicolă Murfatlar. SCDP Constanţa este unitatea de profil a cărei înfiinţare s-a impus pentru a jalona pe baze ştiinţifice direcţiile de dezvoltare a pomiculturii în Dobrogea.
Din anul 2003, numele staţiunii a fost schimbat în Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Constanţa, cu acest nume funcţionând şi în prezent. Sediul central se află în localitatea Valu lui Traian, la 12 km de Constanţa, pe şoseaua Constanţa-Bucureşti. Staţiunea funcţionează în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti“ - forul ştiinţific naţional în domeniul agriculturii - şi în directa coordonare a Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni, Argeş.
Contractele de schimb fără sultă de la Fermele Murfatlar, luate la bani mărunţi
De asemenea, ca urmare a controlului efectuat la Agenţia Domeniilor Statului, a fost întocmit raportul de control privind verificările efectuate la Agenţia Domeniilor Statului în legătură cu încheierea, în perioada 2004 - 2005, a unor contracte de schimb fără sultă, având ca obiect terenuri agricole cu plantaţii de viţă-de-vie situate în localitatea Murfatlar, judeţul Constanţa, denumite generic „Fermele Murfatlar“. Constatându-se două posibile fapte de natură penală, raportul, înregistrat cu nr. 264/I.L./13.07.2015, a fost înaintat Direcţiei Naţionale Anticorupţie.Nici nu e construit, că a şi suscitat interesul... DNA
Nu mai puţin interesant, ca urmare a controlului efectuat la Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, a fost întocmit raportul de control privind verificările efectuate la Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive în legătură cu stadiul de realizare a obiectivului „Depozitul Final de Deşeuri Slab şi Mediu Active“. Constatându-se trei posibile fapte de natură penală, raportul, înregistrat cu nr. 1082/I.L./08.07.2015, a fost înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar a fost transmis şi la Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare, Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Departamentul pentru luptă antifraudă - DLAF şi Curtea de Conturi a României.Facem precizarea că Depozitul Final de Deşeuri Slab şi Mediu Active (DFDSMA), urmează a fi construit în localitatea Saligny din judeţul Constanţa. Investiţiile necesare dezvoltării acestui proiect s-ar ridica la 452 de milioane de euro, fără TVA, iar lucrările vor începe abia după 2016, după ce va fi emis avizul de mediu. DFDSMA este destinat depozitării deşeurilor rezultate în cea mai mare parte din operarea şi dezafectarea Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavodă.
Procesul de selectare a amplasamentului acestui obiectiv a fost demarat încă din anul 1992. După analizarea a 37 de posibile spaţii, a fost declarat ca amplasament favorit cel aflat pe raza localităţii Saligny, fiind foarte aproape de centrala de la Cernavodă, dar şi datorită nivelului scăzut de precipitaţii din zonă. Sarcina construirii acestui depozit îi revine Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive, instituţie aflată în subordinea Ministerului Economiei.
Interesant este şi faptul că s-au întreprins activităţi de control derulate în vederea verificării unor deficienţe administrative. Actele au fost transmise, după caz, entităţii/entităţilor controlate, prim-ministrului, Cancelariei premierului, Secretariatului General al Guvernului sau altor instituţii de acest fel. Astfel, ca urmare a controlului efectuat la Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, la Autoritatea Naţională pentru Turism, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi la alte entităţi publice, a fost întocmită Nota de informare nr. 169/1/I.L./05.06.2015, cuprinzând aspecte generale cu privire la promovarea României ca destinaţie turistică, care a fost transmisă la Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, Ministerul Afacerilor Interne, Departamentul pentru lupta antifraudă - DLAF, Serviciul Român de Informaţii, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă şi Direcţia Naţională Anticorupţie. Asta deşi, potrivit raportului, nu au existat indicii privind posibile fapte penale.
Un fapt interesant: în anul 2015, au fost înregistrate la Corpul de Control al prim-ministrului 847 de petiţii de la persoane fizice şi persoane juridice, acestea fiind soluţionate în termenele şi condiţiile prevăzute de lege. Dintre acestea, doar două sesizau aspecte ce intrau în sfera de competenţă a Corpului de Control al premierului, pentru care s-au şi întreprins acţiuni, iar 476 de petiţii (87 de petiţii anonime şi 389 de petiţii cu acelaşi obiect, primite de la acelaşi petiţionar) au fost clasate. Alte 285 de petiţii greşit îndreptate au fost transmise în termenul legal către instituţiile competente să soluţioneze aspectele sesizate, în timp ce semnatarii a 66 de sesizări au fost îndrumaţi să se adreseze instanţelor de judecată, organelor de urmărire penală sau organelor de executare, aspectele invocate fiind de competenţa exclusivă a acestor autorităţi.
Corpul de Control al prim-ministrului este o structură fără personalitate juridică, aflată în subordinea premierului României, fiind condusă de un secretar de stat şi finanţată din bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii