Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:23 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preambul la referendumul din 16 martie „Viitorul paşnic al Crimeei este în mâinile noastre!”

ro

11 Mar, 2014 00:00 2134 Marime text
Parlamentul local din Crimeea i-a cerut, săptămâna trecută, preşedintelui rus Vladimir Putin alipirea peninsulei la Rusia şi organizarea unui referendum în regiunea ucraineană pentru a valida această alipire, a declarat la acel moment unul dintre oficialii de la Simferopol, citat de AFP şi preluat de Mediafax. Urmare a acestui anunţ, Kievul a lansat procedura pentru dizolvarea Parlamentului din Crimeea. În acelaşi timp, Washingtonul şi Uniunea Europeană au respins ideea referendumului.
 
Kirimoglu: „Este ca şi cum am sta pe un butoi cu pulbere”
Odată lansată informaţia potrivit căreia urmează a se organiza un referendum privind alipirea Peninsulei Crimeea la Rusia, liderii tătarilor crimeeni au ţinut să facă publică poziţie lor în legătură cu acest demers. Fostul preşedinte al Mejlisului din Crimeea, Mustafa Abdulcemil Kirimoglu, a comentat pentru TRT, postul naţional de televiziune din Turcia, evenimentele actuale din Crimeea: „Este ca şi cum am sta pe un butoi cu pulbere. Nu ştim ce se va întâmpla dacă cineva va aprinde un chibrit”, a declarat pentru TRT Kirimoglu, cel care a condus timp de 22 de ani destinele tătarilor din Crimeea, el făcând apel constant la calm încă de la începutul tensiunilor. Cu privire la evenimentele actuale din peninsulă, Kirimoglu a declarat că nimic nu va mai fi la fel în ţară, singurul scop fiind acum ieşirea din criză fără vărsare de sânge. „Bineînţeles că pentru a ieşi cu bine din criză va fi nevoie de sprijinul întregii lumi”.
 
Îndemn la calm şi evitarea oricărei tentative de provocare
Actualul preşedinte al Mejlisului tătarilor din Crimeea, Refat Ciubarov, a transmis, de asemenea, un mesaj la aflarea veştii organizării referendumului din 16 martie. Ciubarov a catalogat adoptarea deciziei organizării referendumului de către Parlamentul din Crimeea ca fiind „o acţiune de provocare deliberată, ţintind escaladarea ulterioară a tensiunilor din Crimeea şi din jurul său”. „Mejlisul Naţional Tătar Crimeean cheamă toţi locuitorii autonomiei să boicoteze toate fazele pregătirii referendumului. (...) Mejlisul Naţional Crimean îndeamnă locuitorii Crimeei aparţinând diverselor naţionalităţi să fie calmi şi să evite orice tentativă de provocare. Pacea şi consensul în societatea noastră crimeeană multinaţională este cea mai eficientă influenţă asupra acelora care ne-au adus acasă haosul şi frica pentru viitorul copiilor, rudelor şi prietenilor noştri. Viitorul paşnic al Crimeei este în mâinile noastre!”, a mai declarat preşedintele Refat Ciubarov, citat de Agenţia de presă Qirim Haber Ajansi (QHA).
 
Discuţii Putin – Merkel – Cameron
La sfârşitul săptămânii trecute, subiectul referendumului din Crimeea a fost dezbătut de către preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, şi premierul Marii Britanii, David Cameron, şi în cadrul unei discuţii telefonice.
„A fost continuată discuția pe marginea situației social-politice extrem de complicate din Ucraina, precum și a problemelor legate de desfășurarea, la 16 martie anul curent, a referendumului din Crimeea”, se arată într-un comunicat transmis de serviciul de presă al Kremlinului, preluat de Itar-tass şi citat de Agerpres. „În pofida diferențelor care există în modurile de evaluare a respectivelor evenimente, a fost exprimat interesul comun față de dezamorsarea tensiunilor și față de o normalizare a situației”, se mai adaugă în comunicat.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii