Preaviz demisie - obligații și drepturi ale angajatului
Preaviz demisie - obligații și drepturi ale angajatului
28 Aug, 2024 09:39
ZIUA de Constanta
1879
Marime text
Ce înseamnă preaviz demisie?
Preavizul în caz de demisie este o obligație a angajatului asumată prin contractul de muncă, conform căreia angajatul este obligat să anunțe în prealabil angajatorul că urmează să plece de la locul de muncă, transmit specialiștii Legal Badger. Rațiunea din spatele acestei obligații este aceea că, în teorie, angajatorul nu știe că angajatul vrea să își dea demisia și are nevoie de o perioadă în care să caute un înlocuitor pentru acesta. După înregistrarea demisiei, începe să curgă termenul de preaviz, perioadă în care contractul de muncă produce în continuare efecte, urmând să se desființeze la finalul perioadei de preaviz. La fel se întâmplă și în situația inversă, în cazul preavizului de concediere, când angajatului îi este pusă la dispoziție o perioadă în care să își găsească un nou loc de muncă.
Perioada de preaviz demisie este reglementată în contractul de muncă și începe fie de la momentul la care salariatul înregistrează demisia, fie de la momentul la care părțile (angajatorul și angajatul) decid de comun acord încetarea contractului de muncă. Prin acest acord, se poate stabili, de asemenea, și renunțarea la această perioadă de preaviz dacă părțile așa consideră să procedeze.
Câte zile de preaviz sunt la demisie?
Conform art. 81 alin. (4) din Codul muncii ”Termenul de preaviz este cel convenit de părți în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile și nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariații cu funcții de execuție, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariații care ocupă funcții de conducere.”
Așadar, numărul concret de zile de preaviz demisie variază de la caz la caz în funcție de prevederile contractelor de muncă. Reținem însă că acesta trebuie să fie în acord cu legislația în vigoare și să nu depășească termenele de 20, respectiv 45 de zile lucrătoare.
Concediu de odihnă în preaviz
Conform art. 81 alin. (5) din Codul muncii ”Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să își producă toate efectele.” Așadar, în ceea ce privește programul de muncă, salariul, beneficiile, inclusiv concediul de odihnă, prevederile contractului rămân valabile și trebuie respectate până la finalul perioadei de preaviz. În perioada de preaviz demisie, angajatul are dreptul la concediu de odihnă, în baza zilelor de concediu rămase.
Articolul 81 din Codul muncii mai are câteva prevederi importante referitoare la preavizul de demisie pe care este bine să le aveți în vedere. În primul rând, dacă din anumite motive, contractul de muncă este suspendat, se va suspenda și perioada de preaviz care se va relua odată cu contractul de muncă. Amintim câteva exemple de situații în care poate interveni suspendarea contractului de muncă: concediul de maternitate/paternitate, concediul de creștere a copilului cu vârsta de până la 2 ani, concediul de formare profesională sau forța majoră. Suspendarea poate interveni la inițiativa salariatului, a angajatorului sau a ambelor părți în baza circumstanțelor expuse, precum și pentru diverse alte motive. Așadar, oricare dintre aceste situații va interveni în cursul perioadei de preaviz, aceasta se va suspenda și va fi reluată în momentul în care salariatul se întoarce la muncă.
O a doua prevedere foarte importantă din Codul muncii privește scutirea angajatului de obligația respectării preavizului de muncă într-un caz particular. În situația în care angajatorul nu își îndeplinește obligațiile asumate prin contractul de muncă, de exemplu nu efectuează plata salariului, angajatorul își poate da demisia fără preaviz.
Citește și
Conducerea AMEPIP a demisionat! Va fi demarată selecția pentru o nouă echipă managerială a instituției
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii