Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:40 11 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precedentul Electroargeş ARGUS, sub ameninţarea lui Cătălin Chelu

ro

08 Sep, 2011 00:00 4332 Marime text
cap_8.jpgAfaceristul gălăţean este judecat pentru tentativă de mituire a lui Dan Valentin Fătuloiu

În luna iulie a acestui an, afaceristul gălăţean Cătălin Chelu, prin mai multe firme pe care le controlează, a pus mâna pe 33% din acţiunile societăţii constănţene producătoare de ulei ARGUS SA.

Tranzacţia a fost făcută în schimbul a peste 38 mil. lei (8,9 mil. euro), aceasta fiind cea mai mare investiţie a sa de până acum. Cu o afacere estimată de revista Capital la peste 40 de milioane de euro, Chelu nu are o reputaţie tocmai curată. A fost reţinut timp de două luni sub acuzaţia de tentativă de mituire a lui Dan Valentin Fătuloiu, care, la data comiterii faptei, era secretar de stat în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Se spune despre el că ar fi şcolit de Sorin Ovidiu Vântu şi i se pune în cârcă încercarea de a devaliza societatea Electroargeş, al cărui pachet majoritar îl preluase prin diverse firme pe care le controla, exact ca în cazul ARGUS. Mai mult, voci spun că aceeaşi metodă ar urma să fie folosită şi la ARGUS. Presa centrală scria în luna mai a acestui an că sindicaliştii de la Electroargeş l-au acuzat pe Chelu că a încasat dividende de peste 2,7 milioane de lei încălcând o decizie a AGA prin care se hotărâse ca profitul din 2010 al firmei să fie reinvestit. „Mai mult, o altă sumă importantă de bani a fost virată, contrar aceleiaşi decizii a AGA, în contul unei societăţi controlate de Cătălin Chelu", titra Curentul în ediţia de pe 25 mai a.c. Acum, la ARGUS, Cătălin Chelu se află în plină luptă.

Argus_-_Catalin_Chelu_-_sursa_foto_www.mediafax.ro.jpg

„Deocamdată, bătălia este în toi"

Pe 17 septembrie este programată o întâlnire a Adunării Generale a Acţionarilor, având pe ordinea de zi opt puncte: 1. revocarea membrilor Consiliului de Administraţie, alegerea noului Consiliu de Administraţie şi stabilirea indemnizaţiei, 2. revocarea auditorului financiar, alegerea noului auditor financiar şi stabilirea onorariului aferent, 3. mandatarea Consiliului de Administraţie pentru efectuarea de investiţii financiare pe piaţa de capital, 4. Aprobarea ca eventualele disponibilităţi financiare până la nivelul a 40 mil. lei să fie folosite de societate pentru investiţii în valori mobiliare, 5. Împuternicirea unei persoane care să reprezinte societatea, să dispună în numele şi pentru societate, precum şi să semneze valabil documentele necesare vânzării/cumpărării de acţiuni prin SSIF-uri, 6. reactualizarea Actului Constitutiv cu ultimele modificări aprobate, 7. lista cuprinzând informaţii cu privire la numele, localitatea de domiciliu şi calificarea profesională a persoanelor propuse pentru funcţia de administrator se află la dispoziţia acţionarilor, putând fi consultată şi completată de aceştia, 8. Aprobarea datei de 3.10.2011 ca dată de înregistrare conform art. 238 alin 1 din Legea nr. 297/2004. Problemele la ARGUS au început la puţin timp după ce Chelu a preluat acţiunile, acesta spunând că va decide dacă va face oferta publică de preluare a companiei după finalul bătăliei din piaţă cu SIF Oltenia, al doilea mare acţionar al companiei. „Daca legea mi-o va impune, voi face şi publică oferta de preluare a acţiunilor UARG (n.r. simbolul bursier al Argus Constanta). Deocamdată, bătălia este în toi. Să se liniştească valurile mai întâi", a declarat Chelu pentru MONEY.ro. Sursa citată menţiona că, pe de altă parte, oricare ar fi câştigătorul luptei pentru controlul societăţii, prin cumpărarea acţiunilor din piaţă, Legea pieţei de capital (297/2004) prevede că acţionarul sau grupul de investitori care acţionează împreună (concertat) şi au depăşit pragul de deţinere de 33% din acţiunile unei companii, trebuie să facă obligatoriu oferta publică de cumpărare a tuturor celorlalte acţiuni, la un preţ stabilit după o anumita metodă. Mai mult, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a avertizat firmele controlate de afaceristul gălăţean din cauza nederulării ofertei publice, iar restul acţionarilor se pregătesc de „război".

Argus_-_Vasile_Leu.jpg

Atacul SIF

Zilele trecute, ARGUS a notificat Bursa de Valori că vor exista două modificări pe ordinea de zi a adunării AGOA. La solicitarea SIF Oltenia, primul punct de pe ordinea de zi va fi „Revocarea membrilor Consiliului de Administraţie, alegerea noului Consiliu de Administraţie şi stabilirea indemnizaţiei" şi se va face prin aplicarea votului cumulativ şi, la cererea uneia dintre firmele lui Chelu, Altur, se va modifica punctul 4 astfel: „Aprobarea ca eventualele disponibilităţi financiare până la nivelul a 40 de milioane de lei să fie folosite de societate pentru investiţii în valori mobiliare", unde suma iniţială de 40 de milioane de lei a fost micşorată la numai cinci milioane de lei. Metoda cumulativă la care se face referire în primul punct ar putea fi în defavoarea lui Cătălin Chelu, fiind unica metodă prin care restul acţionarilor să preia controlul asupra companiei ARGUS SA. Din câte se pare, aceasta ar fi răzbunarea SIF Oltenia şi a micilor acţionari asupra „rechinului" de la Galaţi. „La noi se votează cumulativ de când a apărut legea şi, prin modificarea punctului 1 al ordinii de zi nu s-a făcut decât să se aducă la cunoştinţă o regulă care deja se aplica la ARGUS. În companie este o bătaie în sensul bun al cuvântului, între două grupuri care deţin pachete mari de acţiuni. Din punctul meu de vedere, un om care a investit 10-12 milioane de euro într-o companie nu a făcut-o pentru a-şi bate joc de banii ăştia. Îmi închipui că un om nu bagă bani într-o societate ca să o falimenteze", a declarat Vasile Leu, fostul director al companiei şi actual preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii