Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
Advertisement
00:36 27 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizări ale DNA. Ce infracţiuni dorea să dezincrimineze Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei

ro

27 Feb, 2017 15:29 2635 Marime text

Printr-un comunicat de presă, Direcţia Naţională Anticorupţie precizează faptul că Florin Iordache, fostul ministru al Justiţiei, a prezentat, la 16 ianuarie, personalului de specialitate din conducerea Ministerului Justiției” un document care conţinea modificările pe care şi le dorea la Codul Penal şi Codul de Procedura Penala. DNA susţine că Florin Iordache cerea ministerului dezincriminarea infracţiunilor de abuzul în serviciu şi neglijenţa în serviciu.

Mai mult decât atât, se viza, modificarea conținutului constitutiv al infracțiunilor de conflict de interese, modificarea conținutului constitutiv al infracțiunilor de corupție: darea de mită, luarea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență şi modificări ale codului de procedură penală, printre care se regăseau și modificări ale modului de sesizare denunțul și plângerea. 

DNA a făcut aceste precizări cu prilejul clasării dosarului privind emiterea OUG 13 şi declinarea către Parchetul General a unui dosar disjuns.

DNA mai arată că, în momentul în care le-a prezentat colegilor din Ministerul Justitiei modificarile pe care le viza, Iordache a invocat necesitatea punerii în acord a deciziilor Curții Constituționale cu legislația internă. 

Urmare a solicitării ministrului, personalul de specialitate din cadrul Ministerului Justiției a întocmit o notă prin care indica explicit ce decizii ale Curții Constituționale ar fi trebuit transpuse în legislație, indicând în concret o soluție pentru fiecare modificare. Totodată, personalul de specialitatea a opinat că este imposibil a justifica urgența pentru promovarea proiectului de act normativ prin OUG”, se precizează în comunicatul DNA.

Având în vedere acest aspect, în cursul zilei de 17 iarnuarie 2017, s-au întocmit proiectele de OUG privind modificarea Codului Penal și Codului de Procedură Penală, precum și cu privire la grațiere, renunțându-se la dezincriminarea totală a abuzului în serviciu.

În schimb, s-a introdus un prag valoric minim al prejudiciului de 200.000 lei, condiția existenței unei plângeri penale prealabile precum și diminuarea pedepselor.


De asemenea, s-a renunțat la modificarea infracțiunilor de corupție clasice, deoarece s-a atras atenția asupra posibilității sancționării României care este parte a Convenției de la Merida”, se mai precizează în comunicatul DNA.

Sursa foto: Facebook Florin Iordache

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii