Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
16:17 21 02 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Precizări importante ale Ministerului Energiei despre situația de pe piața gazelor naturale

ro

20 Feb, 2025 09:11 236 Marime text
Foto: PixabayMinisterul Energiei, în calitate de autoritate competentă pentru asigurarea siguranței în aprovizionarea cu gaze naturale, a întreprins toate demersurile necesare și a monitorizat îndeaproape respectarea prevederilor Regulamentului (UE) 2022/1032 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 iunie 2022 de modificare a Regulamentelor (UE) 2017/1938 și (CE) nr. 715/2009 în ceea ce privește stocarea gazelor naturale, care prevede măsuri privind nivelul de umplere a instalațiilor subterane de stocare a gazelor naturale pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze pentru sezonul de iarnă.

Potrivit Ministerului Energiei, regulamentul menționat impune obiective de constituire de stocuri și traiectorii de constituire de stocuri, respectiv minim 90 % la data de 01.11.2024.

Sursa citată mai menționează că România a respectat toate aceste ținte. Astfel, în data de 16 octombrie 2024, volumul înmagazinat în depozitele subterane a fost de 3.280,2 mld mc (~35.0981 TWh, PCS 10,7 kWh/m3), reprezentând 103.47% din capacitatea totală. Pentru sezonul rece 2024 – 2025, în conformitate cu prevederile Anexei la Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 2024/2995 al Comisiei din 29 noiembrie 2024 de stabilire a traiectoriei de constituire de stocuri cu obiective intermediare pentru 2025 pentru fiecare stat membru care dispune de instalații de înmagazinare subterană a gazelor pe teritoriul său și direct interconectate la zona sa de piață, pentru  data de 1 februarie, ținta a fost de  41%.

Menționăm că, la data de 1 februarie 2025, volumul înmagazinat în depozitele subterane a fost de 1.440,2 milioane mc, reprezentând 45,43% din capacitatea totală – superior țintei de 41%.
Totodată, facem precizarea că, în ședințele Comandamentului de iarnă, desfășurate săptămânal sau ori de câte ori a fost nevoie, nu s-au semnalat disfuncționalități referitoare la activitatea de extracție a gazelor naturale din depozite. Responsabilitatea Ministerului Energiei este de a asigura siguranța în aprovizionarea cu gaze naturale pentru cetățeni și mediul economic, iar această siguranță nu a fost și nu este sub nicio formă pusă sub semnul întrebării.

În conformitate cu legislația în vigoare, precizăm că Ministerul Energiei nu are atribuții de monitorizare și control al funcționării pieței gazelor naturale și de sancționare a abaterilor constatate. Ordinul ANRE nr. 141/2021 aprobă Regulamentul de programare și funcționare a depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, care reglementează regimul de utilizare al depozitelor de gaze. Prevederile acestui ordin pot fi actualizate de către autoritatea de reglementare, având în vedere situația apărută în acest sezon rece.

În ceea ce privește compania Depogaz, care deține cele mai importante capacități de înmagazinare a gazelor naturale, reamintim că este în desfășurare o acțiune de control, dispusă de ministrul energiei. Raportul va fi publicat, în parte sau integral, în termenul cel mai scurt, iar eventualele abateri de la reglementările în vigoare vor fi sancționate drastic“ - mai transmit reprezentanții Ministreului Energiei. 

Citește și: 

Europa se află în pragul unei crize energetice. Prețul gazelor - la un record maxim
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii