Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:21 02 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectul i-a informat personal pe cetăţeni despre pericolul gardului de la Cimitirul Central Palaz - „Nu se vrea demolarea gardului. Se cheltuieşte mai puţin cu consolidarea lui"

ro

02 Apr, 2011 02:05 1175 Marime text
Prefectul s-a deplasat din nou ieri în zona în care joi gardul Cimitirului Central s-a prăbuşit pe o suprafaţă de câteva zeci de metri, omorând un om şi rănindu-l grav pe altul, constatând că niciuna din măsurile dispuse de el nu a fost luată în considerare.

„Nu mi se pare pertinentă propunerea care a fost lansată, să se demoleze doar patru-cinci plăci dreapta, şapte stânga. Tot acest gard trebuie demolat. Reprezintă un pericol iminent în continuare. Maşinile sunt încă parcate pe I. L. Caragiale, iar cetăţenii circulă încă pe lângă gardul cimitirului. Din ceea ce am dispus eu ieri ca măsuri de urgenţă au fost luate câteva, dar nu putem ţine oamenii de la MAI până când primăria se hotărăşte să rezolve problema", a susţinut prefectul ieri după amiază la faţa locului, unde nici autorităţile şi nici administratorul cimitirului nu au dispus nicio măsură astfel încât să se elimine pericolul repetării tragediei.

Având în vedere gravitatea situaţiei, cei responsabili de această problemă trebuiau să dispună imediat demolarea gardului, care, după cum se poate observa, stă să cadă tot. Se pare că aceştia au motivat întârzierea întreprinderii vreunei acţiuni pe motiv că nu au oameni de specialitate care să efectueze lucrarea şi că abia la începutul săptămânii viitoare se va face ceva. Auzind acestea, prefectul a precizat că dacă i-ar fi cerut ajutorul s-ar fi putut mobiliza câteva echipe de lucru de la mai multe firme de construcţii, care să ajute la această demolare: „Ei nu vor să-l demoleze, vor să-l menţină. E normal, că pentru a-l consolida cheltuieşte mai puţin decât să construiască altul. La această oră, dacă se mai întâmplă să mai cadă încă o bucată de gard, cine este vinovat?! Eu cred că nu aceste plăci sunt cel mai mare pericol, ci mai ales stâlpii, care, după cum vedeţi, cad pe partea carosabilă şi pot foarte uşor să cadă pe maşini", a mai adăugat prefectul. Oamenii din zonă, prezenţi în apropiere, i-au vorbit prefectului despre riscul acestui gard, dar şi despre faptul că nu s-au mai făcut consolidări de foarte mulţi ani: „Oricare dintre noi putea să fi trecut pe lângă trotuar. Nu este posibil să treci pe stradă şi să cadă gardul peste tine şi să mori, aşa, pur şi simplu. Trebuie să ne ajutaţi să nu se mai repete tragedia. Mazăre ştie să se îmbrace în pantaloni coloraţi, în loc să ne ajute", a spus unul dintre bătrânii prezenţi la faţa locului.

Prefectul a împărţit mai multe flyere în toată această zonă, pentru a-i avertiza pe cetăţeni de pericolul reprezentat de gardul care încă stă să cadă.

Chiru, şi el în control

Ieri dimineaţă, şi directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, Gigi Chiru, a mers pentru a doua oară în control la Cimitirul Central. Potrivit celor declarate de acesta, s-a dispus desfiinţarea în regim de urgenţă a plăcilor care au mai rămas din gard, 12 la număr, şapte plăci în dreapta, cinci în stânga celor prăbuşite. „Am cerut primăriei să prezinte autorizaţia şi proiectul tehnic în baza cărora s-a efectuat construcţia. Personal, cred că lucrările s-au făcut fără autorizaţie de construire. Răspunderea este a primăriei. Gardul este foarte prost făcut", a spus Chiru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii