Prefectul Palaz, în audienţă la Ciobanu şi la Gârliciu „Digul de la Ciobanu nu a fost aruncat de nimeni în aer. Trebuie continuată consolidarea" (galerie foto)
Prefectul Palaz, în audienţă la Ciobanu şi la Gârliciu: „Digul de la Ciobanu nu a fost aruncat de nimeniCele două întâlniri care au avut loc la căminele culturale din localitate au strâns foarte mulţi oameni, care au venit să-şi spună păsurile în faţa unei autorităţi judeţene, chiar dacă la aceste întâlniri au fost prezenţi şi primarii localităţilor.
În ciuda faptului că printre multele probleme ridicate erau unele care ţineau de lipsa de implicare a primarilor în problemele comunităţii locale, cetăţenii nu s-au lăsat intimidaţi de prezenţa acestora şi i-au spus prefectului nemulţumirile lor ca şi cum ar fi fost ultima lor speranţă. Problemele sătenilor din cele două localităţi au fost unele asemănătoare. Cele mai multe şi cele mai importante pentru comunitatea locală vizează problema legată de desecarea terenurilor aflate şi acum sub apă, care au fost inundate anul trecut, dar şi reconstituirea unor proprietăţi prin predarea unor suprafeţe de teren.
Prima oprire a prefectului, însoţit de Aura Bozdoacă - şefa Biroului Juridic, şi de Liliana Piscaru - director în cadrul Serviciului de Deconcentrate, a fost la Ciobanu, unde aproape 150 de oameni s-au adunat la Căminul Cultural pentru a-i spune prefectului problemele lor. Chiar dacă era mai puţin de aşteptat, Palaz a fost întâmpinat şi de primarul PSD, Ioan Suciu, care, de altfel, a şi stat la prezidiu cu acesta. Oamenii din sat i s-au plâns prefectului de problema cu care se confruntă după inundaţiile de anul trecut, care le-au inundat terenurile arabile.
Mai multe persoane care beneficiază de ajutor social ori de ajutor de însoţitor al persoanelor cu handicap s-au plâns că nu au cum să se descurce după ce ajutoarele le-au fost retrase. „Am handicap de gradul 1 şi mi s-au luat banii de însoţitor. Eu depind de acel ajutor pentru că nu mă pot descurca singur, stau pe o stradă foarte accidentată şi nu pot să circul", i-a spus prefectului Costel Gioglovan, unul dintre săteni. Acesta a cerut ajutorul primarului, prin prefect, pentru a-i amenaja măcar o alee pe strada unde locuieşte, astfel încât să se poată mişca, momentan, chiar şi fără ajutorul unui însoţitor. Prefectul i-a spus că va face tot posibilul pentru a repara respectiva stradă şi primarul i-a dat asigurări că se vor face reparaţii în cel mai scurt timp. Câţiva tineri din sat s-au şi arătat dispuşi să ajute la reabilitarea străzii, chiar şi a unei alei pentru consăteanul lor.
„Preşedintele CJC este un panicos"
Sătenii i-au mai adus la cunoştinţă prefectului şi problemele pe care le au cu terenurile în posesia cărora ar trebui să intre, însă primăria le spune că nu are teren. „Există rezerva comunei, însă aceasta este sub ape. Acum, acel teren este al ADS-ului. Şi mie mi se pare firesc să vă dea pământul", a spus primarul Suciu sătenilor săi. Palaz le-a promis sătenilor că prioritatea sa în ceea ce priveşte comuna Ciobanu este luarea terenului de la ADS şi împroprietărirea cu acest pământ a oamenilor care au de primit teren. Acest lucru se va întâmpla abia după ce balta va fi desecată. „Vă promit că mă voi ocupa ca terenul să ajungă la dumneavoastră. Să scot apa din baltă şi de teren să profite şmecherii nu vreau", a spus Palaz.
Cât despre aprecierile preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care, aşa cum declară prefectul Palaz, le-ar fi spus sătenilor la momentul inundaţiilor de anul trecut că digul ar fi fost aruncat în aer, că „preşedintele CJC este un panicos". „Nu a venit nimeni să pună trotil acolo. În asemenea situaţii de urgenţă trebuie să ai sânge rece. Nu mai credeţi în SF-uri, el a intrat în panică. Pe o funcţie te erodezi, stresul îşi spune cuvântul. Digul nu a fost spart şi nu l-a aruncat nimeni în aer. Trebuie continuată consolidarea lui. Interesul meu este ca întreaga suprafaţă este să fie retrocedată", a spus Palaz.
Mâine, Palaz îi va convoca pe cei de la ANIF şi pe cei de la Enel, dar şi pe primarii din Ciobanu - Ioan Suciu şi din Gârliciu Constantin Cimpoiaşu - pe această problemă.
Prefectul trimite o echipă de control să-l verifice pe vicele din Ciobanu
Sătenii s-au mai plâns şi de viceprimarul Ion Popescu, absent de la această întâlnire, care se pare că l-ar dirija pe primar în interesul său şi care ar avea chiar dublu venit, din remuneraţia de viceprimar, dar şi de pe urma celei de învăţător, lucru care ar încălca legislaţia. Prefectul a promis că, în cursul zilei de azi, o echipă de control se va deplasa la sediul Primăriei Ciobanu şi va verifica şi problema legată de viceprimar, dar şi aspectele privind modul de acordare a ajutorului social, potrivit sătenilor, discreţionar. O altă problemă importantă a locuitorilor din Ciobanu adusă la cunoştinţa prefectului a fost lipsa unui punct farmaceutic în comună, fapt pentru care sătenii sunt nevoiţi să meargă până la farmacia din Hârşova pentru a-şi procura medicamente. „Am avut un punct farmaceutic care s-a desfiinţat, iar acolo funcţionează acum sediul poştei şi cel al RAJA. Avem nevoie de o farmacie. Primarul nu vrea să dea spaţiu pentru asta", a spus Tudorel Gurgu, şeful PDL Ciobanu, prezent şi el la audienţa prefectului.
Unul dintre profesorii de istorie din localitate, Aura Roşioru, i-a cerut sprijinul prefectului pentru editarea celui de-al doilea volum al monografiei comunei Ciobanu, scrisă pe jumătate de soţul său, decedat anul trecut. „Vreau să editez acest volum. Soţul meu a plătit cu «viaţa» această monografie. Vă cer să mă ajutaţi să editez această monografie şi să deschid un muzeu", a spus profesoara de istorie. În replică, prefectul a spus că va sprijini ducerea mai departe a tradiţiilor.
Cimpoiaşu i-a cerut ajutorul lui Palaz
Şi la Gârliciu sătenii au venit la prefect în majoritate cu aceleaşi probleme de la Ciobanu, legate de desecarea terenurilor care au fost acoperite de apă, reconstituirea unor drepturi de proprietate, comasarea unor terenuri pentru fiecare sătean în parte pentru a uşura exploatarea, dar şi continuarea reţelei de apă în sat. Chiar primarul Constantin Cimpoiaşu a fost cel care a solicitat prefectului ajutor pentru a putea obţine partea de bani de care mai este nevoie pentru continuarea acestui proiect. „Mai avem de realizat o treime din lucrare. Ne mai trebuie cinci miliarde de lei pentru a-l finaliza", i-a spus primarul prefectului.
Mai mult, prefectul a primit o înştiinţare de la câţiva oameni prezenţi la audienţa de la Căminul Cultural, care i-au spus că în sediul postului de poliţie din localitate ar fi fost bătuţi nişte tineri. „Nu mi-a venit să cred ce am auzit. Am să dau situaţia la verificat şi în condiţiile în care se va confirma acest lucru am să informez mai departe MAI", a declarat prefectul.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp