Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:18 17 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prefectura Constanța Prima ședință de lucru pentru siguranța școlară în Constanța. Măsuri pentru prevenirea violenței în unitățile de învățământ (FOTO)

ro

23 Sep, 2024 16:51 448 Marime text
Sursă foto: Prefectura Constanța
 
  • Scopul Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranță școlară este prevenirea și reducerea comportamentelor violente în școli, asigurând un mediu educațional sigur, primitor și echilibrat pentru toți membrii comunității școlare, fie că este vorba de elevi, personalul școlii și părinți.
 
Astăzi, 23 Septembrie 2024, în sala „Sala Ovală” a Instituției Prefectului, a avut loc prima ședința de lucru cu membrii echipei interinstituționale privind monitorizarea implementării măsurilor prevăzute în Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranță școlară de la nivelul județului Constanța, aferent anului școlar 2024-2025. Acest plan, semnat și aprobat pe 5 septembrie 2024, este public și poate fi consultat pe site-ul Instituției Prefectului, transmite un comunicat din partea Prefecturii Județului Constanța.
 
Scopul Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranță școlară este prevenirea și reducerea comportamentelor violente în școli, asigurând un mediu educațional sigur, primitor și echilibrat pentru toți membrii comunității școlare, fie că este vorba de elevi, personalul școlii și părinți.
 
Măsurile propuse au ca obiectiv combaterea oricăror forme de violență, fie ea fizică, verbală, psihologică, emoțională sau cibernetică, alături de prevenirea altor activități care ar putea pune în pericol integritatea fizică sau psihică a membrilor comunității școlare.
 
În conformitate cu Ordinul Prefectului nr. 530/2024, a fost constituită Echipa Interinstituțională, responsabilă de monitorizarea implementării măsurilor din plan, precum și de aplicarea procedurii privind managementul cazurilor de violență.
 
Echipa este formată din reprezentanți ai mai multor instituții locale, printre care:
 
  • Instituția Prefectului - Județul Constanța;
  • Inspectoratul Școlar al Județului Constanța;
  • Inspectoratul de Poliție Județean Constanța;
  • Inspectoratul de Jandarmi Județean „Mihail Kogălniceanu” Constanța;
  • Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis” Constanța;
  • Agenția Națională Antidrog - Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța;
  • Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane - Centrul Regional Constanța;
  • Direcția de Sănătate Publică Constanța;
  • Consiliul Județean Constanța;
  • Instituții partenere - asociații ale părinților și elevilor, organizații internaționale, organizații neguvernamentale, etc.
 
Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru Siguranța Școlară 2024-2025 este structurat pe 6 direcții strategice, cuprinzând un set de 56 de activități distincte, concepute pentru a crea un mediu educațional sigur și favorabil dezvoltării elevilor.
 
  1. Dezvoltarea capacității instituționale pentru a spori siguranța în unitățile de învățământ și în zonele adiacente.
Direcția vizează elaborarea și implementarea planurilor locale cadru de acțiune pentru siguranță școlară, în strânsă colaborare cu autoritățile locale, și monitorizarea atentă a activităților desfășurate pentru prevenirea violenței în fiecare unitate de învățământ preuniversitar.
 
  1. Prevenirea violenței, promovarea stării de bine și a coeziunii comunității școlare.
Direcția are în vedere repartizarea fiecărei instituții de învățământ preuniversitar în responsabilitatea structurilor de ordine publică (poliție, jandarmerie, poliție locală) pentru a organiza și coordona activitățile de menținere a ordinii și siguranței publice în zonele adiacente școlilor.

 
  1. Reducerea cazurilor de violență în mediul școlar.
Direcția include măsuri specifice pentru fluidizarea traficului în zonele școlare și constituirea unor grupuri de acțiune în fiecare instituție de învățământ, cu scopul de a adapta și implementa măsurile de prevenție și combatere a violenței.
 
  1. Managementul cazurilor de violență din mediul școlar și gestionarea eficientă a resurselor în vederea susținerii victimelor, reabilitării autorilor actelor de violență și revenirii la condiția unui mediu sigur în școală.
Direcția are ca scop înregistrarea și centralizarea cazurilor de violență de către Comisia pentru prevenirea şi eliminarea violenței la nivelul fiecărei școli, alături de diseminarea procedurilor pentru gestionarea eficientă a acestor incidente în rândul elevilor, cadrelor didactice și părinților.
 
  1. Îmbunătățirea competențelor personalului școlilor pentru prevenirea și combaterea violenței, în vederea menținerii unui mediu sigur, favorabil proceselor de învățare și atingerii reușitei școlare.
Direcția are drept obiectiv formarea continuă a cadrelor didactice și a consilierilor școlari în domeniul prevenirii violenței și promovării unui mediu educațional armonios, favorabil incluziunii și performanței.
 
  1. Monitorizarea măsurilor cuprinse în Planul național de combatere a violenței școlare.
Direcția are în vedere desemnarea responsabililor la nivelul fiecărei structuri teritoriale și constituirea unor echipe interinstituționale pentru monitorizarea implementării măsurilor și aplicarea corectă a procedurilor de management al cazurilor de violență în școli.
 
În cadrul ședinței PTCA au fost prezentate măsurile implementate de la începutul anului școlar până în prezent, precum și calendarul următoarelor acțiuni. De asemenea, participanții au analizat propunerile venite din partea Consiliului Județean al Elevilor și a reprezentaților asociațiilor de părinți din diferite școli din județul Constanta, invitați în cadrul ședinței de astăzi.
 
Printre măsurile deja implementate se numără, constituirea echipajelor de patrulare de către Gruparea de Jandarmi Mobilă „Tomis”, elaborarea Planurilor Locale Cadru de Acțiune de către Inspectoratul de Poliție Județean Constanța, precum și desemnarea unui polițist pentru fiecare unitate de învățământ, care să gestioneze și să răspundă de prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar.


Totodată, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța  a organizat campanii de prevenire a violenței școlare, precum „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, o campanie care are la bază o observație simplă: atunci când nu luăm atitudine față de violența din școli, suntem părtași la acea formă de agresiune, și care promovează numărul unic de urgență pentru copii 119.

Acest număr este disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România și este destinat raportării și prevenirii cazurilor de abuz, exploatare, neglijare și alte forme de violență asupra copilului.

În același timp, instituții precum Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Constanța și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, au inițiat campanii de prevenire a consumului de droguri și a traficului de persoane.
 
Reprezentanții asociațiilor de părinți au propus constituirea unor grupuri de monitorizare a zonelor adiacente unităților de învățământ, formate din părinți, elevi și poliția locală, accesul elevilor pe terenurile de sport ale școlilor, și au pledat pentru menținerea unei comunicări strânse între părinți și cadrele didactice. De asemenea, au propus implicarea bisericii în activitățile școlar, implementarea uniformelor școlare și organizarea unor servicii de siguranță școlară alcătuită din părinți.
 
Pe parcursul ședinței, președintele Consiliului Județean al Elevilor Constanța, Karina Lazăr, a amintit noile modificări legislative cu privire la consilierea elevilor cu risc de exmatriculare și importanța implementării și monitorizării măsurii, importanța promovării învățământului tehnologic și profesional, precum și organizarea atelierelor de sănătate emoțională și implementarea uniformelor școlare, dacă acestea sunt asigurate unitățile de învățământ.
 
 

„Nu poți vorbi de siguranță școlară fără participarea părinților. Aceștia trebuie să cunoască planurile de acțiune în domeniul siguranței școlare și măsurile pe care fiecare instituție le întreprinde. Pe de altă parte, reprezentanții statului iau astfel contact cu modul în care părinții se raportează la actul educațional și la proprii copii. Scopul este comun: tineri mai pregătiți pentru oportunitățile și piedicile pe care societatea le va pune în fața lor”, a declarat prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa.

 
 
Citește și:
Încă un proces deschis de Prefectura Constanța împotriva Absolut Construct Residence SRL. Iată de ce!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii