Preluare pe cale amiabilă sau noi procese? Palatul Regal de la Mamaia a revenit statului român. Se poată negocieri pentru răscumpărarea imobilului și terenului
Preluare pe cale amiabilă sau noi procese? Palatul Regal de la Mamaia a revenit statului român. Se poată negocieri
04 Jun, 2022 00:00
ZIUA de Constanta
2815
Marime text
- Palatul Regal din Mamaia a revenit statului român, în urma deciziei din 16 martie 2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție
- După o istorie recentă tumultoasă, Palatul Reginei Maria se află în atenția Mamaia SA, societate din patrimoniul Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, care depune toate demersurile pentru repunerea monumentului de grupa A în situația anterioară vânzării sale”, a declarat ieri la Mamaia, ministrul Turismului, Daniel Cadariu
- Ajuns la porțile ferecate ale Palatului Regal, aflat în paragină, ministrul Turismului a declarat că dorește ca societatea Mamaia SA, să predea castelul către Ministerul Culturii, după ce se stabilește și situația terenului
- Cadariu a mai spus că Ministerul Culturii dispune de 2 milioane de euro pentru renovarea Castelului și ulterior să fie reintrodus în circuitul turistic
- În urmă cu trei săptămâni, directorul Mamaia SA, Carmen Ursu declara că negocierile pentru preluarea Palatului sunt în fază incipientă și că vor fi de durată din considerente de punere a părților în situația anterioară deciziei instanței
- Reprezentatul societății Mamaia SA, prezent ieri la vizita ministrului Turismului nu a fost în stare să explice nici măcar care sunt prețențiile invocate de Light System SRL în actuala conjunctură sau cât de avansate sunt negocierile
- „Sperăm..om vedea..ne dorim”, aceștia par să fie cel puțin deocamdată termenii în care negociază statul român recuperarea un bun de patrimoniu național
Palatul Regal din Mamaia a revenit statului român, în urma deciziei din 16 martie 2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Judecătorii au respins recursul făcut de societatea Mamaia SA, iar monumentul istoric a revenit în proprietatea statului, reprezentat de Ministerul Culturii. Decizia este definitivă.
Între timp au început negocierile pentru preluarea de facto a Palatului de către Mamaia SA, societate intrată de puțin timp în portofoliul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.
„Îmi doresc ca Palatul Reginei Maria să rămână în patrimoniul național al statului și să fie restaurat, corect valorificat, atât pentru comunitatea constănţeană, cât şi pentru publicul larg.
Există un potențial imens, pe care îl putem reda vizitatorilor în cel mai onorabil mod.
După o istorie recentă tumultoasă, Palatul Reginei Maria se află în atenția Mamaia SA, societate din patrimoniul Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, care depune toate demersurile pentru repunerea monumentului de grupa A în situația anterioară vânzării sale”, a declarat ieri la Mamaia, ministrul Turismului, Daniel Cadariu.
Acesta a mai spus că realizează un audit la nivelul tuturor entităților subordonate și nu știe cu exactitate care este situația juridică a terenului aferent Palatului Regal. Măcar se putea interesa, dat fiind că în programul vizitei era inclus acest obiectiv.
Ajuns la porțile ferecate ale Palatului Regal, aflat în paragină, ministrul Turismului a declarat că dorește ca societatea Mamaia SA, să predea castelul către Ministerul Culturii, după ce se stabilește și situația terenului.
Cadariu a mai spus că Ministerul Culturii dispune de 2 milioane de euro pentru renovarea Castelului și ulterior să fie reintrodus în circuitul turistic.
„În urma hotărârii judecătorești am început demersurile împreună cu reprezentanții Ministerului Culturii pentru a preda acest obiectiv în patrimoiu, acolo unde îi este locul, la Ministerul Culturii. Înțeleg că mai sunt aspecte de rezolvat, în ceea ce privește statutul terenului.
Ne vom implica în sprijinul societății Mamaia SA și cu Direcția Juridică de la minister pentru a scurta pe cât posibil termenele, astfel încât, dacă este posibil să rezolvăm problema în cursul acestui an. Ministerul Culturii ne-a informat că ar avea sume disponibile pe care să le aloce pentru restaurare. Suma este de aproximativ 2 milioane de euro. Ministerul Culturii va decide ce funcțiune va avea monumentul istoric. Eu sper să intre în circuitul public, fie ca obiectiv cultural, fie ca obiectiv turistic”, a declarat ministrul Turismului.
În urmă cu trei săptămâni, directorul Mamaia SA, Carmen Ursu declara că negocierile pentru preluarea Palatului sunt în fază incipientă și că vor fi de durată din considerente de punere a părților în situația anterioară deciziei instanței.
Cu alte cuvinte, Light System SRL trebuie să aducă clădirea Palatului Regal la situația din 2003, an în care a cumpărat de la Mamaia SA - clădirea Palatului Regal pentru doar 700.000 lei, respectiv în 2004 de la Primăria Constanța, terenul aferent acestuia. Aproape 1.5 ha cu doar puțin peste 23 euro/mp.
Pe de altă parte, Mamaia SA trebuie să achite către Light System SRL o sumă de bani care va stabilită printr-o expertiză, cu ajustarea corespunzătoare pentru că între timp clădirea a fost grav afectată și să răscumpere prin expropriere de utilitate publică sau prin cumpărare terenul.
Această producedură poate dura luni sau chiar ani. Iar dacă nu se va ajunge la o înțelegere între părți, pot urma ani buni de alte procese, așa cum a declarat pentru ZIUA de Constanța Carmen Ursu, director general al Mamaia SA.
După ani buni de procese, statul român doreşte rezolvarea situaţiei pe cale amiabilă.
Reprezentatul societății Mamaia SA, prezent ieri la vizita ministrului Turismului nu a fost în stare să explice nici măcar care sunt prețențiile invocate de Light System SRL în actuala conjunctură sau cât de avansate sunt negocierile. „Sperăm..om vedea..ne dorim”, aceștia par să fie cel puțin deocamdată termenii în care negociază statul român recuperarea un bun de patrimoniu național.
Cu un președinte al Consiliului de Administrație din Constanța poate totuși Mamaia SA va face pe viitor pași decisivi pentru a recupera Palatul Regal de la Mamaia. Mihaela Andrei, consilier local PNL a fost desemnată la începutul acestui an președintele CA-ului societății aflate în portofoliul Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Ministrul Cadariu vizitează plajele extinse din stațiunea Mamaia și Palatul Reginei Maria. „Trist! Nu îmi place cum arată“ (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii