UPDATE. Premieră națională Noua disciplină din canotaj, Coastal Rowing, lansată astăzi la Constanța. Mari campioni prezenți (galerie foto+video)
UPDATE. Premieră națională: Noua disciplină din canotaj, Coastal Rowing, lansată astăzi la Constanța. Mari- Gazda evenimentului „Împreună facem valuri“ a fost celebra Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj.
La Constanța a avut loc, astăzi, în premieră națională, evenimentul de lansare a unei noi discipline în canotaj, Coastal Rowing (canotaj de coastă), ce va fi inclusă în programul Jocurilor Olimpice de la următoarea ediție, cea de la Paris, din 2024.
Gazda evenimentului a fost celebra Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, multiplă campioană olimpică la canotaj, maestră emerită a sportului, iar în anul 2000 declarată de către Federația Internațională de Canotaj cea mai bună canotoare a secolului XX. Amănunte despre noua disciplină se oferă pe plaja „Reyna“, în cadrul evenimentului „Împreună facem valuri“.
Canotajul de coastă este foarte spectaculos și frumos, se pretează la mare. Trebuia să fie inclus în programul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, dar a apărut o întârziere, din pricina pandemiei de coronavirus, astfel că își va face debutul olimpic la ediția din 2024. Se vor organiza competiții interne și internaționale la toate categoriile de vârstă. În 2022, vor fi Campionate Europene și Mondiale la juniori, tineret și seniori, astfel că trebuie să ne grăbim și noi. Acum este lansarea națională, a declarat Elisabeta Lipă, pentru ZIUA de Constanța.
Canotajul de coastă și offshore este un tip de canotaj efectuat pe mare. Din pricina condițiilor mai dure întâlnite, bărcile sunt mai late și mai robuste decât cele utilizate pe râuri și lacuri. În America de Nord, acest sport este adesea numit canotaj în ape deschise, se menționează pe Wikipedia.
Canotajul de coastă reprezintă versiunea extremă, partea plină de aventură a canotajului. Se practică pe mare și este o ramură a canotajului foarte populară în țări precum Italia, Franța sau Marea Britanie. Ambarcațiunile cu ajutorul cărora se practică canotajul de coastă sunt mai robuste și mai stabile decât cele pentru canotajul clasic, se arată şi într-un comunicat al Federaţiei Române de Canotaj.
La eveniment au fost prezenți campioana olimpică de la Tokyo la canotaj Simona Radiș şi medaliatul cu argint Ştefan Berariu, primarul Constantei, Vergil Chițac, Mihai Lupu, președintele CJC, viceprimarul Ionuț Rusu, Elena Frîncu (fost director DJST Constanța), Mariana Solomon (actualul director al DJST Constanța), fostul mare atlet Ilie Floroiu, Sorin Bașturea (directorul CS Farul Constanța) și mulți sportivi de la canotaj din loturile României, inclusiv participanți la JO Tokyo.
Ceea ce facem astăzi, aici, pe plajă, este o dovadă că noi n-am renunțat la activitate de când ne-am întors de la Jocurile Olimpice. Este în desfășurare Campionatul Mondial de juniori și sperăm ca reprezentanții noștri să obțină rezultate cât mai bune. Pentru dezvoltarea canotajului de coastă nu e un loc mai frumos în țară decât Constanța, a mai spus Elisabeta Lipă.
De la eveniment nu au lipsit nici Doina Melinte (fostă atletă, medaliată cu aur și argint la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984), Valeria Răcilă (fostă canotoare, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Los Angeles 1984 și cu bronz la Jocurile Olimpice de la Moscova 1980), Viorica Susanu (fostă canotoare, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, Atena 2004 și Sydney 2000 și cu bronz la Beijing 2008), Camelia Macoviciuc (fostă canotoare, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Atlanta 1996), Angela Alupei (fostă canotoare, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Atena 2004 și Sydney 2000) și Rodica Florea (fostă canotoare, medaliată cu aur la Jocurile Olimpice de la Atena 2004 și cu bronz la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008).
Lansarea oficială a fost onorată și de Dan Georgescu, director general al ACN Administrația Canalelor Navigabile, dar şi de Cosmin Dumitrache, din partea Autorității Navale Române.
Ceea ce îmi doresc de la această nouă disciplină - canotaj pe mare - este să ne dezvoltăm frumos. Să arătăm că se poate face performanță și în această ramură a canotajului. Este o disciplină care va fi inclusă în programul Jocurilor Olimpice. Anul trecut, spre exemplu, România a obținut o medalie de bronz la 2020 European Coastal Challenge prin echipajul de 4x+M, compus din Agafiței Vasile, Carpea Cosmin, Mihălescu Costel, Cojocaru Cristian și cârmaci Ștefan Florin. așa că viitorul canotajului pe mare sună frumos. Le mulțumesc tuturor celor prezenți astăzi la eveniment pentru susținere. Plajei Reyna din Mamaia pentru găzduire și Federației Române de Yachting alături de care am organizat evenimentul. Mulțumim oficialităților din Constanța pentru susținere și tuturor partenerilor Federației Române de Canotaj pentru că ne sunt întotdeauna alături, a mai spus Elisabeta Lipă.
În cadrul evenimentului de astăzi, Mihaela Kanmaz (Reyna) și Elena Frîncu au primit trofee de excelență din partea Federației Române de Canotaj.
UPDATE:
Au început demonstrațiile pentru Coastal Rowing, primele două care au ieșit pe mare fiind Simona Radiș și Elisabeta Lipă. Au urcat în barcă însă și persoane de pe plajă, turiști.
Cu ocazia aceluiași eveniment, au fost prezentate, pe ateliere, de către sportivi de performanță, și alte sporturi nautice.
PRECIZĂRI
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp