Premieră pentru Edificiul Roman cu Mozaic La cererea unui potenţial ofertant, termenul licitaţiei a fost extins
Premieră pentru Edificiul Roman cu Mozaic: La cererea unui potenţial ofertant, termenul licitaţiei a fost extins
10 Jan, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2710
Marime text
Cu trei licitaţii organizate în decursul unui singur an pentru salvarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic, primele fiind anulate pentru că nu au existat oferte pentru contract, speranţele par să reînvie pentru monumentul constănţean. Ziua de 8 ianuarie 2020 fusese stabilită iniţial pentru deschiderea ofertelor privind contractul de restaurare a Edificiului Roman cu Mozaic, în cadrul procedurii organizate de Consiliul Judeţean Constanţa.
Cu toate acestea, după două licitaţii la care nu s-a prezentat nimeni, cea de-a treia ar putea fi cu noroc. Iar aceasta, întrucât termenul limită de depunere a ofertelor pentru contract a fost modificat, agenţii economici putând transmite ofertele proprii până la finalul acestei luni. Este de precizat că, potrivit informaţiilor oficiale, modificarea termenului limită a avut loc la solicitarea unui posibil ofertant.
Deschiderea ofertelor, amânată pentru 29 ianuarie
Aşa cum am precizat la început, ziua de 8 ianuarie era stabilită ca termen limită pentru depunerea ofertelor de către firmele interesate să restaureze Edificiul Roman cu Mozaic. În aceeaşi zi, la ora 15.00, propunerile agenţilor economici urmau să fie deschise. Licitaţia este organizată de Consiliul Judeţean Constanţa, în calitate de autoritate contractantă, iar denumirea contractului este următoarea: „Servicii de proiectare (PT+DDE), Servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi Execuţie lucrări aferente proiectului «Restaurarea, conservarea, amenajarea şi punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic», cod SMIS 116049“. Valoarea totală a proiectului a fost estimată la 10.298.030,29 de lei, banii fiind asiguraţi în cea mai mare parte din fonduri europene.
Totuşi, potrivit documentelor existente în Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice, termenul de 8 ianuarie a fost decalat, noul termen limită fiind stabilit pentru data de 29 ianuarie. Modificarea s-a produs „având în vedere solicitarea de la un potenţial ofertant“, conform informaţiilor oficiale. Astfel, ofertele pot fi depuse până pe 29 ianuarie, urmând ca deschiderea acestora să aibă loc în aceeaşi zi, de la ora 15.00, în SEAP. Perioada minimă pe parcursul căreia ofertantul trebuie să îşi menţină oferta s-a modificat şi ea, iar acum, în loc de 8 august 2020 este 29 august 2020.
Contactat telefonic, Marius Horia Țuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, ne-a declarat că speră ca specialiştii în domeniu să se arate şi pentru acest moment, aşa cum s-au arătat şi pentru Mormântul de tip Hypogeu (procedură încă în derulare, după o primă licitaţie anulată), dar şi pentru Cetatea Carsium (contract atribuit în ultimele luni ale anului trecut).
Ce presupune contractul
Potrivit descrierii contractului pentru conservarea Edificiului Roman cu Mozaic, principalele activităţi cuprinse în acesta constau în servicii de elaborare a documentaţiei tehnice, servicii de proiectare, documentaţii tehnice pentru obţinerea avizelor, acordurilor şi autorizaţiilor necesare, precum şi documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire aferente obiectivului de investiţii.
Totodată, contractul presupune şi asigurarea asistenţei tehnice din partea proiectantului pe perioada de execuţie a lucrărilor, dar şi execuţia lucrărilor propuse conform DALI/SF şi conform proiectului tehnic. Aici sunt incluse lucrări de construcţii, inclusiv utilaje, echipamente şi dotările aferente pentru restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea monumentului istoric Edificiul Roman cu Mozaic, restaurarea, protecţia şi conservarea mozaicurilor interioare, restaurarea plasticii faţadei şi a acoperişului.
De asemenea, în contract sunt incluse şi dotări interioare (instalaţii, echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de climatizare, siguranţă la foc, antiefracţie), dar şi dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil.
În acest context, etapele principale ale realizării investiţiei stabilite de autoritatea contractantă sunt organizarea de şantier, demontarea instalaţiilor existente, executarea lucrărilor de protecţie, de eliminare a umidităţii şi a materialelor cu atac biologic. În continuare, sunt prevăzute lucrări la instalaţiile electrice, la cele sanitare, la cele de încălzire ori de ventilare. Se va trece apoi la lucrările de restaurare şi în final la cele de amenajare a sitului arheologic.
Citeşte şi:
Constanţa, în 2019 Licitaţii pentru fărâme de istorie. Tentativele CJC de a reabilita monumentele unice ale oraşului (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii