Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:33 26 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Bavariei- „Sprijinim aderarea României cu drepturi depline în spaţiul Schengen“ (VIDEO)

ro

18 Jun, 2024 15:42 450 Marime text
foto: Guvernul RomânieiPrim-ministrul Statului Liber Bavaria, Markus Soder, a subliniat marţi importanţa aderării României cu drepturi depline la spaţiul Schengen.

"Vedem progresele în România, în aspectele de siguranţă. Suntem un sprijin al României în aderarea cu drepturi depline în spaţiul Schengen, deoarece colaborarea cu Europol, de asemenea combaterea corupţiei au făcut progrese foarte mari, iar autorităţile colaborează foarte bine. Din partea Ministerului de Interne din Bavaria avem informaţii foarte importante şi bune, de aceea e foarte important ca România să poată intra în spaţiul Schengen. Trebuie să arătăm acest lucru şi ca un simbol al calităţii şi al respectului. Împreună luptăm împotriva criminalităţii, împotriva traficului de fiinţe umane, împotriva traficului de arme şi de droguri", a spus Markus Soder, în cadrul unei declaraţii de presă comune alături de premierul Marcel Ciolacu.

Markus Soder a remarcat relaţia bilaterală "foarte strânsă", în contextul în care se împlinesc 25 de ani de la instituirea cooperării instituţionale româno-bavareze.

"Şi noi avem interes să aprofundăm aceste relaţii. Pentru Bavaria este foarte important, suntem foarte angajaţi. (...) Am avut multe întâlniri cu România, din 2018: de cinci ori cu şefii guvernelor. Noi suntem constructori de punte. Sud-estul Europei este unul dintre partenerii noştri principali din punct de vedere economic, cultural şi politic", a spus el.

Totodată, premierul a menţionat că în Bavaria trăiesc peste 213.000 de cetăţeni români şi a evidenţiat contribuţia acestora în societate. De asemenea, a pledat pentru o intensificare a relaţiilor economice.

"Germania este cel mai bun partener al României, iar Bavaria este cel mai puternic partener comercial al României - de cinci ori am ridicat volumul comercial, iar transferul de mărfuri a trecut de 8 miliarde de euro şi suntem foarte fericiţi că va exista un forum economic bavarez - român, pentru a putea sprijini societăţile bavareze să facă investiţii în România şi să şi cunoască această zonă. E foarte important să întărim domeniul industriei de apărare", a afirmat Markus Soder.

Markus Soder a vorbit şi despre o aprofundare a relaţiilor în domeniul cultural şi al educaţiei, menţionând că au fost încheiate peste zece parteneriate la nivel de şcoli şi că peste 1.000 de studenţi români studiază în Bavaria.


"Din toamna anului 2024 se vor oferi şi cursuri în limba română. Vor putea învăţa româna şi istoria României, astfel încât copiii români născuţi în Germania au ocazia să cunoască limba şi istoria", a spus el.

Markus Soder a anunţat că anul viitor va efectua o vizită în România, fiind oaspetele premierului român în Bucureşti şi în Delta Dunării.

"Dunărea este liantul nostru. Strategia dunăreană este de asemenea un liant, pentru că avem şi aici multe programe care duc la această coeziune", a spus el.

Marcel Ciolacu a fost primit, marţi, de către Markus Soder, la sediul Cancelariei de Stat Bavareze, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Republica Federală Germania. Ceremonia de întâmpinare a fost urmată de şedinţa comună a celor două guverne, prilejuită de aniversarea a 25 de ani de la instituirea cooperării instituţionale româno-bavareze.

În cadrul vizitei oficiale, premierul este însoţit de ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, de ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, de ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, de ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, de ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu.

Conform datelor prezentate de Guvern, dintre landurile germane, Bavaria reprezintă cel mai important investitor şi partener comercial pentru România, cu un volum de schimburi comerciale de circa 8,37 miliarde de euro. Pe locul 2 se situează Landul Baden Wurttemberg cu 8,22 miliarde de euro, iar pe locul 3 Landul Renania de Nord-Westfalia cu 7,39 miliarde de euro, acestea vizând în principal domeniile construcţiilor de maşini, piese şi componente din industria auto, IT.

sursa: Agerpes.ro 


Citește și:

NATO se pregătește să-și scoată armele nucleare din depozite
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii