Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:46 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Ciolacu anunță un proiect în Marea Neagră. „Se face în comun cu Turcia“ (VIDEO)

ro

21 May, 2024 19:09 817 Marime text
foto: Facebook.com Premierul Marcel Ciolacu se află în Turcia, într-o vizită oficială la invitația președintelui Recep Tayyip Erdogan.

România și Turcia au interese comune în Marea Neagră și se va constitui un grup de lucru comun pentru a analiza modul în care cele 2 țări pot dezvolta proiecte comune și interconectate pentru ”avantaje pe harta rutelor viitorului”, a punctat acesta în cadrul unui eveniment. 


Iată ce a declarat Ciolacu:

”Am discutat astăzi cu domnul președinte Erdogan despre oportunitățile uriașe pe care le avem în domeniul energiei. Turcia este una dintre principalele noastre opțiuni pentru aprovizionarea cu gaze, fie din Caucaz, fie prin stații de LNG. În același timp, țările noastre sunt și producători de gaze și dispun de avantaje certe pe harta rutelor viitorului. Astfel, am agreat constituirea unui Grup de lucru comun România-Turcia, care să evalueze posibilitățile prin care putem dezvolta cooperarea și în domeniul conectivității, dar și în domeniul energiei regenerabile și a celei nucleare.

Atât România, cât și Turcia au investiții importante în energie în Marea Neagră. De aceea, este foarte important ca țările noastre să acționeze împreună pentru asigurarea securității în Marea Neagră și protejarea acestor investiții.

În acest sens, vreau să salut faptul că, în scurt timp, va fi operaționalizată acțiunea de deminare în Marea Neagră, desfășurată în comun de forțele navale din România, Turcia și Bulgaria. Este pentru prima dată când aliații riverani la Marea Neagră iau decizia de a rezolva în comun o gravă problemă de securitate și de siguranță a transportului naval.

De altfel, contribuția Turciei la securitatea regională a fost esențială și aici vreau să îl felicit pe domnul președinte Erdogan pentru leadership-ul și viziunea de care a dat dovadă. Eforturile remarcabile ale Turciei au făcut posibilă acea înțelegere de tranzit a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, acest efort fiind ulterior preluat de către România. Îmi doresc ca România și Turcia să acționeze în continuare împreună, atât în ceea ce privește asistența acordată Ucrainei, cât și în ceea ce va însemna implicarea în reconstrucția după război.”, a punctat Marcel Ciolacu.



Citește și:

ARSVOM, detalii de ultim moment despre operațiunea de căutare după scufundarea navei lângă Sf. Gheorghe
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii