Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:31 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Ciucă de Ziua Veteranilor „Profesionalismul rămâne principala calitate a Armatei române" (VIDEO)

ro

11 Nov, 2022 12:58 1407 Marime text
Ziua Veteranilor. foto: Guvernul RomânieiPregătirea şi înzestrarea Armatei României reprezintă în continuare direcţii-cheie, a declarat, vineri, premierul Nicolae Ciucă, în cadrul ceremoniei în care le-a fost adus un omagiu veteranilor militari, conform Agerpres.ro
 

"Importanţa capacităţii defensive este mai importantă ca oricând în această perioadă, în care agresiunea militară ilegală, neprovocată şi ilegitimă Rusiei asupra Ucrainei ameninţă securitatea în regiune şi chiar a întregii lumi. Pregătirea şi înzestrarea Armatei României reprezintă în continuare direcţii-cheie pentru a întări capacitatea de apărare a ţării noastre şi pentru a răspunde exigenţelor şi provocărilor geostrategice ca stat de frontieră externă a comunităţii euroatlantice şi a spaţiului Schengen", a arătat Ciucă.


Nicolae Ciucă a spus că un obiectiv principal al Guvernului este continuarea procesului de înzestrare a Armatei române cu echipamente şi tehnică militară moderne, "sens în care ne-am asumat decizia de a creşte de la 2 la 2,5% din PIB alocarea pentru Apărare".

"Profesionalismul rămâne principala calitate a Armatei române", a afirmat şeful Executivului, care a adus un omagiu militarilor căzuţi la datorie şi a asigurat familiile acestora de sprijin.

"Asemenea bravilor veterani ai celui de Al Doilea Război Mondial, aţi contribuit la scrierea istoriei acestei ţări, la consolidarea profilului internaţional al României. Respectul de care se bucură Armata României în rândul partenerilor internaţionali şi încrederea acordată de cetăţeni vi se datorează şi dumneavoastră", s-a adresat premierul cadrelor militare.


La rândul său, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a amintit că peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în Primul Război Mondial, iar 76.000 au fost răniţi. De asemenea, a adus un omagiu şi victimelor civile ale conflagraţiei.

"Aducem şi noi un omagiu tuturor celor căzuţi în acest război sângeros, în numele şi pentru viitorul României. Prin sacrificiul şi sângele lor avea să fie clădit maiestuosul edificiu al Marii Uniri", a spus ministrul, referindu-se la însemnătatea zilei de 11 noiembrie.


De asemenea, el a amintit că semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul (post mortem) Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

"Evenimentul tragic din acel noiembrie însângerat ne-a adus aminte, dacă mai era nevoie, cât de greu şi cu ce preţ se apără libertatea şi a dat măsura spiritului de sacrificiu şi dragostei de patrie a militarilor români, din rândul cărora 30 au căzut la datorie în misiunile executate în teatrele de operaţii din Afganistan, Irak şi Balcanii de Vest. Le vom purta veşnică amintire, rugându-ne pentru odihna sufletelor lor. Suntem şi vom rămâne alături de familiile celor căzuţi în misiuni peste hotare sau în ţară, ca o datorie de onoare", a spus Angel Tîlvăr.


Ceremonia militară şi religioasă a avut loc la Monumentul Eroilor căzuţi în Teatrele de Operaţii şi pe teritoriul României, situat în Parcul Tineretului din Capitală. Au adus omagiu militarilor români reprezentanţi ai Guvernului, ai cadrelor militare şi ai corpului diplomatic.

Marcarea Zilei Veteranilor la 11 noiembrie a fost instituită pentru prima dată în România prin lege, în semn de recunoaştere a meritelor acestora pentru apărarea intereselor României, sărbătoarea fiind redenumită prin lege drept Ziua Veteranilor din Teatrele de Operaţii. Este prevăzută organizarea de festivităţi dedicate acestui eveniment, anual, pe 11 noiembrie.

Ziua a fost aleasă pentru simbolistica ei - intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11,00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării în ţara noastră a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

În perioada 1996 - 2022, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar peste 200 au fost răniţi.

Agerpres.ro 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii