Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:37 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premierul Ludovic Orban, declarații despre măsurile impuse de starea de urgență a României

ro

15 Mar, 2020 18:09 2391 Marime text
În aceste momente, premierul României, Ludovic Orban, face declarații în presa centrală cu privire la starea de urgență din România și, de asemenea, despre măsurile care se impun:

„Este necesar să urmărim evoluția virusului în Europa. Faptul că în România răspândirea virusului s-a realizat mult mai încet iar numărul de cazuri este încă relativ mic este cea mai bună dovadă că măsurile luate au fost bune și au produs rezultate cât se poate de bune. Acum avem dreptul să luăm măsurile care se impun pentru a reduce cât mai mult infestarea românilor cu COVID 19. Limitarea răspândirii virusului va depinde, în mare parte, de un comportament responsabil al cetățenilor români. Vă cer să respectați măsurile pe care specialiștii le-au indicat. Rog ca cetățenii să respecte măsura izolării la domiciliu, precum și cea a carantinei. Se evită strângerea de mână, salutul apropiat, va trebui să ne manifestăm afecțiunea, prietenia, de la distanță astfel îcât să existe un risc cât mai mic de contaminare”

„Urmărim și economia. Din păcate, există un efect negativ al epidemiei asupra economiei. Vom iniția măsuri necesare care să susțină economia. În domeniul transporturilor, al publicității, al organizării de evenimente, precum și în altele, efectele se pot observa. Se vor instaura măsuri rapide în acest sens. De asemenea, vom face analize, studii de impact, vom urmări evoluțiile pe fiecare domeniu, măsuri care să vină în spirijinul economiei. Solicit către toți angajații instituțiilor statului să susțină toate măsurile adoptate de Guvern, iar, pentru mediul privat, ne dorim cooperare. Economia trebuie să funcționeze! Trebuie să meargă cât mai aproape de normal. Reducerea efectelor negative ne privește pe toți”.

„Din păcate, am văzut foarte multe informații difuzate în mod iresponsabil cu privire la măsurile ce urmează a fi luate în starea de urgență. Vreau să încredințez cetățenii români că vom lua doar acele măsuri absolut necesare. Se știe că există o necesitate de echipamente care sunt absolut necesare pentru funcționarea întregului dispozitiv care se ocupă de acest virus. De asemenea, avem nevoie de întărirea capacității spitalelor de a primi pacienți. Dorim să limităm mărirea prețurilor în domeniul farmaceutic. Ca măsură, vom plafona prețurile la măști, dezinfectate sau alte biocide necesare în aceste momente tuturor”.

„Am fost în contact cu un senator confirmat pozitiv. Rezultatul testului este negativ, sunt sănătos, dar am obligația de a sta în stare de izolare timp de 14 zile de la contactul cu persoana infestată. Am decis să mă izolez într-o reședință care mă ajută să-mi manifest prerogativele ca premier în continuare, departe de familia mea. Chiar dacă sunt în izolare, îmi voi manifesta toate atribuțiile de premier dina ceastă locație”.

„Măsurile nu au alt scop decât să vă protejeze pe voi, ca cetățeni!”

„Pentru a crește capacitatea de testare este necesar să creștem numărul de kituri prin care se realizează aceste teste și, de asemenea, să creștem numărul de persoane care pot efectua aceste teste. Este foarte important acest lucru pentru că ne permite să punem cât mai multe diagnostice”

„Mâine va fi pus în funcțiune un sistem de videoconferință prin care vom avea, cel mai probabil, miercuri, o ședință de guvern, în absența fizică a miniștrilor izolați la domiciliu”.


„Printre măsuri am inclus și posibilitatea unei rectificări bugetare înainte de termen. Au scăzut numărul de internări din alte motive. Finanțarea spitalelor va fi realizat pe numărul de internări, de cazuri tratate. Vrem să asigurăm finanțare suficientă pentru spitale. Măsura de plată a concediilor medicale care nu au fost decontate de CNAS, vom dori o măsură privind rambursarea cât mai rapidă a TVA-ului. Am avea nevoie de o rectificare bugetară”.

„În aceea ce privește cozile de la magazine, nu trebuie să faceți aprovizionări. Nu există posibilitatea ca un produs să lipsească din furnizare”.

„Nu putem închide granițele pentru că am încălca drepturile cetățenilor. De asemenea, suntem stat UE și trebuie să respectăm contractul Uniunii Europene. Faptul că am ales ca anumiți cetățeni să intre în carantină sau în izolare nu înseamnă că am încălcat drepturile și libertățile cetățenești”.

„Dacă ai cea mai mică suspiciune că poți fi contaminat este un act de responsabilitate să te izolezi! Eu nu m-am izolat să mă feresc de alții, eu m-am izolat să nu existe riscul ca eu să îmbolnăvesc alți oameni”.


„În ceea ce privește transportul persoanelor din Italia, nu se poate realiza transport rutier, sunt extrem de mulți români în Italia. Transportăm pe calea aerului numai anumiți turiști care nu au un mijloc de trai și au fost surprinși de criza din Italia. Apelăm la cetățenii români din Italia să se adreseze autorităților dacă se află în situații deosebite și au nevoie de ajutor”.

„Nu există posibilitatea ca București să fie închis! Aprovizionarea se va face în continuare, atât la magazine, cât și la farmacii. Există o penurie pe anumite produse de protecție cum ar fi măști, mănuși și vrem să vă informăm că acest lucru nu se întâmplă numai la noi în țară. Ne dorim să aprovizionăm cu materiale, în primul rând,  instituțiile sanitare aferente care au nevoie îndeosebi de aceste materiale, medici de familie, spitale”.

„Cu privire la oamenii care riscă să își piardă locurile de muncă în această perioadă, vrem să precizăm că măsura este în analiză. Vom anunța ce decizii luăm în acest sens”.

„Nu am avut până acum nici măcar o discuție cu privire la un împrumut la FMI. În ceea ce privește majorarea salariilor a cadrelor medicale din prima linie nu am discutat despre acest lucru, ci despre o formă prin care să arătăm că ținem cont la riscurile la care se expun aceștia. Când vom decide acest lucru, vă vom anunța”.

Referitor la amânarea alegerilor locale, premierul a transmis: „Știți că faţă de data iniţială pe care o consideram potrivită, data de 14 iunie, la consultarea cu partidele politice parlamentare pe care am avut-o am convenit, de principiu, asupra datei de 28 iunie, urmând să vedem care sunt evoluţiile şi să luăm o altă decizie, sigur tot cu cu consultarea partidelor parlamentare, dacă amânăm sau nu aceste alegeri. Deocamdată este prematur să avem discuţii, pentru că este greu de anticipat care va fi evoluţia răspândirii, este greu de anticipat dacă este un virus sezonier, când va fi atins un vârf, când se va manifesta o descreştere în ceea ce priveşte răspândirea virusului. În funcţie de evoluţii, vom lua deciziile potrivite”.

Sursă foto: Arhivă ZIUA de Constanța
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii