Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Premierul Nicolae-Ionel Ciucă, mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a transmis un mesaj cu prilejul Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
În mesajul său, Nicolae Ciucă menționează că „România, în calitate de membru deplin al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), rămâne constantă în sprijinirea tuturor demersurilor menite să păstreze vie amintirea acestei pagini negre de istorie și să prevină repetarea ei“.
Sursa foto: facebook/Guvernul României„Pe 27 ianuarie 1945 se punea capăt uneia dintre cele mai atroce crime în masă din istoria recentă, soldate cu milioane de morți evrei, și sute de mii de morți sinti, roma, dar și din alte grupuri, prin eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz-Birkenau.
Această zi a fost declarată de Organizația Națiunilor Unite, în 2005, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, pentru a se păstra vie memoria celor care au pierit din cauza intoleranței, rasismului, xenofobiei și complicității colective cu tirania.
Să nu uităm! – este mesajul principal al acestei zile. Să nu uităm, înainte de toate, că popoare și grupări etnice au fost în pragul extincției foarte aproape de timpul nostru, avem bunici sau chiar părinți care au trăit pe viu acest dezastru, ca victime sau ca martori. Să nu uităm că intoleranța și ura ucid, să nu uităm că lipsa de solidaritate în fața opresiunii ne poate transforma oricând, pe oricare dintre noi, în victime. A nu uita răul înseamnă a nu-l repeta.
Și să nu uităm că umanitatea s-a salvat, în acele vremuri sumbre, prin omenia și curajul celor care au întins o mână de ajutor semenilor în restriște, dincolo de orice apartenență etnică sau culturală.
România, în calitate de membru deplin al Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA), rămâne constantă în sprijinirea tuturor demersurilor menite să păstreze vie amintirea acestei pagini negre de istorie și să prevină repetarea ei. Au fost înființate instituții dedicate Holocaustului, sunt în lucru acțiuni educaționale cu aceeași destinație, iar în primăvara anului trecut Guvernul României a adoptat Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, a xenofobiei, a radicalizării şi a discursului instigator la ură, însoțită de un plan de măsuri concrete.
Țara noastră și-a asumat trecutul și pledează pentru buna conviețuire și armonie între oameni, indiferent de apartenență etnică, religioasă, culturală sau de altă natură, în spiritul valorii europene de unitate în diversitate. O lume mai bună se construiește pe acceptarea diferențelor și viziunea că progresul se naște din interacțiunea creatoare a acestora.
Transmit compasiunea mea comunităților de evrei și romi din România și din întreaga lume pentru suferințele prin care au trecut, omagiez cu tristețe memoria celor sacrificați și le adresez toate urările de bine supraviețuitorilor!
România își amintește!“ - este mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp