Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
07:58 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Premiul Nobel pentru Pace 2024, câștigat de mișcarea japoneză Nihon Hidankyo

ro

11 Oct, 2024 14:18 408 Marime text
Premiul Nobel, Sursa foto: Pixabay

 
Mişcarea japoneză Nihon Hidankyo, ce reuneşte supravieţuitori ai bombardamentelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki din 1945, a câştigat vineri Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2024, pentru ''eforturile sale pentru a se ajunge la o lume fără arme nucleare'', a anunţat preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Jorgen Watne Frydnes, scriu agenţiilor de presă internaţionale, potrivit agerpres.ro.

''Nicio armă nucleară nu a fost utilizată într-un război în ultimii aproape 80 de ani. Este aşadar alarmant să constatăm că astăzi acest tabu contra utilizării armelor nucleare este supus presiunilor'', a declarat preşedintele Comitetului Nobel norvegian.


El a adăugat că puterile nucleare ''au o responsabilitate specială'' pentru a împiedica proliferarea armelor nucleare.

Mişcarea japoneză Nihon Hidankyo a fost fondată la 10 august 1956 de supravieţuitori ai bombardamentelor nucleare de la Hiroshima şi Nagasaki din august 1945. Mărturiile acestor supravieţuitori au avut o contribuţie ''unică'' la generarea ''opoziţiei pe scară largă faţă de armele nucleare în întreaga lume'', potrivit lui Jorgen Watne Frydnes.
Şeful mişcării Nihon Hidankyo, Toshiyuki Mimaki, a reacţionat spunând că ''în mod categoric armele nucleare trebuie să fie abolite''.
''Niciodată nu mi-aş fi imaginat că am putea primi acest premiu'', a declarat cu lacrimi în ochi Toshiyuki Mimaki, într-o conferinţă de presă la Tokyo. El a apreciat că situaţia actuală din Fâşia Gaza este ''ca cea din Japonia de acum 80 de ani''.

Nobelul pentru Pace din acest an este acordat într-o perioadă cu conflicte intense în lume, printre care cel din Orientul Mijlociu, războiul din Ucraina, disputele armate din Sudan şi din multe alte ţări.

Candidaturile pentru acest premiu au putut fi prezentate până la 31 ianuarie. Institutul Nobel norvegian a înregistrat 286 candidaturi pentru distincţia din acest an, dintre care 197 de persoane şi 89 de organizaţii. Cel mai mare număr de candidaturi (376) au fost primite în anul 2016. Potrivit statutelor Nobel, lista candidaturilor este ţinută secretă timp de cel puţin 50 de ani.

Premiul Nobel pentru Pace - ce constă într-o medalie de aur, o diplomă şi suma de 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ 980.000 de euro) - este acordat de un comitet format din cinci membri, aleşi pentru un mandat de şase ani de parlamentul norvegian (Stortinget), şi singurul care se decernează la Oslo, premiile pentru celelalte categorii fiind acordate la Stockholm.

Anul trecut, distincţia i-a fost decernată iraniencei Narges Mohammadi ''pentru lupta sa împotriva oprimării femeilor în Iran şi lupta pentru promovarea drepturilor şi libertăţilor omului pentru toţi''. Printre laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din ultimii peste 30 de ani se află organizaţia pentru drepturile omului rusă Memorial, fostul preşedinte american Barack Obama, Uniunea Europeană, foştii lideri israelieni Yitzhak Rabin şi Shimon Peres şi fostul lider palestinian Yasser Arafat.



Text preluat: agerpres.ro

Citește și:
Premiul Nobel pentru Chimie 2024. Au fost premiați David Baker, Demis Hassabis şi John M. Jumper
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii