Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:28 06 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Preşedinta ACoR Constanţa, Mariana Gâju, trage un semnal de alarmă pentru ajutorarea Oieriei Palas

ro

19 Feb, 2015 00:00 2010 Marime text
Ieri a fost ultima zi de desfăşurare a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR). Mai mulţi primari ai localităţilor din judeţ s-au aflat la Bucureşti, alături de preşedintele Filialei Constanţa a ACoR, ec. Mariana Gâju, pentru a discuta împreună cu reprezentanţii Guvernului şi ai Parlamentului despre problemele, nemulţumirile dar mai ales despre planurile lor pentru dezvoltarea locală. Sute de primari de comune din ţară au ajuns la concluzia că, din vară, vor închide primăriile, întrucât Legea Bugetului de Stat pentru anul 2015, implicit modalitatea de distribuire a sumelor din impozitul pe venit, a dezavantajat o serie de autorităţi publice locale din ţară. Gospodarii-şefi cer salarii mai mari pentru funcţionari şi vor ca impozitul pe veniturile agricole şi pe construcţiile speciale să rămână la primării.

În plenul sesiunii ordinare, preşedintele Filialei Judeţene Constanţa a Asociaţiei Comunelor din România, primarul comunei Cumpăna, economist Mariana Gâju, a solicitat ministerelor Muncii, Finanţelor publice şi Dezvoltării regionale creşterea salariilor întregului personal din administraţia publică locală, care să aibă diferenţierea doar în raport cu numărul locuitorilor, pe intervalele prevăzute la art. 29 alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi nu cum este cea continuată cu obstinaţie din perioada comunistă, pe categorii - comune, oraşe şi municipii -, încă din anul 2015. Totodată, şefa ACoR Constanţa a solicitat reconsiderarea nevoii de salarizare a personalului din administraţia publică locală care să determine atragerea de specialişti şi să garanteze rămânerea acestora în sistem. „Actualele niveluri, pornind de la secretarii unităţilor administrativ-teritoriale, sunt batjocoritoare şi umilitoare“, a explicat primarul Mariana Gâju în expunerea de motive.

Totodată, preşedintele Filialei Judeţene Constanţa a ACoR i-a solicitat ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, ca redevenţa de 25% din impozitul pe terenurile agricole şi din autorizarea construcţiilor să revină bugetelor locale. Ideea a fost expusă de şefa administraţiei locale de la Cumpăna şi în timpul şedinţei ACoR Constanţa, desfăşurată recent la Biblioteca Judeţeană.

De asemenea, primarul Mariana Gâju a supus atenţiei problema funcţionării institutelor de cercetare pentru creşterea animalelor din România, în special a Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas Constanţa, acesta fiind direct implicat într-o relaţie directă şi consecventă cu asociaţiile şi federaţiile crescătoriilor de ovine şi caprine. „Având în vedere faptul că, după anul 2002, activitatea institutului de cercetare nu a mai fost finanţată de la bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice «Gheorghe Ionescu-Șişeşti», ci numai din proiectele de cercetare adjudecate în sistem competiţional, iar din anul 2008, nu s-au mai organizat alte competiţii, activitatea s-a desfăşurat în baza proiectelor deja începute din surse proprii, realizând în acelaşi timp şi o serie de experienţe dintr-un plan tematic propriu, cu aplicabilitate la crescători“, a explicat preşedinta ACoR Constanţa, primarul economist Mariana Gâju.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii